Eveniment
Harghita: Tradiţionalul bal de Lăsata Secului, amânat pentru 2022; grupurile folclorice prezintă obiceiul în comunităţi
Tradiţionalul bal de Lăsata Secului care are loc în Harghita în fiecare an, înaintea intrării în Postul Paştelui Catolic, a fost amânat pentru anul 2022, din cauza pandemiei de COVID-19, dar grupurile folclorice care trebuiau să participe la eveniment vor prezenta obiceiul alungării iernii la nivel local, în comunităţile din care provin.
În acest an, întâlnirea grupurilor folclorice urma să se desfăşoare în localitatea Frumoasa, dar ţinând cont de contextul pandemic actual, s-a decis amânarea cu un an şi prezentarea obiceiului de alungarea a iernii sau de fărşang, cum este cunosc în zonă, în fiecare localitate din care provin grupurile folclorice.
„În mod tradiţional, cele 13 grupe folclorice se întâlnesc în comuna unui grup gazdă, iar ca urmare a evenimentului de carnaval toate grupele ţin tradiţia şi acasă în localităţile lor prezentând teatrul popular de fărşang specific regiunii. În acest an întâlnirea grupurilor urma să aibă loc în comuna Frumoasa dar aceasta, conform unui acord comun al grupurilor şi a coordonatorului profesional Centrul Cultural Judeţean Harghita, va fi susţinută în anul 2022”, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Judeţean Harghita.
Directoarea CCJH, Ferencz Angela, a precizat pentru AGERPRES că ediţia din acest an doreşte să pună accent pe întărirea şi dezvoltarea comunităţii, pe contribuţia acesteia la păstrarea tradiţiei, membrii comunităţii fiind invitaţi să participe direct sau indirect la acest eveniment local de alungare a iernii.
Potrivit sursei citate, grupurile folclorice vor prezenta, în localităţile lor, într-un număr restrâns, tradiţia de fărşang şi vor respecta măsurile de siguranţă specifice, respectiv păstrarea distanţei şi purtarea măştii de protecţie. De asemenea, cei care doresc să participe ca spectatori o pot face, dar respectând regulile impuse.
„Cei care sunt interesaţi cred că pot merge, respectând regulile. Va fi în aer liber, deci distanţarea se păstrează, la fel şi purtarea măştii. De fapt, masca se poartă în carnaval, deci e locul cel mai acceptabil unde fiecare să poarte mască. Încape în logica carnavalului şi a perioadei de fărşang”, a spus Ferenc Angela.
Primul eveniment de fărşang din acest an va avea loc în data de 13 februarie, la Ciceu şi Lăzarea, a doua zi va continua cu prezentarea obiceiului de grupurile din Sândominic, Sâncrăieni, Cioboteni, Bârzava, Armăşeni, Sânsimion şi Ditrău, în data de 16 februarie se va organiza la Plăieşii de Jos, Remetea şi Vlăhiţa, iar în 17 februarie se încheie cu evenimentul din Ocna de Jos.
Şirul de evenimente este organizat şi coordonat de Centrul Cultural Judeţean Harghita, autorităţile locale şi mai multe organizaţii din comunele menţionate.
Potrivit tradiţiei, după acest carnaval, spiritul primăverii va renaşte, iar oamenii vor intra în Postul Paştelui mai curaţi.
Etnografii sunt de părere că „fărşangul” este un obicei care datează de pe vremea păgânilor, dar în spaţiul lingvistic maghiar a intrat abia în Evul Mediu.
Primul bal de fărşang la nivel judeţean a avut loc în urmă cu 29 de ani, la Miercurea Ciuc, iar de atunci numărul grupurilor folclorice participante a crescut şi evenimentul este găzduit în fiecare an de alt grup şi comunitatea localităţii din care provine acesta. AGERPRES/(A-AS-autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
FOTO: Tânără din Alba, rănită într-un accident în Cluj. Mașina pe care o conducea a fost străpunsă de un parapet metalic
Tânără din Alba, rănită într-un accident în Cluj. O tânără de 20 de ani din județul Alba a ajuns la spital vineri, după ce mașina pe care o conducea a intrat într-un parapet metalic pe centura Vâlcele – Apahida, în județul Cluj. În urma impactului, parapetul a străpuns mașina.
Potrivit IPJ Cluj, vineri, 10 ianuarie, în jurul orei 13:00, polițiștii au fost sesizați cu privire la producerea unui accident…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Peste 17.000 de cabinete stomatologice private și doar 35 publice, în România. Cât decontează statul
În România sunt peste 17.000 de cabinete stomatologice private și doar 35 cabinete publice. Doar 6% dintre cheltuielile românilor pentru serviciile de stomatologie sunt decontate, de zece ori mai puțin față de Germania sau Franța.
Suntem pe primele locuri la numărul de medici stomatologi, însă mulți pacienți nu-și permit consultațiile.
În privat, o consultaţie poate costa 200 lei, iar un detartraj între 300 şi…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
VIDEO FOTO. DJ Boc, pe urmele lui Alin Tișe. A mixat la Nuntă la Palat: Nu îi fac concurență, că nu mă pricep. Îi sunt discipol
Primarul Emil Boc a mixat, vineri, în prima zi a târgului Nuntă la Palat din Cluj-Napoca și a spus că nu îl poate întrece pe președintele Consiliului Județean Cluj-Napoca, Alin Tișe, care mixează sub numele de DJ Tișe la…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Trei hoți care au dat mai multe spargeri în Alba Iulia, reținuți de polițiști după opt percheziții. Ce au reușit să fure
Trei bărbați care au comis o serie de furturi pe raza municipiului Alba Iulia au fost prinși de polițiști, în Hunedoara. A fost vorba despre o anchetă complexă care s-a finalizat cu opt percheziții.
Cei trei suspecți au spart mașini parcate în zona unor șantiere și au furat scule electrice și alte bunuri în valoare de aproximativ 93.000 de lei. Cazul a fost comunicat de reprezentanții IPJ Alba, în buletinul de…
Citește mai mult pe Alba24.ro