Connect with us

Actualitate

Harghita: Parcurile Mini Transilvania şi Insect Park, vizitate de aproximativ 120.000 persoane anul trecut

Publicat


Arhivă foto

În anul 2023, parcurile Mini Transilvania și Insect Park, situate lângă Odorheiu Secuiesc, au fost vizitate de aproximativ 120.000 de persoane.

Această cifră este similară cu numărul de turiști înregistrat în 2022. Parcurile prezintă machete ale unor clădiri reprezentative din Transilvania, precum și figurine gigantice care reproduc insecte native din țară.

Iniţiatorul celor două parcuri, Fazakas Szabolcs, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că 65-70% dintre turişti sunt de naţionalitate română, iar restul sunt maghiari, din ţară sau din Ungaria, numărul vizitatorilor veniţi din alte ţări fiind încă redus.

Acesta a explicat că anul trecut au început să vină în cele două parcuri turişti care au participat la programe organizate de tour operatori din toată ţara.

„Multe birouri turistice au adus grupuri organizate din Sibiu, Sighişoara, chiar şi din Bucureşti şi din Bacău. Deja, tour operatorii ne-au pus pe hartă, a fost un an pozitiv, ceea ce ne bucură”, a spus Fazakas Szabolcs.

Cele mai aglomerate luni au fost cele de vară, când s-au înregistrat şi 1.500 – 2.000 de vizitatori pe zi, dar interes din partea turiştilor există pe tot parcursul anului, inclusiv iarna, motiv pentru care parcul nu a fost închis decât câteva zile, când în zonă a nins abundent.

În anul 2023, parcul Mini Transilvania a fost răsplătit, în Italia, cu premiul Gloden Pony, creat „pentru a recunoaşte excelenţa şi creativitatea în lumea parcurilor tematice”.

Fazakas Szabolcs spune că premiul reprezintă o recunoaştere a muncii echipei care lucrează la parc.

Parcul Mini Transilvania reuneşte 125 de machete ale unor clădiri reprezentative din Transilvania

„Este o recunoaştere a muncii noastre şi o confirmare a faptului că ideea pe care am avut-o şi am pus-o în practică a fost una bună. (…)

Mulţi au zis că nu are rost să facem la Odorheiu Secuiesc acest parc, că nu vor veni turişti, că trebuie să îl facem lângă o autostradă.

Dar noi nu am renunţat”, a explicat acesta.

Parcul Mini Transilvania reuneşte 125 de machete ale unor clădiri reprezentative din Transilvania, monumente istorice şi de arhitectură, incluse în Patrimoniul UNESCO sau în Patrimoniul Naţional.

Anul trecut, au fost amplasate machete noi, dar a fost amenajat şi „un deal, cu un pic pârâu”, lângă care au fost amplasate machete ale unor instalaţii industriale sau unelte artizanale care funcţionează cu apă, cum ar fi o moară cu apă sau o piuă cu vâltoare.

Fazakas Szabolcs a punctat faptul că unele machete sunt interactive, turiştii putând să apese pe un buton pentru ca să se deschidă poarta unei cetăţi sau pentru ca „regina” să iasă pe balcon.

În parc se află şi o mini-cetate medievală potrivită mărimii copiilor şi unde cei mici trăiesc aceleaşi senzaţii ca adulţii atunci când merg la cetăţile reale şi unde poate fi vizitată o expoziţie cu replici ale unor arme din secolul al XVI-lea şi pot fi admirate mai multe casete cu cele mai interesante imagini de pe cupolele bisericilor din Transilvania.

De asemenea, în incintă a fost amenajat şi un mini-cinematograf, unde se fac proiecţii ale desenelor animate ‘Legendarium’, realizate de studioul înfiinţat de Fazakas Szabolcs, acestea având traduceri în mai multe limbi.

Personajele din serialul de desene animale „Legendarium”

De altfel, personajele din serialul de desene animale ‘Legendarium’ pot fi admirate şi într-un parc de joacă, foarte iubit de copii.

În parc funcţionează şi „o mini-mocăniţă”, care îi plimbă pe turişti printre multe clădiri istorice în miniatură şi care este trasă de replici ale unor locomotive celebre din Europa.

Majoritatea celor care au vizitat parcul Mini Transilvania au mers şi la Insect Park, aflat în apropiere şi amenajat, anul trecut, tot de echipa lui Fazakas Szabolcs, unde turiştii intră în lumea neştiută a insectelor.

În parc se află figurine gigantice, robotice, care reproduc insecte de la noi din ţară şi care au devenit un punct de atracţie atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Sibiu: Seminar dedicat ofiţerilor în rezervă din statele NATO, la Academia Forţelor Terestre

Publicat

sursa foto: Facebook / Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, arhivă foto

Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu va fi gazda „Seminarului internațional pentru tinerii ofițeri în rezervă din statele NATO și partenere – YROS 2024”, care va avea loc în perioada 26 februarie – 1 martie.

Evenimentul este organizat de către Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), cu sprijinul Statului Major al Apărării, conform unui comunicat de presă transmis joi de către AGERPRES.

„Seminarul face parte din sfera activităţilor pe care Conferinţa Interaliată a Ofiţerilor în Rezervă din NATO (CIOR) le desfăşoară anual pentru pregătirea rezerviştilor din statele membre şi partenere în scopul familiarizării acestora cu specificul, organizarea şi funcţionarea Alianţei, cu procedurile aplicate de aceasta în situaţii de criză şi oferă un bun prilej de analiză a contextului de securitate la nivel european şi global.

De asemenea, seminarul oferă o deosebită oportunitate ca ofiţerii în rezervă participanţi să se cunoască, să stabilească legături la nivel personal şi asociativ şi să inter-reacţioneze în problemele care vizează specificul activităţii rezervei armate, operaţionale sau voluntare, în statele de origine”, se precizează în comunicatul de presă transmis de academie.

Academia militară de la Sibiu precizează că „este pentru a doua oară când AORR susţine un astfel de seminar, prilej de recunoaştere internaţională a capacităţii şi rolului acesteia în cadrul Confederaţiei, un seminar similar fiind organizat şi găzduit în anul 2022, în garnizoana Piteşti”. Agerpres

sursa foto: Facebook / Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, arhivă foto

Citește mai departe

Actualitate

Hunedoara: Încep înscrierile la Festivalul Național de Umor „Liviu Oros”. Când și unde se va desfășura evenimentul

Publicat

Arhivă foto

Înscrierile la Festivalul Național de Umor „Liviu Oros” au început. Evenimentul va avea loc în perioada 20-21 aprilie 2024 la Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean” Deva.

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean” vor organiza în perioada 20-21 aprilie 2024, ediția a XXIII-a a Festivalului Național de Umor „Liviu Oros” care se va desfășura la Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean” Deva.

Festivalul va include două secțiuni: Concursul Internațional de Epigrame ,,Epigramissima”, ediția a IV-a și Concursul Național de Grafică Umoristică (caricatură), având perioada de înscriere între 20 martie și 5 aprilie 2024.

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Deva 

Regulamentele de participare la cele două concursuri se găsesc pe pagina de Facebook a Centrului Cultural „Drăgan Muntean”, precum și pe site-ul oficial, accesând link-ul: https://www.centrulculturaldeva.ro/festivalul-national…/

Informații suplimentare puteți obține de la secretariatul Centrului Cultural „Drăgan Muntean”, la numărul de telefon: 0354.408.907.

Citește mai departe

Actualitate

Bărbat din județul Sibiu, REȚINUT de polițiști, după ce a fost prins băut și fără permis la volan

Publicat

Arhivă foto

Un bărbat de 34 de ani din județul Sibiu a fost reținut de polițiști, după ce a fost prins fără permis la volan și sub influența alcoolului.

Potrivit IPJ Sibiu, miercuri, 21 februarie 2024, polițiștii Secției de Poliție Rurală Șelimbăr au reținut un bărbat în vârstă de 34 de ani, din Hamba, cercetat penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis, respectiv conducere sub influența alcoolului.

În fapt, la data de 19 februarie 2024, în jurul orei 14.00, bărbatul a fost depistat conducând un autoturism pe strada Florilor din localitatea de domiciliu fără a deține acest drept și având o valoare de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„În baza probatoriului administrat în cauză, polițiștii au luat măsura reținerii bărbatului pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat unității de parchet competente în vederea dispunerii de măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate la nivelul Secției de Poliție Rurală Șelimbăr, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu”, au transmis reprezentanții IPJ Sibiu.

Citește mai departe

Actualitate

Peste 10.000 de şoferi din judeţul Bistrița-Năsăud au trecut de 70 de ani

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Mai mult de 10.000 de deținători de permise de conducere din județul Bistrița-Năsăud au vârsta de peste 70 de ani, însă majoritatea, aproximativ 53.600, se încadrează în intervalul de vârstă cuprins între 31 și 50 de ani, conform datelor furnizate AGERPRES de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

La sfârşitul anului trecut, în judeţ erau înregistraţi 126.212 şoferi, cu circa 2.300 mai mulţi decât în anul anterior.

Peste 12.000 de persoane au susţinut, anul trecut, proba teoretică în vederea obţinerii permisului de conducere, din care 46% au fost declaraţi admişi, iar la proba practică au fost examinate 8.642 de persoane, din rândul cărora 62% au fost admise.

Numărul vehiculelor înmatriculate în judeţul Bistriţa-Năsăud la data de 31 decembrie 2023 era mai mare decât cel al conducătorilor auto, şi anume de 142.290 vehicule, cu circa 3.900 în plus faţă de anul anterior.

Dintre acestea, 52% folosesc motorina drept combustibil, iar alte circa 23% sunt alimentate cu benzină.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt înmatriculate 234 de vehicule electrice şi 775 hibride.

O statistică a Direcţiei generale permise de conducere şi înmatriculări arată că vechimea parcului auto judeţean este una mare, peste 80% dintre vehicule fiind mai vechi de 12 ani. Agerpres

Citește mai departe