Connect with us

Eveniment

Întâlnire Aurescu – omologul polonez; au discutat despre şedinţa comună de guvern şi pregătirea Summitului Parteneriatului Estic

Published

on



Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o întrevedere cu omologul polonez, Zbigniew Rau, în marja participării la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale NATO de la Bruxelles, context în care cei doi miniştri au discutat despre stadiul pregătirii şedinţei comune de guvern din acest an.

Potrivit unui comunicat MAE transmis AGERPRES, cei doi au decis intensificarea demersurilor, inclusiv elaborarea unui nou Plan de Acţiune al Parteneriatului Strategic bilateral. De asemenea, au discutat despre marcarea centenarului de la încheierea alianţei defensive româno-poloneze din 1921.

Cei doi oficiali au discutat şi despre perspectivele dialogului în cadrul reuniunilor trilaterale informale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia. În acest context, miniştrii Bogdan Aurescu şi Zbigniew Rau au agreat aprofundarea discuţiilor la viitoarea reuniune trilaterală a miniştrilor de externe, care va fi organizată în luna aprilie, la Bucureşti, prilej cu care cei doi miniştri vor avea şi consultări bilaterale.

De asemenea, ei au convenit să coopereze strâns pentru pregătirea adecvată a Summitului Parteneriatului Estic din acest an.

Cei doi înalţi demnitari au trecut în revistă stadiul şi perspectivele de cooperare în format regional, cum ar fi Iniţiativa celor Trei Mări (I3M) şi Formatul Bucureşti 9 (B9), inclusiv în perspectiva reuniunilor de nivel din acest an ale acestora.

Ministrul Bogdan Aurescu şi omologul său polonez au discutat despre cele mai importante proiecte strategice de interconectare regională din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, şi anume proiectele Rail2Sea şi ViaCarpathia. De asemenea, au avut un schimb de opinii despre funcţionarea Fondului de Investiţii al I3M.

Cei doi şefi ai diplomaţiei au apreciat valoarea adăugată a Formatului Bucureşti (B9), lansat de România şi Polonia în 2015, pentru aprofundarea dialogului şi coordonării între aliaţii de pe Flancul Estic al NATO.

În ceea ce priveşte agenda NATO, cei doi miniştri au subliniat importanţa reuniunii ministeriale de externe pentru pregătirea Summitului aliat din acest an şi avansarea agendei de securitate în vederea adaptării Alianţei Nord-Atlantice la actualele provocări şi ameninţări la adresa securităţii internaţionale. Cei doi miniştri au reafirmat, în context, susţinerea puternică a celor două ţări pentru consolidarea relaţiei transatlantice.

În egală măsură, a fost abordată şi pregătirea preşedinţiei-în-exerciţiu polone a OSCE din 2022, precum şi o serie de alte aspecte de interes cu privire la agenda regională şi globală. AGERPRES/(AS – autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

George Simion a întrerupt evenimentul de prezentare a candidaților AUR pentru Parlament. A mers cu ajutoare la Galați

Published

on

Președintele AUR, George Simion, și-a întrerupt brusc discursul pe care îl susținea în cadrul evenimentului de prezentare a candidaților AUR pentru Parlamentul României.

Liderul AUR le-a spus celor peste 6.000 de…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

VIDEO FOTO. „U” Cluj – CSU Craiova, 1-1. Clujenii, INVINCIBILI în continuare

Published

on

Duminică seara pe Cluj Arena, liderul Superligii, Universitatea Cluj, a jucat cu CSU Craiova un meci din etapa a 10-a. Oltenii erau pe locul 5 cu 15 puncte, la 6 puncte de „U”. Partida, cu două reprize diferite ca…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Merele românești s-au copt prea repede în acest an. Mâncăm la iarnă mere din import, din Italia, Polonia, Grecia

Published

on

Merele s-au copt prea repede, în august în loc de octombrie, iar multe din ele vor merge la procesare în fabrici de sucuri sau gemuri. La raft, vom avea în sezonul rece mere din Italia, Polonia şi Grecia, arată Mediafax.


Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Când începe Postul Crăciunului 2024: de ce durează șase săptămâni. Semnificații religioase, zile cu dezlegare la pește

Published

on

Când începe Postul Crăciunului 2024. Creștinii se pregătesc pentru una dintre cele mai importante perioade de post din an. Va dura șase săptămâni, până în 25 decembrie, când este sărbătorită Nașterea Domnului.

Prin lungimea sau durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Atunci, acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Aşa şi creştinii, postind 40 de zile, îşi curăţesc sufletele şi…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement