Eveniment
Hunedoara: Pacienţii cardiaci în stare critică vor fi trataţi într-un compartiment special la Spitalul Judeţean Deva. Investiție de aproape 985.000 de lei

Pacienţii cardiaci aflaţi în stare critică pot fi trataţi şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, într-un compartiment special ale cărui lucrări au fost finalizate joi, în cadrul Secţiei de Cardiologie, noua unitate fiind o premieră pentru judeţul Hunedoara.
Denumită „Unitatea de Supraveghere şi Tratament Avansat a Pacienţilor Cardiaci Critici” (USTACC), aceasta va funcţiona ca un compartiment de terapie intensivă al Secţiei de Cardiologie. Lucrările de amenajare ale acesteia au costat peste 984.400 lei, iar fondurile au fost asigurate de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, în subordinea căruia se află spitalul.
Prin noul compartiment al Secţiei de Cardiologie, SJU Deva se va putea apropia tot mai mult de performanţele unei clinici universitare
În plus, Secţia Cardiologie beneficiază de un angiograf ultramodern, dar şi de alte echipamente necesare monitorizării şi tratării pacienţilor cu anumite patologii cardiace, au explicat medicii.
„Cu ajutorul acestor dotări se va putea organiza, în cadrul secţiei noastre, asistenţa pacientului critic coronarian cardiac. (…) Unitatea va găzdui şi pacienţii care vor fi trataţi în laboratorul de cardiologie intervenţională, dotat, la rândul său, cu tot ceea ce este necesar. Avem un angiograf care este vârf de gamă la nivel mondial. Acest lucru ne face bucuroşi şi, în acelaşi timp, sperăm că în următorii ani vom putea atinge performanţele din clinicile universitare. Angiograful ne permite diagnosticarea cardiopatiei ischemice, a stenozelor coronariene şi a infarctului miocardic acut, precum şi tratamentul acestor afecţiuni, respectiv dilatările de artere coronare sau montarea de stenturi”, a declarat şeful Secţiei Cardiologie a SJU Deva, dr. Constantin Blaj.
La rândul său, preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a apreciat că prin noul compartiment al Secţiei de Cardiologie, SJU Deva se va putea apropia tot mai mult de performanţele unei clinici universitare.
„Sănătatea populaţiei din judeţul Hunedoara este mai presus de orice. Consider că dacă avem cetăţeni sănătoşi, vom putea progresa ca judeţ. Am avut mare încredere în această idee a mea, de a avea la Deva atât USTACC, cât şi un angiograf, şi iată că avem posibilitatea să facem inaugurarea acestui compartiment. Sper ca în scurt timp la spitalul din Deva să se poată monta stenturi pacienţilor care au nevoie de aceste dispozitive.
Avem medici cardiologi pregătiţi, tot personalul din secţie este trimis la specializare, avem condiţii similare unei secţii dintr-un spital universitar”, a spus preşedintele CJ Hunedoara.
Compartimentul USTACC are 10 paturi şi este găzduit într-un sector aflat în prelungirea Secţiei Cardiologie, fiind legat printr-un hol comun cu spaţiul unde este amplasat angiograful, un echipament apreciat ca „vital” pentru realizarea de investigaţii şi intervenţii cardiologice de înaltă fidelitate.
În acest context, managerul SJU Deva, dr. Emil Stoica-Mariş, a arătat că la SJU Deva vor putea fi efectuate intervenţii care, în prezent, se pot realiza doar în spitalele din centrele universitare, fără să mai fie nevoie ca pacienţii cardiaci critici să fie transferaţi la alte spitale.
Lucrările pentru amenajarea USTACC au început la finele lunii august 2022.
Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Cluj
Campanie de DONARE de SÂNGE la Turda. RECOMPENSE pentru cei care prin acest gest ajută oameni în nevoie

Luni, 10 aprilie, va avea loc o nouă campanie de donare de sânge la Turda. Punctul de recoltare va fi amenajat în incinta Colegiului Tehnic de pe strada Piața Basarabiei numărul 48, anunță reprezentanții Primăriei Turda.
Programul recoltărilor este de la 8.15 pâna la ora 13.00.
Campanie de donare de sânge la Turda. Recompense pentru cei care prin acest gest ajută oameni în nevoie
Primăria anunță că donatorii vor fi recompensați cu analize medicale – care se efectuează la cerere (grupa sanguină, Rh, hemoleucogramă, hepatita B/C, HIV, HTLV sau analize biochimice); un card cu valoarea de 67 lei., adeverință pentru o zi liberă de la locul de…
Citește mai mult pe Cluj24

Un accident a avut loc, sâmbătă, la Apahida, jud. Cluj. A fost implicată o singură mașină. Pompierii au intervenit cu o autospecială și o ambulanță. Două tinere au fost transportate la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Libertății din comuna Apahida. În accident a fost implicat un singur autoturism și nu au existat victime încarcerate. Două tinere de aproximativ 23 și 16 ani sunt evaluate de echipajele medicale și vor fi transportate la spital. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.
Citește mai mult pe Cluj24
Cluj
1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Cum poți face o FARSĂ reușită și când poți avea GHINION dacă păcălești pe cineva

Pe 1 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua Păcălelilor, numită și Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools’ Day). Este o zi în care se fac farse, iar toată lumea păcăleşte pe toată lumea, scrie Alba24.ro.
În această zi, copiii le joacă farse părinţilor sau bunicilor, descreţindu-le frunţile, adulţii îi păcălesc la rândul lor pe cei mici când aceştia se aşteaptă mai puţin, prietenii şi colegii îşi fac unii altora glume, care mai de care mai amuzante.
Nu de puţine ori, chiar şi companiile iau parte la această tradiţie, prin diverse campanii ingenioase, toate cu un singur scop: provocarea zâmbetelor – de surpriză, pe…
Citește mai mult pe Cluj24
Cluj
FOTO. Fost jucător de la CFR Cluj luptă cu cancerul la 35 de ani. Are nevoie de ajutorul nostru

Augustin Vasile Chira (35 de ani), fost jucător al echipei de juniori a CFR Cluj, trece printr-o perioadă grea în lupta cu cancerul, aflat în stadiul 4, și cere ajutorul clujenilor.
”Anul trecut în luna august am început să mă simt foarte obosit și simțeam că parcă am ceva la plămâni. Am mers la medic și după multe analize am aflat că e vorba de cancer cu sursa principală in stomac și cu metastaze.
Fiind tânăr, medicii s-au organizat destul de repede și am început tratamentele chimioterapie și imunoterapie. Înainte de Crăciun a trebuit să întrerup tratamentul deoarece m-am îmbolnăvit de COVID. Așa au apărut complicații.
Citește mai mult pe Cluj24