Connect with us

Cluj

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Rabinul și filosoful

Publicat



sirat e1643989317667.jpg

De-a lungul anilor, mulți oaspeți străini s-au perindat prin Cluj, așa cum era de așteptat în cazul unei așezări angajate tenace într-o construcție de sine tot mai ambițioasă. Pentru unii dintre ei însă prevalentă nu a fost nici noua dimensiune IT a orașului, cea care i-a atras denumirea metaforică de smart city, nici proiectele noilor cartiere aduse la standardele occidentale prin apariția primilor zgârie-nori ai locului.

Totuși, unii oaspeți de vază ai Clujului au fost de părere că reședința de căpetenie a culturii transilvane nu prin asemenea aspecte își impune profilul într-o Europă comunitară a multiplelor metropole, ci prin cu totul altceva.

După Excelența Sa Marele Rabin al Franței, René-Samuel Sirat, provocat la destăinuiri pe ecranul televiziunii de unul dintre interlocutorii cei mai calificați din partea locului, adevăratul punct de atracție al vieții marelui nostru oraș este și rămâne viața academică, universitatea.

Înființată cu aproape jumătate de mileniu în urmă, cu sau fără formule de continuitate, mai degrabă reluând cu obstinație decizia de a se afirma ca instituție de înaltă educație de primă mână valorică, universitatea clujeană a atins o dinamică și o reputație importante.

După René-Samuel Sirat, „Sunteți într-o etapă foarte avansată față de multe alte mari universități. În primul rând, profitați de faptul că în Transilvania coexistă armonios mai multe religii. Nu este peste tot cazul. La Dvs. ecumenismul funcționează foarte bine. […] Sunteți la ani-lumină distanță de ceea ce se întâmplă în Orientul Apropiat sau chiar în Europa occidentală, unde nu există dialog, fiecare evoluează într-o direcție stabilită…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

VIDEO. Tânăr de 17 ani, reținut pentru 24 de ore. A furat un moped și l-a condus, deși nu avea permis

Publicat

Un tânăr de 17 ani a fost reținut pentru 24 de ore de polițiștii clujeni. Minorul a furat un moped și l-a condus, deși nu avea permis.

Polițiștii Secției 1 Poliție Cluj-Napoca au dispus reținerea, pentru 24 de…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Primăria Cluj-Napoca, despre alunecarea de pe Uliului: vor fi amenajate rute alternative

Publicat

Primăria Cluj-Napoca lucrează la amenajarea unor rute alternative pentru accesul pe strada Uliului, în urma alunecărilor de teren de noaptea trecută.

Municipalitatea a informat sâmbătă că lucrează la rezolvarea…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Jandarmeria Cluj recrutează tineri care vor o carieră militară. Câte posturi se scot la concurs în școlile de profil

Publicat

Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj desfășoară, în perioada 24 aprilie – 14 mai, o nouă campanie de recrutare pentru tinerii care doresc o carieră militară în Jandarmeria Română, sesiunea de admitere aprilie-iulie…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Pro Infrastructură: Licitația tronsonului 2 al centurii metropolitane, ANULATĂ de Primăria Cluj. Ofertanții nu știu nimic

Publicat

Asociația Pro Infrastructură a anunțat că licitația pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a Clujului a fost anulată din nou. Contactați de Cluj24, patronii a două firme din asocierea care a depus oferte spun că nu…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe