Connect with us

Eveniment

Insomnia – una dintre cele mai grave probleme – Ce spun medicii

Publicat


„De ce nu pot să dorm” a fost formula cel mai des căutată pe Google la nivel global în anul 2020, potrivit unei analize făcute de agenția five elements digital.

Ce facem dacă ne trezim noaptea și nu mai putem adormi la loc?

Aproximativ 20 la sută din populația lumii nu doarme suficient și aproape 50 la sută suferă de insomnie, arată datele unor studii. Sunt foarte mulți oameni care se trezesc în timpul nopții și nu mai pot adormi decât foarte greu. Medicul pneumolog Oana Deleanu, cu specializare în somnologie, a oferit la Digi24 câteva sfaturi pentru cei care nu pot dormi noaptea – fie că nu pot să adoarmă, fie că se trezesc de mai multe ori, au somnul fragmentat și nu mai pot adormi cu ușurință la loc.

În primul rând, este evident că în această perioadă cu toții suntem frământați de gânduri, de griji, de probleme și, cel mai important lucru este să încercăm, atât pe cât se poate, eventual chiar să cerem ajutor specializat, să ne lăsăm grijile deoparte atunci când ne așezăm în pat și vrem să dormim. Dacă ne trezim în mijlocul nopții, cel mai important lucru este să ne ridicăm din pat, să ne găsim ceva de făcut, cât mai simplu – nu ne apucăm să facem treaba de la serviciu sau să lucrăm la calculator! Nici să numărăm oile, cum se zice, nici să stăm în pat așteptând să adormim la loc, urmărind ceasul și cum minutele trec (nu sunt soluții – n.r.). Este important să ne ridicăm, să ne găsim o ocupație și să așteptăm să vină somnul. Să încercăm să nu ne gândim la problemele care ne frământă, să nu ne rumegăm gândurile negre”, a explicat medicul Oana Deleanu.

Sunt recomandabile medicamentele sau ceaiurile pe bază de plante?

În general, plantele, atâta vreme cât putem să facem ceaiuri din ele, nu ne gândim, evident, că ar putea să ne facă ceva rău. Nefiind studii științifice la baza multor ceaiuri de plante sau pilule care se găsesc în magazin ca suplimente alimentare nu știm nici dacă fac bine, subliniază Oana Deleanu.

„Există niște substanțe, cum sunt valeriana, pasiflora, care de-a lungul secolelor și-au demonstrat o oarecare eficiență, însă din punctul meu de vedere, ca medic, dacă avem probleme cu somnul, cel mai bine ar fi să apelăm la un specialist, iar dacă constatăm că suntem copleșiți de griji, de anxietăți, ne simțim foarte obosiți, somnolenți, dar nu putem să dormim, adică semne de depresie – ceea ce nu ar fi surprinzător în aceste vremuri pe care le trăim – repet, e bine să apelăm la ajutor specializat, terapie cognitiv-comportamentală. În general, psihologii se ocupă de partea asta, ne învață cum să ne gestionăm emoțiile, chestia aceea care se numește mindfulness, adică să accepți ceea ce ți se întâmplă, ceea ce trăiești, ceea ce este în jurul tău și lucrurile care nu pot fi schimbate”, a arătat dr. Oana Deleanu.

Rutina, regulă de bază pentru un somn odihnitor

Orele regulate de mers la somn și de odihnă sunt foarte importante. Este însă un mit că ora de culcare trebuie să fie neapărat înainte de miezul nopții, potrivit medicului Oana Deleanu. În general, fiecare adoarme în funcție de bioritmul propriu, însă important este să dormim șapte-opt ore pe noapte. Foarte puține persoane se pot mulțumi, din punct de vedere al sănătății, cu mai puțin de atât, spune medicul.

Trebuie însă să avem un program de somn regulat, inclusiv în weekenduri, ceea ce într-adevăr este foarte dificil.

Zilele acestea ne mai confruntăm însă cu o problemă, inclusiv oamenii care stau acasă. „Unii, din păcate, chiar nu mai au nimic de făcut, alții lucrează de la domiciliu, nu ies afară, nu ies la aer, nu ies la soare, nu au activitate fizică, se culcă când vor, se scoală când vor și se ajunge la o dereglare a ritmului circadian de care strămoșii noștri, carantinați sau necarantinați, nu s-au lovit, pentru că nu aveau curent electric, deci, indiferent de ce se întâmpla și care era viața ta, te culcai, cum se zice, odată cu găinile, te sculai cu găinile și asta era o regulă indiferent de zi”, atrage atenția dr. Deleanu.

Deci, este foarte important să ne păstrăm o rutină a vieții, un program de somn regulat, să nu avem episoade de adormire excesive în timpul zilei decât dacă suntem bolnavi sau obosiți, atunci somnul este foarte important ca să refacem sistemul imunitar, dar în rest, regulile de igienă a somnului trebuie respectate, a conchis Oana Deleanu, medic pneumolog cu specializare în somnologie.

Sursa: Digi 24

sursa: Ora de Sibiu


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

VIDEO FOTO. Genocidul armean, comemorat la Cluj-Napoca. ,,Unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei secolului XX”

Publicat

Un eveniment menit să comemoreze 109 ani de la genocidul armean a avut loc, miercuri seara, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, în organizarea comunității armene. Scopul a fost de a onora memoria celor care au…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

La ISU Alba au început înscrierile pentru admiterea în instituțiile militare de învățământ. Condiții și documente necesare

Publicat

La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba au început înscrierile pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale care pregătesc personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, sesiunea iulie-august 2024.

Candidații cu domiciliul sau reședința în județul Alba, pot opta pentru una sau mai multe instituţii de învăţământ în funcție de data…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Viorel Băltărețu, antreprenorul din Parlament, îl concurează pe Emil Boc la Primăria Cluj-Napoca

Publicat

După mai bine de douăzeci de ani de antreprenoriat, a intrat în politică să schimbe regulile jocului. Scrie proiecte de legi pentru susținerea mediului privat, mai puțină birocrație și simplificarea interacțiunilor cu…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Incident la o grădiniță din Cugir. Îngrijitoare lovită cu pumnul în față, de mama unei fetițe. Poliția a deschis dosar penal

Publicat

Un incident petrecut la o grădiniță din Cugir a intrat în atenția Poliției. Conflictul s-ar fi petrecut între o îngrijitoare și mama unei fetițe. Aceasta din urmă ar fi lovit-o pe angajata grădiniței, cu pumnul, în față.

Fapta s-ar fi petrecut în 17 aprilie. Poliția a anunțat cazul abia joi, 25 aprilie, la o săptămână după incident.

Potrivit IPJ Alba, în 17 aprilie, în jurul orei 15.15, Poliția Orașului Cugir a fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe