Connect with us

Eveniment

Judecătorii din județele Mureș și Harghita anunță protestul împotriva modificării pensiilor de serviciu

Publicat



fotografie cu caracter ilustrativ

Adunările generale ale judecătorilor de la Curtea de Apel Târgu Mureș și de la cele nouă judecătorii și trei tribunale din județele Mureș și Harghita au hotărât marți să declanșeze un protest împotriva proiectului de lege privind modificarea pensiilor de serviciu. Protestul va începe miercuri.

Potrivit unui comunicat de presă al Curţii de Apel Târgu Mureş, începând cu data de 21 iunie, se va dispune amânarea cauzelor, inclusiv amânarea procedurii verificării şi regularizării cererilor, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent.

Prin Hotărârea nr. 3/20 iunie 2023, Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Târgu Mureş s-a mai stabilit transmiterea către preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor şi Avocatului Poporului a unei solicitări argumentate de sesizare a Curţii Constituţionale pentru realizarea controlului de constituţionalitate, în situaţia în care proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor va fi adoptat (inclusiv amendamentele lansate în spaţiul public în data de 29 mai 2023).

Judecătorii au mai decis mandatarea preşedintelui Curţii de Apel Târgu Mureş, Andreea Ciucă, pentru adoptarea unei rezoluţii pe această temă, împreună cu preşedinţii curţilor de apel, la întâlnirea acestora care va avea loc la Iaşi, în data de 30 iunie.

„De asemenea, s-a hotărât că, în funcţie de evoluţia evenimentelor, respectiv în funcţie de soluţia legislativă, în situaţia în care aceasta se va adopta, se va convoca o nouă adunare generală pentru a se decide continuarea protestului sau încetarea acestuia”, au precizat judecătorii.

Magistraţii susţin că înregistrarea la Senat a proiectului Legii privind modificarea pensiilor de serviciu şi, apoi,”lansarea intempestivă în spaţiul public a unor amendamente, la data de 29 mai 2023, au constituit elemente de instabilitate, prin raportare la ‘speranţa legitimă’, concretizată în principiul propriu oricărui stat de drept, privind supremaţia legii”.

Judecătorii din județele Mureș și Harghita anunță protestul împotriva modificării pensiilor de serviciu.

„Această instabilitate a determinat un val de pensionări ce afectează grav sistemul judiciar.

În Expunerea de motive la proiectul acestei legi s-a făcut trimitere expresă la jurisprudenţa Curţii Constituţionale, cu referire la ‘pensiile de serviciu’ ale magistraţilor, arătându-se că protecţia deciziilor Curţii Constituţionale se referă la pensiile magistraţilor.

De asemenea, în acord cu această jurisprudenţă, s-a specificat că regimul strict al absenţei unor drepturi, al incompatibilităţilor şi interdicţiilor stabilit prin Legea fundamentală şi dezvoltat prin lege specială, precum şi responsabilităţile şi riscurile impun acordarea dreptului la pensia de serviciu.

Prin urmare, pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor nu trebuie tratate ca pensii speciale”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, se precizează că lipsa vădită şi acută a resurselor umane, în contextul creşterii numărului şi complexităţii cauzelor, are implicaţii negative majore asupra organizării activităţii instanţelor, asupra celerităţii şi calităţii actului de justiţie al cărui destinatar este cetăţeanul.

Judecătorii din județele Mureș și Harghita anunță protestul împotriva modificării pensiilor de serviciu. Judecătorii vor soluţiona cereri de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi

În Hotărârea nr. 3/20 iunie 2023, Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Târgu Mureş a stabilit, cu titlu de excepţie, categoriile de cauze cu caracter urgent, care vor continua să fie soluţionate pe durata protestului.

Între acestea se regăsesc măsurile de protecţie a minorilor în situaţii de urgenţă; tutelă; curatelă; ordin de protecţie; ordonanţe preşedinţiale, suspendarea provizorie a executării hotărârii, suspendarea executării hotărârilor, suspendarea provizorie a executării silite, măsuri asigurătorii; suspendarea provizorie a executării hotărârilor, suspendarea executării hotărârilor, suspendarea executării actelor administrative, suspendarea executării silite, măsuri asiguratorii şi ordonanţe preşedinţiale.

Totodată, judecătorii vor soluţiona cereri de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cu excepţia celor care au ca obiect contestaţie privind durata procesului; dosare cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive în cauză; măsuri preventive, măsuri asigurătorii şi măsuri de siguranţă, contestaţii la executare care privesc aceste măsuri; cauze în care răspunderea penală este susceptibilă de a fi prescrisă în termen scurt şi incidente procedurale privind cauzele de mai sus. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. Ambasada SUA face reclamă municipiului Cluj-Napoca. ”E considerat capitala neoficială a Transilvaniei”

Publicat

Ambasada SUA în România face reclamă municipiului Cluj-Napoca și a postat mai multe fotografii ale orașului în timpul primăverii.

”Cluj-Napoca, al doilea oraș ca mărime din România după populație, se află…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

FOTO-VIDEO: Cum se sărbătorește Paștele la Benic. ”Competiția” de ciocnit ouă. Locuitorii păstrează o tradiție de peste 100 de ani

Publicat

În satul Benic, comuna Galda de Jos, locuitorii păstrează o tradiție veche de peste 100 de ani. În ziua de Paște, se adună în centrul localității și ciocnesc ouă roșii. Este prilej de voie bună, dar și de socializare.

În Duminica Paștelui din acest an, cam 50 de oameni s-au adunat după slujba de la biserică în centrul satului, ”la troiță”.

Au venit cu mic, cu mare, tineri, copii sau oameni mai în vârstă. Au adus coșuri cu ouă roșii sau încondeiate.

 

Apoi au început ”competiția” de ciocnit ouă. Fiecare localnic ciocnește oul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Zile libere 2024: Când este următoarea minivacanță, după Paște. Câte zile libere vor avea salariații și elevii

Publicat

Zile libere 2024. Când este următoarea minivacanță în 2024, după Paște. Următoarea perioadă cu zile libere va în luna iunie. 

Zilele libere de Paște se încheie marți, 7 mai, atât pentru salariați și miercuri, 8 mai pentru elevi. În luna mai, elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor avea testări de evaluare națională.

Apoi, în iunile elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vor avea examenele naționale.

Următoarea minivacanță va fi de Rusalii, atunci când elevii vor fi în vacanța de vară.

Angajații vor avea trei zile libere,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Cod galben de averse, vânt și grindină în județul Cluj, în ziua de Paști

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis, pentru duminică, un cod galben valabil până la ora 16 pentru județul Cluj.

Astfel, se vor semnala local averse care vor acumula peste 20…25 l/mp, descărcări…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe