Connect with us

Actualitate

Harghita: Peste 40 de fapte penale în incinta şcolilor şi zonele adiacente, în anul şcolar 2022-2023

Publicat



Arhivă foto

Pe parcursul anului şcolar trecut, în judeţul Harghita, au fost consemnate un total de 43 de infracţiuni, ridicând preocuparea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) pentru consolidarea măsurilor preventive și îmbunătățirea securității în rândul elevilor și personalului didactic. Această inițiativă vine în urma semnării unui plan teritorial de acțiune, care implică multiple instituții.

Şefa Biroului Siguranţă Şcolară din cadrul IPJ Harghita, comisar şef Cimpoeşu Loredana-Ramona, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că numărul de fapte penale este aproape similar celui din precedentul an şcolar, 39 dintre acestea având loc în incinta unităţilor de învăţământ, iar restul în zonele adiacente.

„Conform datelor statistice existente la nivelul IPJ Harghita, pe parcursul anului şcolar 2022-2023, au fost sesizate 43 de fapte de natură penală, în incinta şi în zona adiacentă a unităţilor de învăţământ, ponderea cea mai mare fiind deţinută de infracţiuni de contra integrităţii corporale sau sănătăţii.

Din acest considerent, în anul şcolar care abia a început, poliţiştii din cadrul Biroului de Siguranţă Şcolară vor intensifica activităţile preventive pentru reducerea violenţei în unităţile de învăţământ, a fenomenului bullying si cyberbullying, pentru conştientizarea consecinţelor penale sau contravenţionale, dar şi repercursiunilor ce derivă ca urmare a nerespectării prevederilor legale, atât in calitate de victimă, cât şi de autor”, a declarat comisar şef Cimpoeşu Loredana-Ramona.

Aceasta a vorbit de punerea în aplicare a măsurilor stabilite prin semnarea Planului teritorial cadru de acţiune pentru siguranţa în unităţile de învăţământ, la nivelul şcolilor urmând să se constituie grupuri de acţiune şi să se deruleze mai multe activităţi preventive.

„În colaborare cu reprezentanţi ai instituţiilor ce au responsabilităţi prin Planul teritorial cadru de acţiune, specialişti în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita, ai Centrului Regional Târgu Mureş din cadrul ANITP (Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane-nred), dar şi în colaborare şi parteneriat cu asociaţii de părinţi, elevi şi organizaţii non-guvernamentale, poliţiştii îşi propun desfăşurarea a cât mai multor activităţi preventive în unităţile de învăţământ pentru creşterea gradului de siguranţă”, a precizat şefa Biroului Siguranţă Şcolară din cadrul IPJ Harghita.

Harghita: Peste 40 de fapte penale în incinta şcolilor şi zonele adiacente, în anul şcolar 2022-2023. Polițiștii au iniţiat şi organizat 687 activităţi preventive cu caracter informativ-educativ în 2022

Şi în anul şcolar trecut, poliţiştii responsabili cu desfăşurarea activităţilor în mediul şcolar au iniţiat şi organizat 687 activităţi preventive cu caracter informativ-educativ, atât la unităţile de învăţământ din mediul urban, cât şi la cele din mediul rural, la care au participat peste 24.000 de elevi şi cadre didactice.

„Aceste activităţi s-au desfăşurat în cadrul mai multor campanii şi proiecte de prevenire a violenţei, a bullying-ului şi cyberbullying-ului, de prevenire a portului sau folosire fără drept de obiecte periculoase, precum şi a prevenirii consumului de substanţe licite şi ilice şi a traficului de persoane”, a mai precizat sursa citată.

La conferinţa de presă a participat şi Ţifrea Alexandra, specialist în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita, care a arătat că urmează să se deruleze mai multe activităţi de prevenire a consumului de droguri, dar şi de instruire a cadrelor didactice cu privire la efectele şi consecinţele consumului de droguri sau semnele consumului de droguri, în proiecte urmând să fie implicaţi şi părinţii din grupurile vulnerabile.

Prezent la conferinţa de presă, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu, a spus că este important ca responsabilii instituţiilor implicate, cu precădere cele din cadrul Ministerului Afacerilor Interne să fie prezenţi în zonele adiacente şcolilor şi în perimetrul instituţiilor de învăţământ, astfel încât să scadă riscul producerii unor evenimente nedorite.

Pănescu a subliniat şi importanţa implicării autorităţilor locale, care trebuie să aloce fonduri pentru a asigura siguranţa perimetrului în care se desfăşoară activităţi şcolare.

Harghita: Peste 40 de fapte penale în incinta şcolilor şi zonele adiacente, în anul şcolar 2022-2023. Apel pentru sprijin

La rândul său, inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a vorbit despre importanţa finanţării de către autorităţile publice a sistemelor de supraveghere video, dar şi pentru asigurarea accesului controlat la nivelul unităţilor de învăţământ.

