Connect with us

Eveniment

Hunedoara: Conferinţă internaţională dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, în 2024

Publicat


sursa foto: Facebook / Consiliul Judetean Hunedoara

Zeci de istorici din ţară şi din străinătate vor lua parte la o conferință internațională organizată de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, în parteneriat cu Academia Română, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Institutul de Istorie „George Bariţiu” şi Centrul de Studii Transilvane Cluj-Napoca, dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea eroului naţional Avram Iancu.

Evenimentul va avea loc la Deva în luna mai a anului următor.

Intitulată „Avram Iancu – 200 de ani de la naştere. Omul, contemporanii, epoca”, manifestarea va avea loc în perioada 8-12 mai 2024, în programul acesteia fiind înscrise o sesiune de comunicări ştiinţifice, vizite de documentare la mormântul lui Avram Iancu, din cimitirul de la Ţebea, dar şi la alte obiective istorice importante din judeţ.

„Avram Iancu este mai mult decât eroul iubit de toţi moţii, este eroul tuturor românilor. Avram Iancu este vizionarul şi apărătorul românilor ardeleni şi al zestrei străbune. Este omul care şi-a dorit să-şi vadă naţiunea fericită, aşa cum ne-a lăsat prin testamentul său. Cred că un astfel de eveniment ne va aduce prestigiu şi va contribui şi mai mult la cunoaşterea personalităţii lui Avram Iancu şi a perioadei care l-a consacrat ca erou naţional”, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă dedicată evenimentului, preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

La rândul său, directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu”, profesorul universitar Ioan Bolovan, a menţionat că CJ Hunedoara este prima instituţie administrativă din România care anunţă organizarea unui eveniment de amploare dedicat împlinirii a 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu.

„Felicit conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara, care a dat semnalul că lucrurile temeinice trebuie începute din timp. (…) O naţiune este validă cultural atunci când ştie să-şi preţuiască eroii, când ştie să preţuiască patrimoniul, când este mândră de Avram Iancu, erou al naţiunii române. Sper că după acest model de la Hunedoara şi alte instituţii prestigioase din ţară să înceapă pregătirea unor evenimente de anvergură dedicate bicentenarului Avram Iancu”, a precizat profesorul Ioan Bolovan.

Conferinţa se adresează mediului ştiinţific, iar până în prezent 10 cercetători renumiţi din Statele Unite, Italia sau Franţa şi-au anunţat intenţia de a susţine comunicări ştiinţifice în cadrul evenimentului, din luna mai a anului viitor.

Pentru cei interesaţi de susţinerea unor comunicări, data limită pentru transmiterea titlurilor şi a rezumatului, de circa 500 de cuvine al lucrării, este 30 septembrie 2023.

După această dată, colectivul ştiinţific al evenimentului, condus de academicianul Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi alcătuit din renumiţi cercetători români şi străini, va selecta lucrările admise pentru prezentare. În baza acestei selecţii, vor fi transmise invitaţiile de participare la conferinţă.

Ulterior, materialele prezentate în cadrul conferinţei vor fi publicate cu sprijinul CJ Hunedoara pentru a deveni accesibile publicului larg. Agerpres

sursa foto: Facebook / Consiliul Judetean Hunedoara


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. Bosch inaugurează a doua clădire de birouri pentru Centrul de Inginerie din Cluj-Napoca. Investiția, 21 de milioane euro

Publicat

Compania Bosch a inaugurat cea de-a doua clădire de birouri construită în cadrul Centrului de Inginerie din Cluj-Napoca, în urma unei investiții de aproximativ 21 de milioane de euro, pe o perioadă de trei ani. Investiția…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Țeapa ”coletul la 9,93 de lei”. Cum funcționează înșelătoria care promite că Poșta Română își eliberează depozitele

Publicat

Țeapa ”coletul la 9,93 de lei”

Țeapa ”coletul la 9,93 de lei”. Tentativă de fraudă online în numele Poștei Române. 

”Colete pierdute la doar 9.93lei ! Eliberăm urgent depozitele poștale și vindem peste 1.000 de colete pierdute! Pentru a cumpăra, intrați pe site și plasați comanda!”

Așa sună anunțul postat pe o clonă a paginii de Facebook a Poștei Române. Doar că anunțul este fals, iar pagina nu aparține instituției.

Este o nouă tentativă de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Alin Tișe: Avem finanțare pentru începerea construcției Spitalului Pediatric Monobloc

Publicat

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a anunțat că există finanțate și ca va putea începe construcția Spitalului Pediatric Monobloc.

Președintele CJ Cluj a precizat că există finanțare, practic…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Pensiile ar putea fi virate înainte de sărbători. Când intră pensiile pe luna mai 2024, pe card și prin poștă

Publicat

Pensiile ar putea fi virate înainte de sărbători. Când intră pensiile pe luna mai, pe card și prin poștă. Premierul a cerut ca banii să ajungă la pensionari înainte de Paște.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, să facă demersurile pentru ca toţi pensionarii să îşi primească pensiile înainte de sărbătorile pascale.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe