Connect with us

Alba

JOI: Expoziția „Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”, la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat



La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată joi, 25 aprilie, de la ora 15:00, expoziția „Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”.

Înființat în secolul al XVI-lea de către Ignațiu de Loyola, Ordinul iezuit a jucat un rol important în viața ecleziastică și culturală a Europei, implicit a Transilvaniei. Societatea lui Isus, așa cum mai este cunoscut ordinul, a întemeiat școli, a construit…

Citește mai mult pe Alba24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Ziua Internațională a Pompierilor, sărbătorită în 4 mai. Cine a fost Sfântul Florian, ocrotitorul salvatorilor

Publicat

Ziua Internaţională a Pompierilor este sărbătorită în 4 mai, în fiecare an. Cu acest prilej, sunt recunoscute sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru cetățenii aflați în pericol.

Ziua Internaţională a pompierilor a fost instituită la 4 mai 1999, ca urmare a morţii a cinci pompieri, într-un incendiu de vegetaţie din Linton, Statul Victoria, Australia.

Cei cinci pompieri au fost trimiși să stingă un incendiu de pădure. O schimbare bruscă a vântului a dus flăcările în drumul camionului de intervenție. Din nefericire, aceștia nu au mai putut…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

UPDATE FOTO-VIDEO: A început distribuirea paștilor la Catedrala Încoronării Alba Iulia. Circa 200 de oameni stau la coadă. Program

Publicat

Paște 2024. A început distribuirea paștilor la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, sâmbătă după-amiaza, de la ora 15.00. Acestea pot fi luate din zona turnului-clopotniță al catedralei. 

Peste o sută de persoane erau așezate la coadă pentru a primi paștile, încă dinainte de ora 15.00.

UPDATE: Potrivit estimărilor de la fața locului, este vorba despre aproximativ 200 de persoane.

Aceștia așteptau pe două rânduri. Grupurile de oameni se întindeau până la Monumentul Unirii.

Sunt pregătite 12.000 de pahare cu paști pentru credincioși.

Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Sute de mașini și persoane verificate de polițiști și jandarmi în Alba, în ultimele 24 de ore. Amenzi de peste 10.000 de lei

Publicat

Sute de mașini și persoane au fost verificate de polițiști și jandarmi în Alba, în ultimele 24 de ore. Aceștia au dat amenzi de peste 10.000 de lei și au reținut permise.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 320 de persoane și au fost verificate 183 de autovehicule.

Au fost constatate 81 de abateri de natură contravențională, potrivit IPJ Alba. Majoritatea au vizat normele legale privind circulația pe drumurile publice și cele privind liniștea și ordinea publică.

Amenzile aplicate au fost în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

FOTO: Rezultatele elevilor din Alba la Olimpiada de Geografie, etapa națională. Premiul al treilea, premii speciale și mențiune

Publicat

Elevii din Alba care au participat la etapa națională a Olimpiadei de Geografie au obținut rezultate deosebite, a comunicat Inspectoratul Școlar Județean. Un elev a obținut premiul al III-lea și au fost patru premii speciale și o mențiune.

Olimpiada națională de geografie 2024 s-a desfășurat în perioada 25 – 30 aprilie, la Constanța.

Lotul județului Alba, format din 9 elevi, a fost însoțit de profesor Costea Leontin de la Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud.

În urma rezultatelor, trei elevi din Alba au susținut proba de baraj în vederea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe