Connect with us

Covasna

Justice Sword 21/Iohannis: Védelmi feladatok ellátására készülünk

Publicat


Galac, május 11./Agerpres/ – Védelmi feladatok ellátására készülünk – hangsúlyozta kedden Klaus Iohannis. A román államfő lengyel hivatali kollégájával, Andrzej Dudával együtt részt vett a smârdani-i lőtéren szervezett Justice Sword 21 nevű nemzetközi hadgyakorlat megnyitóján.

„A lengyel katonák azok, akik részt vesznek a többnemzetiségű dandárban. Rendkívül fontos, hogy az interoperabilitás ellenőrzése és javítása érdekében ilyen gyakorlatokat tartsunk, azaz hogy a különböző országból származó katonák jól együttműködjenek, megismerjék egymást, megtanulják, hogy miként kapcsolódjanak egymáshoz, és képesek legyenek együtt végrehajtani harci feladatokat. Amikor harci bevetésekről beszélünk, nagyon világosan kell fogalmaznom: védelmi harci feladatok ellátására készülünk. A NATO keleti szárnyán rendkívül fontos számunkra, hogy jól képzett, jól felkészült védelmi erőkkel rendelkezzünk. Felkészülünk a keleti szárny védelmére’ – hangsúlyozta Iohannis.

Andrzej Duda reményét fejezte ki, hogy Lengyelországban is szerveznek majd hasonló gyakorlatokat.

‘Nagyon örülök, hogy lehetőség nyílik közös gyakorlatokra, közös bemutatókra. Katonáink és a román katonák számára nagyon fontos, hogy találkozhatnak, és együtt dolgozhatnak. Ez egyúttal lehetőség arra is, hogy szemügyre vegyük a két hadsereg katonai technikáját, hogy lássuk, hogy nagyon jól felkészültek vagyunk, modernizálódunk, és örülünk ennek a modernizációs folyamatnak. Tegnap tárgyaltunk a román elnökkel is ezekről a tevékenységekről. Tehát azt látjuk, hogy egyre inkább kompatibilisek vagyunk a szövetségeseinkkel és az USA-val is’ – mondta Andrzej Duda. AGERPRES/(RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Claudia STĂNESCU, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)
sursa: Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

GCS: 68 új koronavírusos megbetegedést jelentettek több mint 28.000 teszt elvégzése nyomán

Publicat

Bukarest, június 24./Agerpres/ – A legutóbbi tájékoztatás óta 68 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte több mint 28.000 koronavírustesztet végeztek – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A GCS szerint olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük.

Az új esetekkel 1.080.457-re nőtt a járvány kezdete óta diagnosztizált fertőzöttek száma Romániában.

1.045.303 személyt közülük gyógyultnak nyilvánítottak.

Ez idáig 8.269.294 RT-PCR koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában és 1.394.485 antigén gyorstesztet végeztek.

Az elmúlt 24 órában 17.941 RT-PCR tesztet végeztek el (10.765-öt az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 7176-ot pedig kérésre) és 10.653 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel.

Az új igazolt esetek mellett 27 személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje.
AGERPRES/( RO – szerző: Eusebi MANOLACHE, szerkesztő: Florin MARIN, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

A házbizottságok kinevezték ügyvivő vezérigazgatónak Ramona Săseanut és Liviu Popescut a SRTv, illetve a SRR élére

Publicat

Bukarest, június 24./Agerpres/ – A két ház házbizottsága a csütörtöki együttes ülésen kinevezte Ramona Săseanut a román közszolgálati televízió (SRTv), Liviu Popescut pedig a román közszolgálati rádió (SRR) ügyvivő vezérigazgatójának. A megbízatás 60 napra szól.

Ludovic Orban képviselőházi elnök elmondta, a kinevezésre azért kerül sor, hogy biztosítsák a két intézmény vezetését az alkotmánybíróság döntése után, amely értelmében alaptörvénybe ütköznek a parlament azon határozatai, amelyekkel kinevezték a román közszolgálati televízió (SRTv) és a román közszolgálati rádió (SRR) vezetésével megbízott ügyvivő vezérigazgatókat.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói nem vettek részt a házbizottságok együttes ülésén.

A házbizottságokra azt követően hárult az ügyvivő vezérigazgatók kinevezésének hatásköre, miután a szenátus és a képviselőház szerdai együttes ülését, amelyen ezt meg kellett volna ejteni, kvórumhiány miatt felfüggesztették.

Lucian Romaşcanu, a PSD szenátusi frakcióvezetője a plenáris ülés felfüggesztése után közölte, hogy véleménye szerint a hatalmon levő pártok azért választották ezt a megoldást, mert így a két házbizottság fog dönteni a román közszolgálati televízió és a román közszolgálati rádió ügyvivő igazgatóinak kinevezéséről, ezt a döntést pedig nem lehet megtámadni az alkotmánybíróságon.

A PSD azt fontolgatja, hogy a közigazgatási bíróságon fogja megtámadni azt a döntést, amelyet a házbizottságok hoznak meg a közmédia két intézményének ideiglenes vezetéséről, mivel az alkotmánybíróságon nem lehet óvást emelni a házbizottságok együttes ülésén hozott döntés ellen – tette hozzá Romaşcanu.

A parlament május 11-én úgy döntött, hogy Ramona Săseanut bízza meg a román közszolgálati televízió, valamint Liviu Popescut a román közszolgálati rádió ideiglenes vezetésével, miután a plénum elutasította a Román Televíziótársaság (SRTv) 2017-es, 2018-as és 2019-es, illetve a Román Rádiótársaság (SRR) 2017-es, 2018-as és 2019-es tevékenységi jelentéseit. A két ügyvivő vezérigazgató megbízatása hat hónapra szól.

Az alkotmánybíróság június 17-én helyt adott a PSD beadványának, és úgy ítélkezett, hogy alaptörvénybe ütköznek a parlament azon határozatai, amelyekkel kinevezték a román közszolgálati televízió (SRTv) és a román közszolgálati rádió (SRR) vezetésével megbízott ügyvivő vezérigazgatókat.
AGERPRES/(RO – szerző: Livia POPESCU, szerkesztő: Florin MARIN, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Barna a különnyugdíjakról: A kormánykoalíció egyértelmű álláspontja tükrében az onbudsmannak javasolt személy egyéni véleménye másodlagos

Publicat

Bukarest, június 24./Agerpres/ – Várhatóan ősszel benyújtják a javaslatot a különnyugdíjak eltörlésével vagy korlátozásával kapcsolatban, és figyelembe véve a kormánykoalíció egyértelmű döntését ebben a témában, az ombudsmannak javasolt személy egyéni véleménye másodlagos – jelentette ki Dan Barna kormányfő-helyettes, az USR PLUS társelnöke.

Barnát arról kérdezték a Digi24 szerda esti műsorában, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy az ombudsmannak javasolt személy ‘akadályokat gördítsen’ a különnyugdíjak felszámolását célzó tervezet elé.

Az USR PLUS álláspontja a kormánykoalícióban az, hogy meg kell oldani a különnyugdíjak problémáját. Ez szerepel a kormányprogramban, és ez az álláspontja tulajdonképpen a koalíciónak is, mondta Barna.

‘A hozzájárulás elve a helyes és követendő. A különnyugdíjak egy részét meg lehet, és meg is fogjuk szüntetni. Vannak olyan különnyugdíjak is, amelyeket az alkotmánybíróság korábbi döntései miatt nem lehet felszámolni, de korlátozni lehet, vagy meg lehet szabni valamiféle kritériumokat azokkal kapcsolatban. A kormánykoalíció ezt vállalta, és dolgozik rajta. A munkaügyi minisztériumban egy szakértőkből álló csapat elkészíti az ezzel kapcsolatos javaslatot őszig. A kormánykoalíció egyértelmű döntésének tükrében az ombudsmannak javasolt személy egyéni véleménye másodlagos’ – nyomatékosította az USR PLUS társelnöke.

Hozzátette, a különnyugdíjak ügyét ‘többé nem lehet a szőnyeg alá söpörni’, viszont a reformnak ezen a téren korrektnek és alkotmányosnak kell lennie.

Fábián Gyula, a kormánykoalíció jelöltje a Nép Ügyvédjének tisztségére szerdán kijelentette, hogy tavaly vonult nyugdíjba ügyészként, 49 évesen, nyugdíja meghaladja a 10.000 lejt. Az igazságszolgáltatási rendszerben az ügyészekre és bírákra nehezedő nagy nyomás indokolja a korai nyugdíjba vonulást, szögezte le Fábián az erre vonatkozó kérdésre.

Az ombudsman-jelölt azt is kifejtette, hogy az alkotmánybíróság eddigi döntései „egyértelműen a bírák és ügyészek javára szólnak” a nyugdíjak tekintetében.
AGERPRES/( RO – szerző: Irinela VIŞAN, szerkesztő: Antonia NIŢĂ, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Romaşcanu: A PSD fontolgatja, hogy közigazgatási bíróságon támadja meg a házbizottságok döntését a közmédia ügyvivő vezetőiről

Publicat

Bukarest, június 23. /Agerpres/ – Lucian Romaşcanu, a Szociáldemokrata Párt szenátusi frakcióvezetője közölte, miután kvórumhiány miatt felfüggesztették a parlament plenáris ülését, hogy véleménye szerint a hatalmon levő pártok azért választották ezt a megoldást, mert így a két házbizottság fog dönteni a román közszolgálati televízió és a román közszolgálati rádió ügyvivő igazgatóinak kinevezéséről, ezt a döntést pedig nem lehet megtámadni az alkotmánybíróságon.

A PSD azt fontolgatja, hogy a közigazgatási bíróságon fogja megtámadni azt a döntést, amelyet a házbizottságok hoznak meg a közmédia két intézményének ideiglenes vezetéséről, mivel az alkotmánybíróságon nem lehet óvást emelni a házbizottságok együttes ülésén hozott döntés ellen – tette hozzá Romaşcanu.

A PSD-s frakcióvezető szerint súlyos visszaélés történt, és nem tartották be a parlamenti eljárásrendet. Az ügyvivő igazgatók kinevezéséhez ugyanis minden frakciónak jelöltet kellett volna nevesítenie, akiket meghallgatnak a szakbizottságok, majd a szakbizottsági véleményeknek a plénum elé kellett volna kerülniük. Mindez nem történt meg – mondta Romaşcanu.

A parlament plenáris ülését, amelyen a közszolgálati rádió és a közszolgálati televízió ügyvivő igazgatóit kellett volna kinevezni, szerdán kvórumhiány miatt felfüggesztették.

A kvórumot a képviselőház PNL-frakciójának vezetője, Gabriel Andronache kérésére ellenőrizték.

A PSD képviselőházi frakciójának vezetője, Alfred Simonis kifejtette, hogy nem szavazta meg a kvórum ellenőrzésére vonatkozó javaslatot, mert „ez egy szemfényvesztés és az eljárási szabályzat durva megsértése”.

Anca Dragu szenátusi elnök bejelentette, hogy a testület nem határozatképes, majd emlékeztette a törvényhozókat, hogy a Román Rádió és a Román Televízió megszervezésére vonatkozó törvény értelmében abban az esetben, ha a parlament két házának plénuma kvórumhiány miatt nem ülésezik, a szenátus és a képviselőház házbizottsága nevezi ki az ügyvivő igazgatókat.

Azt is bejelentette, hogy a házbizottságok ülése csütörtökön 9.00 órakor kezdődik.

Június 17-én az alkotmánybíróság helyt adott a Szociáldemokrata Párt beadványának, és alaptörvénybe ütközőnek minősítette a parlament azon határozatait, amelyekkel kinevezték a román közszolgálati televízió (SRTv) és a román közszolgálati rádió (SRR) vezetésével megbízott ügyvivő vezérigazgatókat, Ramona Săseanu-Moroşanut és Liviu Popescut.
AGERPRES/(RO -szerző: Alina NOVĂCEANU, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)
sursa: Agerpres

Citește mai departe