Brasov
Incendiu izbucnit la o casă din Brașov. Intervin pompierii

Un incendiu a izbucnit la o casă din Brașov, situată pe strada Podul Crețului. Intervin pompierii.
Potrivit ISU Brașov, pompierii militari intervin joi la amiază pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la casă din municipiul Brașov, situată pe strada Podul Cretului.
La fața locului se deplasează patru autospeciale de stingere, o autoscară, un echipaj de descarcecare și un echipaj SMURD.
Știre în actualizare
ȘTIREA TA pe Ardeal24 – trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Citește mai mult pe Ardeal24.ro
Citește mai mult pe Romania24
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Brasov
Primăria Brașov va finanța, în regim de urgență, proiectele culturale reprezentative pentru identitatea orașului

Primăria Brașov a lansat în dezbatere publică Ghidul pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Brașov a nevoilor culturale de urgență.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, având în vedere ultimele modificări ale prevederilor Ordonanței nr. 51/1998, privind îmbunătățirea sistemului de finanțare nerambursabilă a proiectelor culturale, Primăria Brașov a constituit, începând cu acest an, un fond special pentru finanțarea, în situații de urgență, a proiectelor culturale reprezentative pentru comunitatea brașoveană, cum ar fi, de exemplu, Junii Brașovului sau organizarea de evenimente pentru comemorarea eroului Liviu Corneliu Babeș.
Pentru a asigura această finanțare, Primăria Brașov a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre prin care se stabilesc procedura și condițiile în care va fi asigurată această finanțare. Brașovul este printre primele autorități care implementează această prevedere legală, după Ministerul Culturii și Primăria Timișoara.
Conform O.G. nr. 51/1998, autoritățile sunt obligate să prevadă, în cadrul finanțărilor nerambursabile pentru proiectele culturale, un fond distinct de maxim 10%, pentru finanțarea nerambursabilă a nevoilor culturale de urgență. Astfel, pentru 2023, suma alocată acestui fond este de 550.000 de lei.
Scopul finanțărilor nerambursabile pentru nevoi culturale de urgență de la bugetul local al Municipiului Brașov este acela de a proteja și susține viața culturală și urmărește susținerea concretă și promptă a nevoilor culturale presante ale comunității.
Conform proiectului de ghid supus dezbaterii publice, ,,Nevoia culturală de urgență” este definită ca cerința de finanțare parțială a unui proiect cultural, a cărui anulare/amânare poate prejudicia interesele culturale imediate ale comunității noastre.
Pentru ca un proiect să poată fi finanțat prin intermediul acestui fond de urgență, trebuie să îndeplinească o serie de condiții: să corespundă direcțiilor de acțiune, axelor strategice și priorităților stabilite în Strategia pentru Cultură a Municipiului Brașov 2015 – 2030*; să se desfășoare strict în municipiului Brașov; să înceapă a se derula după data semnării contractului de finanțare.
O astfel de finanțare nerambursabilă nu poate depăși 90% din valoarea totală a proiectului cultural. Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect cultural este de 300.000 lei.
Brașovenii pot transmite propuneri de completare sau modificare a proiectului de hotărâre până în data de 7 aprilie 2023, pe e-mail infopublice@brasovcity.ro, către Primăria Brașov, Biroul Informații Publice și Mass-Media sau prin intermediul Centrului de Informații pentru Cetățeni (program Luni-Joi, 8.00- 14.00,Vineri de la 8.00-13.00), e-mail contact@brasovcity.ro.
Mai multe detalii pe Primăria Brașov.

Miercuri va avea loc Spectacolul „Doi pe o bancă”. Acesta se va susține la Teatrul Sică Alexandrescu Brașov.
Potrivit Teatrului Sică Alexandrescu Brașo, miercuri, 5 aprilie 2023, de la ora 19:00, va avea loc spectacolul ,,Doi pe o bancă” . Spectacol organizat în cadrul Campaniei Naționale ,,ARTIȘTII PENTRU ARTIȘTI”, o inițiativă care susține arta și cultura în România, dar și care aduce ajutor financiar celor care sunt în nevoie.
Prin achiziționarea unui bilet la acest spectacol, se va contribui la Fondul de Solidaritate Teatrală, care oferă ajutor financiar artiștilor aflați în dificultate.
Biletele se pot achiziționa de la Casieria teatrului (Piaţa Teatrului Nr. 1)
Brasov
FOTO: Semimaraton Brașov Intersport va alea loc în 8 aprilie. 1.200 de alergători, așteptați la cea de a X-a ediție

Semimaraton Brașov Intersport, tradiționalul concurs de alergare montană, va avea loc în data de 8 aprilie. Înscrierea la această competiție se poate face până pe data 29 martie. 1.200 de alergători sunt așteptați la ediția din acest an.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, în data de 8 aprilie, 1.200 de sportivi, amatori și profesioniști, se vor aduna în Piața Unirii din Brașov pentru a lua startul la cea de a X-a ediție a Semimaratonului Brașov Intersport. Evenimentul este organizat de Asociația Club Sportiv 21, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, având ca sponsor principal Intersport.
,,Traseele au ca punct de start-sosire zona Piața Unirii, lângă Prima Școala Românească și continuă pe unele dintre cele mai spectaculoase poteci și drumuri forestiere din jurul centrului vechi al orașului.
Pietrele lui Solomon, vechea carieră de piatră din Poiana Brașov, șaua Tîmpei, Poiana Stechil sunt câteva din zonele unde concurenții vor ajunge în alergare.
În acest an, în parteneriat cu Asociația Magic, susținem MagiCARE Brașov, un proiect care oferă sprijin emoțional și material copiilor cu afecțiuni oncologice grave, internați pe secția de oncopediatrie de la Spitalul de Copii din Brașov și părinților lor.
Sumele necesare sunt strânse din taxa de participare la concurs și cu ajutorul donatorilor.
Asociația Magic va fi prezentă cu mascote, zâne și eroi de poveste, cu truse de culori pentru picturi pe față pentru copiii participanților la eveniment și pentru toți doritorii prezenți”, a declarat Mark Kovacs, unul dintre organizatori.
Acest eveniment sportiv este organizat de Asociația Club Sportiv 21, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, având ca sponsor principal Intersport.
,,Este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din România și demonstrează că alergarea montană s-a dezvoltat foarte mult la Brașov în ultimii ani.
Pe 8 aprilie, de la ora 12.00, în Piața Unirii, îi așteptăm pe toți alergătorii, brașoveni sau nu, la startul celor două probe, de semimaraton și cros, într-o competiție cu propriile limite”, a precizat Flavia Boghiu, viceprimarul municipiului Brașov.
Competiția se va încheia cu o festivitate de premiere, în care vor fi acordate mai multe categorii de premii în bani și produse.
De asemenea, organizatorii au pregătit la finalul cursei un eveniment de tip pasta party, pentru a recompensa efortul tuturor participanților.
Înscrierile pentru competiție se fac exclusiv online pe site-ul competiției la adresa: https://semimaraton.ro/inscriere/. Termenul limită de înscriere este 29.03.2023, iar taxa de participare este de 180 de lei.
Traseu semimaraton
Traseul de 21 km pornește din Piața Unirii.
După circa 2,5 km de asfalt, se trece pe drum forestier până la Pietrele lui Solomon (3 km), continuă pe drumul forestier, în serpentine, într-o urcare de dificultate medie, în jur de 5,5 km, până la cariera din Poiana Brașov (8,5 km), unde se atinge punctul cel mai înalt al traseului.
De aici, se coboară pe poteca marcată cu triunghi albastru până la punctul de răscruce numit „La Băncuță” (11 km). Părăsind acest punct, traseul continuă pe aceeași potecă, marcată în continuare cu bandă albastră, trecând prin Poiana Stechil (km 12) și ajungând în Șaua Tâmpei (14 km).
De aici, se coboară pe drum forestier până la bariera din Răcădău (15,3 km), de unde urmează o porțiune de traseu plat, până la „Treptele lui Gabony” (16,8 km), urmată de ocolirea Tâmpei pe curbă de nivel, trecând pe la „Băncuța de Piatră” și, ulterior, prin spatele grădinilor, până în cartierul Șchei, în punctul numit „La Troiță”(19,2 km). Traseul se încheie pe străduțele din Șchei, ce duc înapoi către Piața Unirii.
Traseu cros
Traseul de cros pornește din Piața Unirii, la fel ca cel de semimaraton, și parcurge circa 2,5 km de asfalt. Se trece apoi pe o porțiune de drum forestier ce ajunge la Pietrele lui Solomon (3 km) și continuă într-o urcare de dificultate medie.
După 1 km se desparte de traseul de semimaraton, continuând pe forestierul Valea cu apă.
După o porțiune de 1,7 km, urmează o curbă la stânga, traseul urcând încă 300 m până la punctul de intersecție cu traseul de semimaraton numit „La Băncuță” (6 km).
Din acest loc, cele două trasee sunt comune pe o porțiune de 1,3 km, urmărind poteca marcată cu bandă albastră până în Poiana Stechil (7,3 km) – cel mai înalt punct al traseului de cros.
Aici, traseele se despart din nou, cel de cros coborând direct la „Fântâna Dreptății” (8,8 km), apoi pe lângă „Turnul de Apă”, unindu-se din nou cu traseul de semimaraton la punctul denumit „La Troiță”.
Urmează o porțiune de asfalt pe străduțele din cartierul Șchei, care se încheie la finish-ul din Piața Unirii.
Restricții de circulație
Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a competiției sportive, vor fi introduse o serie de restricții de circulație în zona cartierului Șchei:
– între 11:55 – 12:15 circulația rutieră pe str. Ilie Birț va fi închisă;
– între orele 9:00 – 16:00 circulația rutieră va fi închisă pe str. Bâlea, până în Piața Unirii.
Organizatorii îi roagă pe cetățenii care se deplasează în zonă să o facă, pe cât posibil, cu mijloacele de transport în comun și îi așteaptă pe doritori în Piața Unirii, pentru a-i susține pe sportivi.
Brasov
ONG-urile din domeniul social mai au 3 zile la dispoziție pentru a obține finanțare nerambursabilă de la Primăria Brașov

Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, mai sunt 3 zile până când operatorii din domeniul social mai pot depune solicitări de finanțare nerambursabilă prin Ghidul de finanțare aprobat de Consiliul Local.
Asociațiile, fundațiile sau cultele religioase acreditate ca furnizori de servicii sociale sau care au activitate în domeniul social pot depune solicitările de finanțare până în data de 31 martie. Suma alocată de municipalitate pentru finanțarea acestor proiecte este de 600.000 de lei.
,,Până pe 31 martie, furnizorii de servicii care prestează activități în municipiu în domenii precum lupta împotriva violenței domestice, sprijinul pentru persoanele cu dizabilități, proiecte despre și pentru sănătate mintală și pentru tineri dezinstituționalizați pot depune proiecte de până la 50.000 de lei.
Având în vedere experiența din anii trecuți, nevoia tot mai mare de a asigura servicii sociale cât mai diversificate la nivelul orașului și discuțiile cu ONG-urile din domeniu, anul acesta am reușit să majorăm bugetul programului cu încă 100.000 de lei, ajungând la 600.000 de lei, disponibili pentru cei care vor să se implice activ în sprijinirea acestor categorii de persoane.
Modul în care noi toți ne implicăm în rezolvarea problemelor sociale este unul dintre reperele după care poate fi evaluată o comunitate”, declara viceprimarul Flavia Boghiu, la lansarea ghidului de finanțare.
Municipalitatea, împreună cu furnizorii de servicii sociale, a stabilit 5 arii prioritare pentru care se alocă finanțare în acest an, respectiv:
– victime ale violenței în familie;
– vârstnici aflați în situație de risc social (fără suport material și familial, cu venituri mici și cu susținători legali fără posibilități materiale, bolnavi sau care au capacitate redusă de realizare a unor activități de auto-gospodărire, fără adăpost etc);
– persoane cu dizabilități sau cu întârzieri în dezvoltare;
– tineri dezinstituționalizați;
– servicii sociale despre și pentru sănătate mintală.
Criteriile pe baza cărora se va face evaluarea și selecția proiectelor sociale
- să fie programe și proiecte de interes public local;
- să promoveze și să adauge identitate imaginii municipiului Brașov (la nivel național și internațional);
- buna capacitate organizatorică și funcțională a beneficiarului finanțării să fie dovedită prin: experiență în domeniul administrării altor programe și proiecte similare, capacitatea resurselor umane de a asigura desfășurarea programului sau proiectului la nivelul propus, experiență în colaborare/parteneriat cu autoritățile publice sau cu alte organizații guvernamentale și neguvernamentale din țară și din străinătate, după caz.
Conform ghidului, valoarea maximă a finanțării pe care municipalitatea o acordă este de 50.000 de lei, sumă ce reprezintă maxim 90% din valoarea proiectului; restul sumei trebuie asigurată de solicitant.
Depunerea proiectelor se poate face fie aplicând direct pe platforma www.primariabrasovenilor.ro, fie depunând solicitările prin intermediul Centrului de Informații pentru Cetățeni (Primăria Municipiului Brașov, b-dul. Eroilor nr. 8, cod poștal 50007, Brașov, program luni-joi, 8.00-14.00, vineri 8.00-13.00).
Calendarul pentru implementarea ghidului de finanțare al proiectelor sociale
- perioada de depunere a cererilor de finanțare: 02 – 31 martie 2023;
- evaluarea și selecția proiectelor: 03 – 12 aprilie 2023;
- publicarea rezultatelor preliminare: 13 aprilie 2023;
- contestații: 18 – 20 aprilie 2023;
- evaluarea contestațiilor: 21 – 27 aprilie 2023;
- afișarea rezultatelor finale: 28 aprilie 2023;
- perioada de implementare a proiectelor: 15 mai 2023 – 15 noiembrie 2023.
sursa foto: Primăria Brașov