„Este foarte important să avem supraveghere audio-video în sălile de clasă, pe care le putem folosi şi la examene, dar avem nevoie de o supraveghere video atât pe holuri, cât şi în proximitatea unităţilor de învăţământ, pentru a nu avea probleme care pot apărea în pauze sau chiar în momentul în care elevii vin către şcoală sau pleacă de la şcoală. (…)

Deci este foarte important, mai ales în perioadele de toamnă/ primăvară, când se întunecă devreme, este nevoie ca aleile să fie iluminate şi să nu avem probleme în momentul în care vin elevii la şcoală (…)

Facem apel şi pe această cale pentru a sprijini (primăriile -n red) în primul rând, conform legii, să existe acele sume alocate pentru împrejmuirea unităţilor de învăţământ astfel încât să nu poată intra şi persoane fără un acces controlat în unitatea de învăţământ”, a spus inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

La rândul său, inspectorul şcolar general adjunct, Costin Hîrlav, şi-a exprimat încrederea că prin constituirea grupurilor de acţiune la nivelul şcolilor se vor adopta măsurile necesare creşterii gradului de siguranţă în şcoli, punctând faptul că doar dacă toate instituţiile implicate vor face front comun, va exista un mediu educaţional sigur. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Bistriţa-Năsăud: Saşii şi maghiarii din judeţ sărbătoresc la acest sfârşit de săptămână, cu întârziere, Fărşangul

Publicat

Arhivă foto

Comunităţile de saşi şi maghiari din judeţul Bistriţa-Năsăud sărbătoresc, la acest sfârşit de săptămână, Fărşangul – sărbătoare care marchează sfârşitul iernii şi pregătirea pentru noul an agricol -, fiind organizate baluri mascate, de la care nu vor lipsi dansurile şi costumele tradiţionale.

Manifestările programate pentru a marca Fărşangul au întârziat în acest an, de obicei acestea având loc înainte de a începe Postul Paştelui catolic.

Primii care vor sărbători în cadrul unui bal organizat la un hotel din municipiul Bistriţa sunt saşii, evenimentul fiind programat pentru vineri, începând cu ora 17,00.

„Sunt aşteptate peste 120 de persoane.

Dansatorii mari, dansatorii mici şi copiii care cântă la cor vor fi sigur mascaţi, poate şi dintre adulţi. Ne va încânta formaţia Trio Saxones Plus, formată din trei preoţi luterani”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Bistriţa, Cristian Roth-Gross.

Sâmbătă, 24 februarie, va fi rândul maghiarilor din judeţ să petreacă, aceştia organizând evenimentele de Fărşang în satul Tonciu.

Potrivit anunţului făcut de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, care s-a implicat în organizarea manifestărilor, de la ora 16,00 va porni alaiul cu cei mascaţi, din centrul satului, iar de-a lungul drumului se vor oferi gogoşi, ceai şi alte bunătăţi de carnaval tuturor participanţilor.

De la ora 18,00, căminul cultural din Tonciu va găzdui un spectacol cu ansambluri folclorice maghiare din judeţ, iar de la ora 20,00 va începe balul de Fărşang, alături de formaţia Harmony Bandd. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Preşedintele CJ Brașov spune că pentru rezolvarea problemei datoriilor spitalului judeţean trebuie modificată legislaţiei

Publicat

Arhivă foto

Vineri, președintele Consiliului Județean Brașov, Tudorică Șerban, a anunțat că va propune Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) să inițieze împreună un demers pentru a solicita modificarea legislației privind finanțarea spitalelor de urgență din județe. Acest demers vine în contextul în care spitalul din Brașov nu este singurul care se confruntă cu problemele datoriei.

Pentru rezolvarea imediată a problemei privind datoriile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, Şerban a menţionat că va transmite luni o solicitare pentru alocarea, de la fondul de urgenţă al Guvernului, a sumei necesare pentru plata acestora, respectiv aproximativ 40 de milioane de lei.

„Trebuie să facem demersuri pentru schimbarea legislaţiei de aşa manieră încât finanţarea să fie reală, pe cazuistica şi pe numărul de pacienţi pe care îl are o astfel de unitate medicală.

Pentru că faţă de numărul real de beneficiari, suma nu este acoperitoare şi de acolo aceste arierate care se adună de la an la an. (…)

Dacă vom plăti la acest moment doar 20 de milioane, peste două luni vom ajunge în aceeaşi situaţie în care suntem azi. (…)

Procent de între 65%-70% pe tipuri de furnizori de servicii medicale

Am văzut că nu doar Braşovul este în această situaţie şi atunci putem face un demers comun prin asociaţia consiliilor judeţene”, a mai afirmat Tudorică Şerban, la o dezbatere referitoare la strategia de sănătate a judeţului organizată de CJ Braşov.

Totodată, referitor la solicitarea managerului SCJU Braşov, Emil Mailat, privind renegocierea contractului cu Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Braşov, directoarea acesteia, Ancuţa Daisa, a precizat că acest lucru va fi posibil începând cu 1 aprilie.

„În ceea ce priveşte plăţile pe care Casa le face prin raportare la contractele în derulare cu toţi furnizorii de servicii medicale, pentru serviciile medicale contractate, realizate, raportate şi validate, confirm faptul că sunt sincope în efectuarea acestora, sincope care vin din octombrie anul trecut, create de aplicarea la nivel naţional a unui act normativ care impune limite de credite de angajament şi de credite bugetare, situaţie de anul trecut şi care continuă cumva şi în acest an, chiar până la 31 decembrie 2025 (…)

Dacă, matematic, putem să plătim într-o lună o sumă ce reprezintă 100% a unui contract realizat cu Casa, această sumă reprezintă datoria parţială din luna anterioară plus un procent din facturile scadente în luna curentă.

Să vă dau un exemplu: în februarie am plătit un procent de între 65%-70% pe tipuri de furnizori de servicii medicale la facturile scadente în luna februarie”, a declarat directoarea CAS Braşov, în cadrul dezbaterii organizate de CJ Braşov.

Care este singura soluție

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov se află într-o situaţie „dezastruoasă”, cu datorii de peste 40 milioane de lei către furnizori, cel mai grav risc fiind acela că ar putea fi afectată activitatea pe partea de urgenţe, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, managerul unităţii sanitare, Emil Mailat.

În aceste condiţii, dincolo de o eficientizare a cheltuielilor, singura soluţie este renegocierea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, mai ales în contextul în care, în ultimele luni, spitalul şi-a îmbunătăţit performanţele la toţi indicatorii în baza cărora se face finanţarea.

Conform managerului SCJU Braşov, spitalul are datorii atât la furnizorii de materiale sanitare şi de medicamente, cât şi la cel de hrană, astfel că există posibilitatea ca pacienţii să fie nevoiţi, dacă nu se găsesc cât mai repede soluţii, să îşi cumpere unele medicamente şi eventual să vină cu propria mâncare.

Din suma globală de 41 milioane de lei, mai mult de jumătate – 26 de milioane – reprezintă datorii mai vechi de 60 de zile.

La sfârşitul lunii trecute, blocul operator al SCJU Braşov a fost închis pentru trei zile, pacienţii fără urgenţe fiind reprogramaţi la date ulterioare, din cauza demisiei şefului de secţie, pe fondul situaţiei financiare critice în care se află spitalul, cauzată inclusiv de întârzierile în decontarea sumelor pe care ar fi trebuit să le vireze CAS Braşov unităţii sanitare. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Șofer de 22 de ani din Hunedoara, suspectat de polițiști că ar fi consumat substanțe interzise

Publicat

Un tânăr de 22 de ani din Hunedoara este cercetat de polițiști, după ce a fost testat cu aparatul drugtest, indicând că există posibilitatea ca acesta să fii consumat substanțe interzise.  

Potrivit IPJ Hunedoara, joi, 22 februarie 2024, ora 20:17, un tânăr de 22 ani, din municipiul Hunedoara, a fost depistat de către polițiști în timp ce conducea un autoturism pe bulevardul 1848 din municipiul Hunedoara, iar în urma testării acestuia de către polițiști cu aparatul din dotare și în urma testării, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

„Menționăm că, aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, au transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.

Citește mai departe

Actualitate

Sibiu: Seminar dedicat ofiţerilor în rezervă din statele NATO, la Academia Forţelor Terestre

Publicat

sursa foto: Facebook / Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, arhivă foto

Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu va fi gazda „Seminarului internațional pentru tinerii ofițeri în rezervă din statele NATO și partenere – YROS 2024”, care va avea loc în perioada 26 februarie – 1 martie.

Evenimentul este organizat de către Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), cu sprijinul Statului Major al Apărării, conform unui comunicat de presă transmis joi de către AGERPRES.

„Seminarul face parte din sfera activităţilor pe care Conferinţa Interaliată a Ofiţerilor în Rezervă din NATO (CIOR) le desfăşoară anual pentru pregătirea rezerviştilor din statele membre şi partenere în scopul familiarizării acestora cu specificul, organizarea şi funcţionarea Alianţei, cu procedurile aplicate de aceasta în situaţii de criză şi oferă un bun prilej de analiză a contextului de securitate la nivel european şi global.

De asemenea, seminarul oferă o deosebită oportunitate ca ofiţerii în rezervă participanţi să se cunoască, să stabilească legături la nivel personal şi asociativ şi să inter-reacţioneze în problemele care vizează specificul activităţii rezervei armate, operaţionale sau voluntare, în statele de origine”, se precizează în comunicatul de presă transmis de academie.

Academia militară de la Sibiu precizează că „este pentru a doua oară când AORR susţine un astfel de seminar, prilej de recunoaştere internaţională a capacităţii şi rolului acesteia în cadrul Confederaţiei, un seminar similar fiind organizat şi găzduit în anul 2022, în garnizoana Piteşti”. Agerpres

sursa foto: Facebook / Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, arhivă foto

Citește mai departe