Connect with us

Eveniment

Harghita: Ursoaica şi unul dintre puii ei, prezenţi pe o stradă din Odorheiu Secuiesc, împuşcaţi. Deveniseră agresivi

Publicat



sursa foto: Facebook /  Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség

O ursoaică și unul dintre puii săi, care au fost observați recent pe o stradă din Odorheiu Secuiesc, au fost împușcați luni seara. Acest lucru s-a întâmplat după ce al doilea pui a fost capturat într-o capcană pentru a fi relocat, iar cele două exemplare rămase în libertate au devenit extrem de agresive față de membrii echipei de intervenție.

Viceprimarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Ölvedi Zsolt, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că ursoaica şi cei doi pui veneau încă de anul trecut, în mai multe zone din oraş, iar în ultima vreme erau prezenţi aproape zilnic pe strada Lalelelor din oraş, fiind transmise mai multe mesaje RO-ALERT de avertizare a populaţiei.

Drept urmare, s-a luat decizia relocării animalelor, duminică fiind dusă în zonă o cuşcă, pentru capturare.

Luni seară, în cuşcă a intrat unul dintre pui, iar ursoaica şi puiul aflat în libertate au devenit foarte agresivi cu echipa de intervenţie.

„Din păcate, am avut neşansa ca să nu intre şi ursoaica (în cuşcă – n.r.), pentru că aşa era cel mai bine. (…)

Din păcate, a intrat doar unul dintre pui şi s-a deplasat la locul situaţiei (echipa de intervenţie – n.r.).

Ursoaica a devenit foarte agresivă, de obicei acestea sunt cele mai problematice situaţii, când în capcană intră puiul. (…)

Am încercat să scoatem de acolo capcana, în primă fază nici nu au putut să se apropie vânătorii de capcană pentru că ursoaica îi ataca încontinuu, după care au scos capcana de acolo, dar ursoaica continua să atace. (…)

Dar nu numai ursoaica, dar şi celălalt pui (ataca – n.r.). (…) S-a luat decizia împuşcării pentru că am considerat că chiar dacă se mută de acolo puiul capturat, situaţia era foarte periculoasă (exista riscul – n.r.) ca să atace pe cineva în zonă ursoaică, fiind în acea stare”, a declarat viceprimarul Ölvedi Zsolt.

Acesta a subliniat că decizia de împuşcare a celor două exemplare a vizat siguranţa oamenilor, atât a membrilor echipei de intervenţie, cât şi cetăţenilor din zonă.

Intervenţia a fost periculoasă

Ölvedi Zsolt a mai menţionat că intervenţia a fost periculoasă şi că oricând, din orice direcţie, membrii echipei de intervenţie puteau fi atacaţi, la faţa locului fiind prezente toate autorităţile prevăzute de lege cu atribuţii în astfel de situaţii.

Întrebat dacă s-a luat în calcul tranchilizarea animalelor, viceprimarul a explicat că procedura nu este atât de simplă, întrucât arma cu care se tranchilizează poate fi folosită de la o distanţă de 15-17 metri, iar noaptea e destul de dificil acest lucru.

În plus, după tranchilizare, animalul nu adoarme instantaneu şi poate deveni şi mai agresiv sau poate pleca din zonă.

În ceea ce priveşte puiul de urs capturat, despre care viceprimarul a spus că are mai mult de un an, acesta a fost microcipat şi crotaliat şi va fi eliberat într-un fond forestier aflat la distanţă de zonele locuite, care aparţine asociaţiei de vânătoare cu care Primăria Odorheiu Secuiesc are contract.

„Vânătorii au spus că este destul de mare ca să supravieţuiască singur în pădure”, a mai precizat viceprimarul. Agerpres

sursa foto: Facebook /  Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. Preot clujean: Sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos este sărbătoarea sărbătorilor

Publicat

Preotul Cornel Felecan, parohul Bisericii “Pogorârea Sfântul Duh” Cluj-Napoca, arată în Sâmbăta Mare că sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos este ”sărbătoarea sărbătorilor, este bucuria bucuriei…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Paște 2024. Ce poți face cu resturile de mâncare de la masa de sărbători. Idei de rețete interesante

Publicat

Paște 2024. Ce poți face cu resturile de mâncare de la masa de sărbători. Se poate întâmpla ca după mesele de sărbători să rămână feluri de mâncare neconsumate. Pentru a diversifica meniul în perioada următoare, aceste alimente pot fi refolosite și pot fi transformate în noi preparate culinare.

Dacă v-au rămas bucăți de friptură sau drob, cozonac, ouă roșii sau legume după masa de Paște, acestea pot fi utilizate pentru a găti alte feluri de mâncare. Important este să fie bine păstrate în zilele de sărbători.

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Mașină intrată într-un copac în județul Cluj. Șoferul, consultat de SMURD

Publicat

Un autoturism a intrat, sâmbătă, într-un copac între localitățile Viștea si Gârbău, șoferul primind îngrijiri medicale din partea unui echipaj SMURD.

Potrivit ISU Cluj, șoferul are aproximativ 20 de ani și…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Florin Piersic își petrece Paștile la Institutul Inimii Cluj-Napoca. E supravegheat atent de medici

Publicat

Actorul Florin Piersic își va petrece Paștile la Institutul Inimii ”Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca unde a fost internat în 30 aprilie. El se află sub atenta supraveghere a medicilor specialiști de aici după ce a fost…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe