Connect with us

Eveniment

Harghita: Zeci de incendii produse de la începutul sezonului rece, din cauza mijloacelor de încălzire sau a coşurilor de fum

Publicatfotografie cu caracter ilustrativ

În Harghita, de la debutul sezonului rece, s-au înregistrat 58 de incendii cauzate de coșurile de fum neîntreținute, acoperite de funingine sau avariate, de mijloacele de încălzire defecte sau improvizate, sau de instalațiile electrice. Pentru prevenirea acestor incidente, pompierii recomandă o atenție sporită în utilizarea echipamentelor de încălzire.

Potrivit datelor furnizate AGERPRES de Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, cele 58 de incendii s-au produs de la începutul lunii noiembrie 2023 şi până în prezent, iar 39 dintre acestea au fost înregistrate la case de locuit, 12 la anexe gospodăreşti şi 7 la blocuri de locuinţe

În urma acestor incendii, o persoană a decedat, două au fost rănite şi alte 20 au fost evacuate.

„Principalele cauze generatoare de incendii la locuinţe sunt coşurile de fum necurăţate, amplasate necorespunzător sau neizolate termic faţă de materialele combustibile, instalaţiile electrice defecte şi utilizarea mijloacelor de încălzire cu defecţiuni sau improvizaţii”, a precizat ISU Harghita.

Sursa citată a subliniat faptul că incendiile pot fi prevenite, iar una dintre regulile obligatorii este utilizarea corectă a instalaţiilor şi a echipamentelor electrice, a sobelor de încălzit sau a coşurilor de fum.

Recomandări

Pompierii militari harghiteni recomandă să nu se utilizeze instalaţii echipamente şi aparate electrice defecte, uzate sau improvizate şi să nu se suprasolicite instalaţiile electrice prin racordarea mai multor consumatori mari la aceeaşi priză.

De asemenea, se atrage atenţia că, în perioada sezonului rece, necurăţarea coşurilor de fum rămâne printre principalele cauze generatoare ale incendiilor la locuinţe şi a riscului de intoxicaţie cu monoxid de carbon.

Drept urmare, pentru preîntâmpinarea unor astfel de situaţii, coşurile de fum trebuie curăţate periodic, verificate şi reparate de persoane specializate şi autorizate şi trebuie izolate de elemente şi materiale combustibile.

Totodată, se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montarea acestora pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile, mai precizează ISU Harghita. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Legea prosumatorilor, trimisă la reexaminare de Klaus Iohannis. Motivele președintelui

Publicat

Legea prosumatorilor, trimisă la reexaminare: Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea OUG. 

„Încurajez Parlamentul să identifice acele soluţii...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Atenționare Cod Galben de inundații pe râurile din Alba și alte 15 județe. Risc de scurgeri de pe versanţi, torenţi şi pâraie

Publicat

Atenționare Cod Galben de inundații pe râurile din Alba și alte 15 județe: Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi dimineaţa pe râuri din 16 judeţe.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

100 de lei pe zi pentru șoferii rămași pe nedrept fără permis. Propunere inedită a APADOR-CH

Publicat

100 de lei pe zi pentru șoferii rămași pe nedrept fără permis, este propunerea inedită a APADOR-CH. Organizația propune modificare a Codului rutier în cazul șoferilor privați pe nedrept de permisul de conducere în urma unui test rapid antidrog.

Presa a relatat deja despre mai multe cazuri de...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Ce pedeapsă a primit un șofer din Alba care a provocat un accident mortal și a fugit de la locul faptei

Publicat

Un șofer din Alba care în urmă cu aproape cinci ani a provocat un accident rutier și a fugit de la fața locului a fost recent condamnat. Este vorba despre o condamnare în primă instanță, la Judecătoria Câmpeni, în data de 11 iulie 2024. 

Victima sa a fost un bărbat care se afla în stare de ebrietate și mergea pe marginea drumului.

Accidentul s-a produs în...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate