Eveniment
Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea legii pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, joi, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.
Şeful statului arată că, faţă de forma adoptată de Guvern, Parlamentul a operat o singură modificare în conţinutul normativ al acestei ordonanţe care prevede că: „bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2020 se diminuează la venituri cu suma de 427.076 mii lei, subvenţia de la bugetul de stat majorându-se cu aceeaşi sumă”. El precizează că această soluţie legislativă viza corelarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2020 cu bugetul de stat pe anul 2020, ca urmare a intervenţiilor legislative adoptate de Parlament prin Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare.
Preşedintele Iohannis menţionează că CCR a declarat parţial neconstituţională Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020. El aminteşte că CCR a reţinut că revine Parlamentului competenţa de a infirma/confirma, în termeni clari şi neechivoci, atât valoarea punctului de pensie, cât şi etapizarea creşterii drepturilor salariale pentru personalul didactic, stabilite de acest act normativ.
„În acest context, în care actul normativ ce a generat intervenţia legislativă din cuprinsul legii supuse reexaminării a fost declarat neconstituţional, considerăm că este necesară reanalizarea de către Parlament a Legii pentru aprobarea OUG nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 în vederea corelării celor două acte normative. Această corelare este cu atât mai necesară cu cât legea supusă reexaminării reglementează exclusiv măsuri de ordin tehnic, prin care se asigură finanţarea de cheltuieli ale bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii estimate în baza unui nivel deja decis al punctului de pensie, respectiv în baza unui calendar deja aprobat de modificare a acestuia. Or, creşterea sau diminuarea punctului de pensie se va stabili prin Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare, care se află pe agenda Parlamentului în vederea punerii de acord cu decizia Curţii Constituţionale nr. 1/2021”, spune şeful statului.
El arată că, deşi, cel puţin la nivel teoretic, estimările privind creditele bugetare şi de angajament pot înregistra ajustări, pe parcursul execuţiei bugetare, în raport de necesarul efectiv de finanţare, lipsa unei fundamentări judicioase a alocărilor contravine obiectivului privind sustenabilitatea finanţelor publice.
„În contextul actual, nu doar necesitatea sustenabilităţii finanţelor publice reprezintă o prioritate, ci şi continuarea eforturilor naţionale de sprijinire a sistemului de sănătate şi economiei, pentru a combate în mod eficient pandemia şi consecinţele sale economice şi sociale. De aceea, o stabilire necorespunzătoare a veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat va genera noi vulnerabilităţi fiscale, orice ‘rezervare’ nejustificată a unor sume pentru care nu a fost încă stabilit termenul de referinţă pentru actualizarea calculelor estimative fiind contrară inclusiv regulii privind cheltuielile bugetare prevăzute la art. 14 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice: nicio cheltuială nu poate fi înscrisă în buget dacă nu există bază legală pentru respectiva cheltuială (în cazul legii de faţă, baza legală reprezentând-o rezultatul finalizării procedurii parlamentare pentru Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare)”, susţine preşedintele Iohannis în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului.
De asemenea, şeful statului consideră că, la reanalizarea Legii de aprobare a OUG nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, Parlamentul trebuie să aibă în vedere şi faptul că în prezent cele două ordonanţe de urgenţă ale Guvernului al căror conţinut normativ trebuie corelat şi-au produs efectele în cadrul exerciţiului financiar al anului 2020.
„În consecinţă, în anul 2021 nu mai pot fi modificate prevederile bugetare ale anului 2020 şi, prin urmare, prevederile supuse reexaminării nu mai pot produce efecte”, spune Iohannis. AGERPRES/(AS-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Ceremonie de proclamare a noilor sfinți, pe 4 februarie. Sunt canonizați oficial și doi preoți originari din Alba
Ceremonia de proclamare publică a canonizării 16 sfinți români va avea loc pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală. Printre aceștia se află și Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, numit „apostolul moților”, care va fi pomenit pe data de 6 iulie.
Evenimentul de la Catedrala Patriarhală va coincide cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
VIDEO FOTO. De la Turda la Banjul. Doi TURDENI participă la Budapest-Bamako 2025, cel mai mare RALIU pentru amatori
Alba
Bărbat din județul Mureș, reținut la Alba Iulia, după ce a fost oprit în trafic. Ce au descoperit polițiștii
Un bărbat din județul Mureș a fost reținut de polițiști după ce a fost oprit în trafic. Acesta avea permisul suspendat pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive.
Potrivit IPJ Alba, joi, 9 ianuarie, în jurul orei 17.45, polițiștii rutieri din Alba Iulia au oprit, pentru control, pe bulevardul Revoluției 1989 din Alba Iulia, un autoturism condus de un bărbat de 34 de ani, din localitatea Ernei, județul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
CNAS analizează parametrii de funcționare a PIAS, după ce au fost semnalate dificultăți în utilizarea platformei
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că a convocat de urgență prestatorii de servicii de mentenanță pentru componentele Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate (PIAS), în scopul analizării parametrilor de funcționare și stabilirii, după caz, a necesităților de intervenție.
Potrivit CNAS, măsura a fost luată ca urmare a semnalărilor referitoare la întâmpinarea de dificultăți…
Citește mai mult pe Alba24.ro