Connect with us

Covasna

Kormányrendelet: 1500 lejes munkahelyi visszailleszkedési támogatás a 6 hónapnál kisebb gyermekek szüleinek

Publicat


Bukarest, április 7. /Agerpres/ – Sürgősségi kormányrendeletet fogadott el szerdai ülésén a kabinet, amelynek értelmében 1500 lejre nő a gyermeknevelési szabadságon levő szülők munkába való visszatérését ösztönző támogatás azok esetében, akik még a gyermek féléves kora előtt visszamennek dolgozni.

A hírt Raluca Turcan munkaügyi miniszter jelentette be a kormányülést követően.

Turcan elmondta, ha a gyermeknevelési szabadságon lévő szülő még az előtt visszatér munkahelyére, hogy a gyermek betöltené a 6 hónapot, 1500 lejes ösztönző támogatást kap. Fogyatékkal élő gyermek esetében ez az életkor 2, illetve 3 év.

Eddig 650 lej volt a munkahelyi visszailleszkedési támogatás összege mindenki számára. Ezt az összeget továbbra is kapni fogják azok a gyermeknevelési szabadságon lévő szülők, akik a gyermek 6 hónapos kora után, de még kétéves kora előtt mennek vissza dolgozni.

Ha a szülő a fogyatékkal élő gyermek nevelésére biztosított szabadságáról megy vissza dolgozni a gyermek 3 és 7 éves kora között, 650 lejes munkahelyi visszailleszkedési támogatást kap.

A jogszabály azt is előírja, hogy a gyermeknevelési támogatás kiszámításakor azt az időszakot is figyelembe veszik, amikor a szülő kényszerszabadságon volt.

A munkahelyi visszailleszkedési támogatásban akkor is részesül a szülő, ha visszamegy korábbi munkahelyére dolgozni, mielőtt a gyermek betöltené a 6 hónapot, de utána önhibáján kívül elveszíti a munkahelyét és más munkahelyre veszik fel.

Turcan azt is elmondta, ezek az intézkedések az elsők abból a jogszabálysorozatból, amelynek a foglalkoztatottság növelése és a munkavállalási kedv serkentése lesz a célja, hogy minél több ember függetlenedjen az állami segélyezési rendszer hálójától, és növelje saját, valamint az államháztartás bevételét.

Arra az újságírói kérdésre, hogy körülbelül hány személyt érinthet ez az intézkedés, Turcan azt felelte, hogy körülbelül 158.000 ember részesül gyermeknevelési támogatásban, és ebből számításaik szerint 20.000 személy hoz olyan döntést, amely feljogosítja erre a visszailleszkedési támogatásra. Ez körülbelül évi 100 millió lejjel növeli majd az államháztartási bevételt.

A munkaügyi tárca vezetője azt is elmondta, hogy az 1500 lejes keretet annak figyelembevételével szabták meg, hogy ebből az összegből már biztosítani lehet a gyermekfelügyelet költségeit. A minisztérium ugyanakkor olyan törvénytervezeten is dolgozik, amely jelentősen megkönnyítené a gyermekfelügyeleti vagy háztartási munkavégzést vállaló magánszemélyekkel való legális szerződéskötést.
AGERPRES/(RO – szerkesztő: George BĂNCIULEA, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)
sursa: Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

PSD: Az USR-PLUS-nak kötelessége megszavazni a PSD javaslatát a járványügyi adatokat kivizsgáló parlamenti bizottság létrehozására vonatkozóan

Publicat

Bukarest, április 16./Agerpres/ – A kormánykoalíción belüli botrány is igazolja, hogy a hatóságok hazudtak az embereknek, és nem a valós járványügyi adatokra támaszkodva rendelték el korlátozásokat – véli a Szociáldemokrata Párt (PSD). Az alakulat kéri az USR-PLUS Szövetséget, szavazza meg a parlamentben a járványügyi adatokat kivizsgáló bizottság létrehozására vonatkozó javaslatot.

A szociáldemokraták pénteki közleményükben hangsúlyozzák, igazuk volt a párt képviselőinek, amikor azt állították, hogy a jelenlegi kormány meghamisította a járványügyi adatokat.

„A koalícióban kirobbant botrány igazolja egyrészt azt, hogy a hatóságok hazudtak az embereknek, másrészt pedig azt, hogy a korlátozásokról szóló döntések nem a valós járványügyi adatokon alapultak, hanem pártérdekek mentén születtek” – fogalmaznak.

A közlemény értelmében jelen körülmények között az USR-PLUS-nak kötelessége megszavazni a PSD javaslatát a járványügyi adatokat kivizsgáló parlamenti bizottság létrehozására vonatkozóan. „Most alkalmuk van szorgalmazni az átláthatóságot, amelyre oly sokszor hivatkoztak” – nyomatékosítják. AGERPRES/(RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

FRISSÍTVE/Florin Cîţu magyarázatot vár Dan Barnától a COVID-elhalálozásokat érintő adatokkal kapcsolatban felmerült vádakról

Publicat

Kolozsvár, április 16./Agerpres/ – Tájékoztatást vár a miniszterelnök Dan Barna kormányfőhelyettestől arról, tudomása volt-e a koronavírussal kapcsolatba hozható elhalálozások valós és lejelentett száma közötti eltérésről, és ha igen, milyen intézkedéseket rendelt el ennek kapcsán.

Florin Cîţu pénteken sajtótájékoztatót tartott Kolozsváron, ahol többek között azt is megkérdezték tőle az újságírók, miként vélekedik Vlad Voiculescu szerdán leváltott egészségügyi miniszter azon kijelentéséről, miszerint jelentős eltérések vannak a COVID-kórházakban történt elhalálozások jelentett és valós száma között.

Válaszában a kormányfő rámutatott, nyilvánosan felkéri Dan Barnát – aki miniszterelnök-helyettesként többek között az egészségügyi tárca tevékenységét is koordinálja -, a következő kormányülésen ismertesse, hogy volt-e tudomása ezekről az eltérésekről, és ha igen, milyen intézkedéseket hozott e tekintetben.

„Nagyon fontos dolgokról van szó, tisztázni kell, hogy valóban így történt-e” – fogalmazott.

Hozzátette, hasonló tájékoztatást vár Barnától Voiculescu azon állításával kapcsolatban is, miszerint az egészségügyi rendszerben történt valamennyi „balesetet” „manipulálták és politikai célokra használták fel”, illetve jelentést vár a volt tárcavezetőnek egy „egészségügyi maffia” létezésére vonatkozó állítása kapcsán is.

Vlad Voiculescu ellene felhozott vádjaira nem kívánt reagálni a miniszterelnök. Cîţu azt mondta, a volt tárcavezető pénteki nyilatkozata nagyban hasonlít az ellenzék által nap mint nap megfogalmazott vádakhoz, amelyekre sosem reagál, mert nincs ideje rá. „A személyes véleményeket nem kommentálom, de arról szeretném biztosítani az embereket, hogy a kormány stabil, a koalíció működik” – nyomatékosította. AGERPRES/(RO – szerző: Irinela VIŞAN, szerkesztő: Claudia STĂNESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Jogerősen jóváhagyta a fővárosi ítélőtábla az USR és a PLUS fúzióját

Publicat

Bukarest, április 16./Agerpres/ – Jogerősen jóváhagyta pénteken a bukaresti ítélőtábla a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártjának (PLUS) fúzióját.

Az alakulat pénteki közleményében rámutat, az USR-PLUS az elmúlt évek egyetlen reformista politikai projektje, amelyet a folyamatos akadályoztatás ellenére is sikerült véghez vinni. Az USR és a PLUS négy közös és sikeres választási kampányon van már túl, két éve pedig egy csapatként dolgoznak – hangsúlyozzák.

Az USR-PLUS társelnöke, Dan Barna köszönetet mondott kollégájának, Dacian Cioloşnak, amiért kitartott e közös projektjük mellett, amely egy hiteles politikai erő létrehozását tűzte ki célul.

Dacian Cioloş szintén azt emelte ki, hogy az elmúlt két évben egy csapatként dolgozott a két alakulat. „Mától egy párt vagyunk, egy erős, az ország megreformálását a legjobban óhajtó alakulat, amelynek a helyi önkormányzatokban, a román parlamentben, az Európai Parlamentben és a kormányban is vannak képviselői” – idézi Cioloşt az USR-PLUS közleménye.

A bukaresti törvényszék már 2020. október 30-án jóváhagyta a két párt fúziójára vonatkozó igénylést, a döntést azonban megfellebbezte két személy. Ezeket a fellebbezéseket utasította el pénteken az ítélőtábla, fenntartva a törvényszék döntését.

Az USR és a PLUS küldöttei 2020. augusztus 15-én online kongresszuson döntöttek a fúzióról. AGERPRES/(RO – szerző: Andreea ROTARU, szerkesztő: Claudia STĂNESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

L. Orban: Voiculescu nyilatkozatai azt bizonyítják, hogy a kormányfő helyes döntést hozott, amikor leváltotta őt

Publicat

Beszterce, április 16./Agerpres/ – Vlad Voiculescunak a koronavírus okozta elhalálozások számával kapcsolatos nyilatkozatai azt igazolják, hogy Florin Cîţu miniszterelnök jól döntött, amikor leváltotta őt az egészségügyi miniszteri tisztségből – véli Ludovic Orban.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke Besztercén adott nyilatkozatában azt mondta, nem kíván kommentálni olyan kijelentéseket, amelyeket „bosszúságból tesznek, és nincs semmiféle alapjuk”.

Orban rámutatott, a miniszterelnöknek alkotmányos joga javasolni egy miniszter menesztését, ha úgy ítéli meg, hogy az általa vezetett tárca nem működik megfelelően. Hozzátette, Voiculescut nem azért menesztette a kormányfő, mert más pártnak a tagja, hanem mert rosszul kezelte az egészségügyet. „Szigorúan adminisztratív” döntéssel állunk szemben, amelynek nincs köze a kormánykoalíció működéséhez. „Minden más elmélet politikai találgatás, mese” – nyomatékosította.

A PNL elnöke cáfolta, hogy a Vlad Voiculescu leváltásáról szóló döntés bejelentés előtt találkozott volna Iohannis államfővel.

Ludovic Orban ugyanakkor kifejtette, jelen helyzetben semmi nem indokol egy esetleges miniszterelnök-cserét, egy ilyen döntéshez egyébként is a koalíciót alkotó valamennyi pártnak hozzá kellene járulnia. „A PNL továbbra is támogatja Florin Cîţut. Mi nem játszunk Románia sorsával. (…) Ha mindegyik koalíciós pártnak módjában állna egyenként kieszközölni a kormányfőcserét, valahányszor elégedetlen egy-egy politikai döntéssel, havonta cserélnénk a miniszterelnököket” – fogalmazott. AGERPRES/(RO – szerző: Tina DUMITRESCU, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)
sursa: Agerpres

Citește mai departe