Connect with us

Eveniment

Kaja Kallas a devenit prima femeie-premier în Estonia

Publicat



Noul guvern al Estoniei a fost învestit marţi, iar Kaja Kallas a devenit oficial prima femeie-premier din această ţară, după ce guvernul precedent a demisionat din cauza unui scandal legat de corupţie, informează dpa.

Kaja Kallas şi noul său cabinet de miniştri au primit votul parlamentului marţi dimineaţa, după ce Kallas a fost nominalizată oficial de preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid.

„Există posibilitatea de a transforma răul în bine. Aceasta este o importantă oportunitate”, a spus Kaljulaid în timpul nominalizării.

Kaja Kallas, 43 de ani, avocată şi fiica fostului comisar european Siim Kallas, a preluat funcţia de premier de la Juri Ratas, care a demisionat în urmă cu două săptămâni, pe fondul unor acuzaţii de corupţie împotriva Partidului său de Centru, privind acordarea unor ajutoare de stat pentru un proiect imobiliar.

Kallas a declarat că noul guvern va acorda prioritate creşterii economice. Chiar dacă în prezent Estonia se confruntă cu o uriaşă criză cauzată de pandemia de coronavirus, aceasta ar putea fi folosită ca un stimul pentru viitor, a spus lidera Partidului Reformei, pro-business.

Kallas, cu al său Partid al Reformei, va conduce o coaliţie cu Partidul de Centru al lui Ratas. Cele două partide sunt principalele forţe politice din Estonia după ce această ţară şi-a redobândit independenţa în 1991 şi ambele sunt ferme susţinătoare ale UE şi NATO.

Alianţa va avea o majoritate de 59 din cele 101 de locuri din parlament.

Noul cabinet de miniştri va fi format din şase femei şi opt bărbaţi, printre care Eva-Maria Liimets ministru al afacerilor externe, Kalle Laanet ministru al apărării, Keit Pentus-Rosimannus ministru de finanţe şi Andres Sutt ministru pentru comerţ extern şi tehnologie.AGERPRES/(AS – autor: Adriana Matcovschi, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Restricții de circulație pe A1 Sibiu-Sebeș-Deva și pe alte tronsoane de autostradă. Atenționări pentru șoferi

Publicat

Restricții de circulație pe A1 Sibiu-Sebeș-Deva și pe alte tronsoane de autostradă au fost anunțate joi de către CNAIR. Se fac lucrări în mai multe zone. Șoferii sunt atenționați să circule cu prudență și să respecte redirecționările de trafic.

Restricții de circulație, 19 septembrie

  • A1 Apoldu de Jos (Sibiu) – km 277+700 – 278, până la ora 19.00 – lucrări de reparații la partea carosabilă: banda 1 și banda de urgență de pe sens Sibiu-Sebeș, restricționate
  • A1 Sibiu – km 253+800, până…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

FOTO VIDEO: Zeci de oameni buni din Alba, pentru o cauză nobilă. Cum este să alergi 100 de kilometri în 24 de ore, la Autism 24

Publicat

Zeci de ”femei puternice, bărbați rezistenți și copii responsabili” din Alba au participat la Autism 24, eveniment unic în lume, organizat pe plaja din Mamaia și destinat promovării cauzei copiilor cu nevoi speciale. 

Participanții au avut de alergat timp de 24 de ore, în buclă, iar kilometrii alergați s-au transformat în bani pentru fapte bune.

Din județul Alba au participat la acest eveniment peste 50 de persoane, reprezentând 5 echipe.

Printre cei care au alergat se numără și primarul din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Românii vor merge la vot pentru alegerile paralamentare și prezidențiale în trei duminici consecutive. Calendarul alegerilor

Publicat

Românii vor merge la urne pentru alegerile parlamentare și prezidențiale în trei duminici consecutive. Ultimele alegeri din acest an vor avea loc în lunile noiembrie și decembrie, 

Alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2024 au loc în trei duminici consecutive: 24 noiembrie – primul tur al alegerilor prezidenţiale; 1 decembrie – alegerile parlamentare; 8 decembrie – al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

De asemenea pe lângă alegerile propriu zise există perioada de campanie electorală, unde…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Brasov

Două județe din Ardeal, sub avertizare meteo cod galben: Ceață densă, cu vizibilitate redusă

Publicat

ceata meteo vremea

Două județe din Ardeal se află, joi dimineață, sub avertizare meteo cod galben de ceață densă, cu vizilibitate redusă.

Administrația Națională de Metrorologie a emis joi, 19 septembrie, o avertizare meteo cod galben de ceață densă pentru zone din județele Sibiu și Brașov.

Meteorologii anunță că până la ora 09.00, se va semnala ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.

Sunt vizate localitățile Voila, Viștea, Ucea și Beclean din județul Braşov și localitățile: Avrig, Tălmaciu, Racovița, Porumbacu de Jos, Arpașu de Jos, Boița și Cârța din județul Sibiu.

 

Citește mai departe
Publicitate