Connect with us

Eveniment

Harghita: Primarul Korodi anunţă măsuri de creştere a siguranţei publice în Miercurea-Ciuc, dar cere şi implicarea autorităţilor de la Bucureşti

Publicat



sursa foto: facebook / Primăria Miercurea-Ciuc, arhivă foto

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat luni că se vor lua măsuri pentru sporirea siguranței publice în oraș, inclusiv prin restrângerea programului sălilor de jocuri de noroc. Totuși, el solicită și implicarea Guvernului și a Parlamentului, subliniind necesitatea modificărilor legislative pentru a asigura liniștea publică.

Primarul Korodi Attila, însoţit de cei doi viceprimari ai municipiului, Bors Bela, respectiv, Sogor Eniko, dar şi de cinci dintre consilierii UDMR, a făcut o declaraţie de presă în centrul oraşului, luând poziţie faţă de situaţia întregistrată săptămâna trecută, când două femei au fost agresate, în aceeaşi zi, de către două minore.

Citește și: Harghita: Două femei agresate la Miercurea-Ciuc, în aceeaşi zi. Agresoarele, trei tinere, posibil minore

„Sunt furios din cauză că, periodic, se amplifică comportamentul agresiv al unor indivizi din oraş, sunt furios din cauza batjocoririi oraşului nostru liniştit şi drag.

Trăim într-unul dintre cele mai calme şi mai normale oraşe din ţară, însă atunci când auzim vestea unui atac asupra cuiva, victima este întotdeauna cineva cunoscut, un vecin, o cunoştinţă a unui prieten.

Cu alte cuvinte, suntem o comunitate care se cunoaşte, iar acest lucru face ca oraşul nostru să fie locuibil. Suntem într-o poziţie mult mai bună decât marile oraşe, sau decât unele regiuni, dar asta nu înseamnă că putem privi ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile fără să luăm măsuri. Ne-am săturat!’, a declarat Korodi Attila.

Acesta a sintetizat, în zece puncte, paşii care trebuie urmaţi pentru îmbunătăţirea siguranţei publice din oraş, unele dintre măsuri urmând să fie implementate la nivel local, iar altele vizează decizii guvernamentale sau parlamentare.

Printre măsurile ce vor fi luate la nivel local, la următoarea şedinţă a Consiliului Local Miercurea-Ciuc, se numără reducerea orelor de funcţionare a sălilor de jocuri, care vor funcţiona doar până la ora 20.00.

Ce a susținut primarul

„Numărul crescut de săli de jocuri creează probleme serioase de ordine publică în orele târzii ale serii. Au existat numeroase solicitări din partea cetăţenilor pentru eliminarea acestora.

În plus, din cauza legislaţiei prea permisive, sălile de jocuri cauzează probleme grave pentru familii, indiferent de nivelul lor de trai”, a spus Korodi.

Alte măsuri locale vizează eliminarea funcţionării 24 de ore din 24 a magazinelor alimentare cu program non-stop şi reglementarea funcţionării cluburilor de noapte.

„Eliminăm deschiderea 24 de ore din 24 a magazinelor care funcţionează non-stop.

Toate magazinele alimentare trebuie să se închidă la ora 23:30.

Au existat multe plângeri din partea locuitorilor care au reclamat că există o problemă constantă de consum de alcool, zgomot şi dezordine în timpul orelor de noapte, lângă magazinele deschise în sistem non-stop.(…)

Funcţionarea cluburilor de noapte în cartierele rezidenţiale va fi trebui să fie reglementată.

În timpul orelor de noapte, există un nivel ridicat de dezordine stradală în vecinătatea acestora. Au existat numeroase plângeri din partea rezidenţilor cu privire la funcţionarea acestora pe timp de noapte”, a declarat primarul.

Korodi a enumerat şi mai multe măsuri care trebuie luate în urma unor decizii guvernamentale sau parlamentare.

Se cere creşterea numărului de patrule de poliţişti şi jandarmi pe străzile din oraş

El a cerut creşterea numărului de patrule de poliţişti şi jandarmi pe străzile din oraş, în contextul în care numărul acestora a scăzut semnificativ, în ultimii ani.

„Trebuie să restabilim numărul de patrule (de poliţişti – n.red.) care operau la începutul anilor 2000, nu putem avea o medie de 2-3 echipe pe străzi, pe zi, într-un oraş.

Din păcate, comparativ cu începutul anilor 2000, pe străzile oraşului sunt cu 80% mai puţine echipe de patrulare, pentru că nu sunt suficienţi agenţi de patrulare. Guvernul ar trebui să elimine îngheţarea angajărilor şi să repartizeze un număr adecvat de personal pentru fiecare municipiu.

Nu doar în judeţul Constanţa trebuie rezolvate problemele, trebuie să se acţioneze în toate regiunile şi judeţele. De asemenea, Guvernul ar trebui să elimine interdicţia de angajare şi în cadrul Jandarmeriei.

Trebuie crescut numărul personalului de patrulare al Jandarmeriei”, a spus Korodi.

Totodată, primarul a punctat faptul că Guvernul ar trebui să elimine pe termen nelimitat interdicţia ca autorităţile locale să angajeze personal în cadrul forţelor de poliţie locală, în contextul în care la Poliţia Locală Miercurea-Ciuc lucrează doar şase persoane şi nu pot fi efectuate angajări.

„La nivel guvernamental şi parlamentar trebuie să se adopte legislaţia necesară pentru organizarea pazei civile”

Korodi Attila a mai afirmat că la nivel guvernamental şi parlamentar trebuie să se adopte legislaţia necesară pentru organizarea pazei civile, care are un rol major în creşterea siguranţei publice.

„Ar trebui adoptate legi şi metodologii pentru a sprijini crearea grupurilor de pază civilă, care au un rol major la nivel de prevenire şi care pot creşte semnificativ siguranţa publică prin consolidarea prezenţei pe stradă, într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor şi prin cooperare comunitară”, a spus primarul din Miercurea-Ciuc.

Totodată, acesta a pledat pentru crearea unei legislaţii uşor aplicabile pentru pedepsirea delincvenţei juvenile.

„În cazul în care infractorii provin dintr-un mediu familial care nu asigură sau nu poate asigura educaţia lor adecvată, aceştia trebuie să fie scoşi din acel mediu şi plasaţi într-o instituţie publică de plasament sau de corecţie.

Aceşti tineri, dacă provin dintr-un mediu familial distrus, nu pot fi schimbaţi de un simplu sistem şcolar!”, a menţionat Korodi.

El a mai susţinut că trebuie creat cadrul legal care să permită tuturor municipalităţilor să înfiinţeze întreprinderi sociale, astfel încât să se poată realiza extinderea ocupării forţei de muncă la toţi cei care beneficiază de asistenţă socială.

Ce a mai susținut primarul

„Nu există beneficii sociale minime fără muncă.

Sarcina de muncă în serviciul comunităţii trebuie să fie legată de plata prestaţiilor pentru toate persoanele sănătoase.

Fără muncă, nu există beneficii.

Este inacceptabil să avem copiii care văd exemplul unei vieţi fără muncă.

De asemenea, nu este acceptabil ca cei care trăiesc în sărăcie extremă şi, în cele din urmă, încep să muncească ca şi întreţinători de familie să nu fie văzuţi ca un bun exemplu de urmat”, a spus primarul municipiului.

Acesta a mai arătat că toţi cetăţenii români ar trebui să primească cărţi de identitate fără obligativitatea menţionării domiciliului stabil.

„Din păcate, multe persoane obţin o carte de identitate pe suport de hârtie doar pentru un an, din cauza situaţiei nesoluţionate a actelor de proprietate.

Aceste persoane, copiii lor, nu pot trăi şi munci ca cetăţeni cu drepturi depline. În Ungaria şi în ţările occidentale există cărţi de rezidenţă şi cărţi de identitate separate.

În lipsa acestora, nu va fi posibilă reintegrarea deplină a tuturor pe piaţa muncii, iar numărul persoanelor care au nevoie de prestaţii sociale va creşte”, a menţionat Korodi.

El a mai adăugat că aceste chestiuni trebuie abordate la nivelul întregului Bazin Ciuc, precizând că va iniţia cooperarea cu autorităţile publice din celelalte localităţi pe tema siguranţei publice, ţinând cont că, din cauza mobilităţii, probleme de securitate publică „se răspândesc de la o localitate la alta”.

Va fi lansată o petiţie în sprijinul acestor puncte de acţiune

„Fără punerea în aplicare a celor zece puncte, ordinea publică şi siguranţa publică nu pot fi garantate în oraşul nostru şi în majoritatea municipalităţilor, în general.

Prin urmare, voi solicita parteneriatul grupului parlamentar al UDMR pentru a schimba legislaţia, pentru a forţa guvernul să fie cu adevărat activ în domeniul garantării siguranţei publice”, a spus Korodi.

Primarul a mai anunţat că va fi lansată o petiţie în sprijinul acestor puncte de acţiune, pentru ca revendicările să fie luate în serios la Bucureşti.

Korodi Attila a prezentat şi măsurile adoptate de municipalitate de când el a preluat mandatul de primar, pentru creşterea siguranţei publice, cum ar fi extinderea iluminatului stradal, înfiinţarea Poliţiei Locale sau instalarea de camere de supraveghere, punctând însă că este nevoie să se corecteze şi „defectele din sistem”, cu referire la chestiunile ce vizează schimbarea legislaţiei.

Două femei au fost agresate în Miercurea-Ciuc

În cursul zilei de joi, 9 noiembrie, două femei au fost agresate în Miercurea-Ciuc, pe două străzi diferite ale oraşului, acestea reclamând că au fost bătute de trei tinere, posibil minore.

Ulterior, IPJ Harghita a anunţat că în acest caz au fost reţinute două minore, de 14 şi 15 ani, acestea fiind cercetate, în prezent, în stare de libertate.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc, procuroarea Cristina German, a precizat pentru AGERPRES că, în prezent , nu a fost identificat vreun motiv pentru care au fost agresate cele două femei.

Totodată, aceasta a mai menţionat că, deocamdată, în dosar există două persoane vătămate, dar organele de Poliţie au cunoştinţă de existenţa şi unei a treia victime, care a fost agresată în faţa unui magazin din centrul oraşului, lucru care se vede pe imaginile camerelor de supraveghere, dar care nu a fost identificată, întrucât nu a reclamat fapta.

Drept urmare, se face apel la persoana în cauză să meargă la Poliţie pentru a depune plângere sau pentru a fi audiată. Agerpres

sursa foto: facebook / Primăria Miercurea-Ciuc, arhivă foto


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Bărbat din Cugir, cercetat de polițiști după ce a furat două biciclete. Bunurile au fost recuperate și restituite proprietarilor

Publicat

Un bărbat de 42 de ani din Cugir este cercetat de polițiști după ce ar fi sustras două biciclete, lăsate de proprietari într-un spațiu special amenajat al unei societăți comerciale din oraș.

Potrivit IPJ Alba, la data de 4 mai 2024, polițiștii din Cugir au identificat un bărbat de 42 de ani, din Cugir, ca persoană bănuită de săvârșirea unui furt de biciclete sesizat poliției la data de 26 aprilie 2024.

Din primele cercetări, a rezultat că, în noaptea de 25/26 aprilie 2024, bărbatul ar fi sustras două biciclete care erau lăsate de către proprietarii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Nelu Varga (CFR Cluj): Tachtsidis m-a CONVINS, sigur rămâne din vară

Publicat

Patronul CFR Cluj, Nelu Varga, a anunțat după partida cu Rapid câștigată de clujeni cu 3-2 că Panagiotis Tachtsidis va primi prelungirea contractului. Dan Petrescu este cel care a intervenit pentru păstrarea acestuia în…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Vremea în Transilvania și în țară până în 19 mai. Prognoza meteo pe regiuni, temperaturi și precipitații

Publicat

Vremea în Transilvania și în țară până în 19 mai. Prognoza meteo pe regiuni. Urmează o săptămână cu vreme instabilă în majoritatea regiunilor. După ce în primele două zile vom avea maxime chiar și de 27-28 de grade Celsius, temperaturile vor scădea brusc de miercuri, fiind așteptate ploi și furtuni.

Temperaturile vor urca din nou după data de 11 mai, ajungând la valori de până la 28 de grade, după data de 16 mai. 

ANM a publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoarele două săptămâni, în intervalul 6 – 19 mai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

CNPP: Peste 4,74 milioane de pensionari înregistrați în România, în luna aprilie. Cât a fost pensia medie

Publicat

În România erau înregistrați în luna aprilie un număr de 4.748.274 de pensionari, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă. Pensia medie a fost de 2.248 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la aproape 10,676 miliarde lei, scrie Agerpres.

Din totalul pensionarilor, 632.361 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 636 de lei.

Potrivit statisticilor CNPP, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe