Connect with us

Eveniment

Kelemen Hunor: Expoziţia cu lucrări din pandemie de Részegh Botond reflectă nesiguranţa, dar şi revenirea la normal

Published

on



Expoziţia de grafică „Desene dintr-o axă îndepărtată” a artistului Részegh Botond, care reuneşte lucrări realizate în pandemie, reflectă în esenţa lor stagnarea, nesiguranţa, revenirea la normal, regăsirea reciprocă, a afirmat, miercuri seară, vicepremierul Kelemen Hunor.

„Am putea sta până la miezul nopţii lângă un pahar de vin şi să recapitulăm tot ceea ce devenise diferit şi de asemenea am putea povesti până în zori despre strategiile pe care le-am avut fiecare dintre noi – dacă le-am avut – pentru renunţările noastre, pentru a accepta izolarea, pentru supravieţuire în timpul carantinei şi pentru visul de a reveni la viaţa normală. Incertitudinea, pierderea sentimentului de siguranţă, chiar dacă acest sentiment tot timpul este un sentiment oarecum relativ, a reprezentat prima noastră experienţă în această perioadă. Am căutat să ne punem speranţa în ceva şi, mai presus de toate, am realizat din nou că nu puteam spera decât unii în alţii. Iar lucrările lui Részegh Botond expuse astăzi aici sunt o dovadă a acestui fapt. Ele cuprind, în esenţa lor, stagnarea, nesiguranţa, revenirea la normal, regăsirea reciprocă”, a spus Kelemen Hunor la vernisajul expoziţiei, desfăşurat la Muzeul Colecţiilor de Artă.

Vicepremierul consideră că lucrările lui Részegh Botond nu sunt lipsite de precedent, după etapele anterioare, artistul căutând „o cale să progrese, o cale de ieşire, o posibilitate de reinventare în abordările sale”, care pun în evidenţă „luptele exterioare” ale acestuia, „căutarea unei căi de a evada, agăţându-de pânza goală”.

„Izolat într-un spaţiu de câţiva metri pătraţi, a trebuit să-l găsească pe Celălalt, care, de fapt, fusese acolo cu el tot timpul. A trebuit să îşi regândească zilele, existenţa, să se regăsească reciproc în distanţare şi în apropiere şi să depăşească momentele de incertitudine. (…) Se încheie o etapă creativă, iar pandemia o pregăteşte deja pe următoarea. Aceste lucrări sunt despre regăsire”, a mai spus Kelemen Hunor.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Curatorul expoziţiei, Ana Negoiţă, a arătat că lucrările prezentate „pun într-un dialog vizual o nouă paradigmă a artistului în relaţia cu familia şi mai ales cu spaţiul de lucru”.

„Sunt desene, grafică combinată cu pânză de mari dimensiuni. Pânzele sunt realizate în urma cercetărilor vizuale grafice. O să vedeţi diferite ipostaze ale izolării şi carantinării”, a spus Negoiţă.

La vernisajul expoziţiei, realizată de Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României, au fost prezenţi managerul MNAR, Cristina Verona Tobi, directorul Institutul Cultural Maghiar, Kosa András László, Nunţiul Apostolic în România, Miguel Maury Buendia, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, secretarul de stat în Ministerul Culturii Andras Demeter, vicepreşedintele ICR, Krizbai Bela Dan.

Alte două expoziţii organizate de Institutul Cultural Maghiar – Korniss Péter (2018) şi Bartis Attila (2019) – au fost găzduite în anii trecuţi de Muzeul Naţional de Artă al României.

Részegh Botond a absolvit Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti, la clasa de grafică a maestrului academician Mircia Dumitrescu.

În prezent este director artistic al Galeriei Új Kriterion din Miercurea Ciuc, o galerie care realizează alternativ expoziţii pentru artişti contemporani români şi maghiari.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


În ultimii ani, artistul a revenit în oraşul unde şi-a desăvârşit studiile cu expoziţii individuale la combinatul Fondul Plastic, respectiv la Palatele Brâncoveneşti din Mogoşoaia, organizate cu sprijinul Institutului Maghiar.

Részegh Botond a expus la Muzeul de Artă din Timişoara, la Festivalul Internaţional de Teatru Interferences din Cluj, la Galeria Várfok din Budapesta, Gallery MC din New York, respectiv la Galeria ICR Viena. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

O nouă tranșă de 250 de lei pe cardurile de alimente, în octombrie. Când vor intra BANII

Published

on

În octombrie, cardurile de alimente vor fi încărcate cu o nouă tranșă de 250 de lei. Peste 2,6 milioane de români vor primi această tranșă pentru achiziționarea de alimente.

Cardurile de alimente (tichetele…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Tinerii vor putea călători gratuit prin Europa, anul viitor. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

Published

on

Tinerii vor putea călători gratuit prin Europa, anul viitor. Comisia Europeană va distribui tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite DiscoverEU.

Începând cu primăvara viitoare, mii de tineri în vârstă de 18 ani vor avea posibilitatea de a explora Europa fără niciun cost. Anunțul a fost făcut de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

În total, sunt disponibile 35.500 de permise de călătorie. Pentru a se califica, tinerii născuţi între 1 ianuarie şi 31 decembrie 2006 trebuie să…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

PFA-urile, întreprinderile individuale și familiale vor putea deveni firme, fără a pierde istoricul comercial

Published

on

PFA-urile, întreprinderile individuale și familiale vor putea deveni firme după un an de activitate, fără a pierde istoricul comercial. 

Proiectul de lege care propune ca persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF) să se poată transforma în societăți, la cerere, a trecut de Parlament.

Până acum, singura opțiune era desființarea aclor și înființarea separată a unor companii.

În acest fel se pierdea istoricul comercial, fiscal și bancar al…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Angajări în Poliție: Concurență mare pe locurile scoase la concurs prin încadrare directă. 16 cereri pe un loc

Published

on

Angajări în Poliție: Concurența este foarte mare pe locurile scoase la concurs prin încadrare directă.

Mai mult de 16 cereri pentru un post în Poliția Română au fost depuse, în medie, pentru locurile scoase la concurs, prin încadrare directă, din sursă externă.

Anunțul vine chiar din partea instituției.

În perioada de înscriere, pentru cele 1.238 de posturi scoase la concurs, prin încadrare directă, din sursă externă, au fost depuse 20.343 de cereri (16,4 cereri/post).

Astfel, pentru cele 68…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement