Alba
LISTA serviciilor medicale de care vor putea beneficia pacienții COVID-19 care merg în centrele de evaluare și tratament

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a pus recent în dezbatere un proiect de ordin în care sunt stabilite serviciile medicale de care vor beneficia pacienții Covid care merg pentru evaluare și tratament în centrele speciale.
Măsurile sunt menite să reducă din presiunea pusă pe sistemul medical, în această perioadă de creștere a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19. Astfel, cei care fac forme ușoare sau medii ale bolii vor putea fi evaluați în centre speciale, unde vor putea primi medicamente cu acțiune antivirală dar și medicamente injectabile, perfuzii sau alte tipuri de medicamente.
Citește și Ce servicii medicale nu sunt acoperite de CNAS în 2022. Ce trebuie să facă pacienții când li se spune că ”nu mai sunt fonduri”
Proiectul de ordin publicat de CNAS stabilește tipurile de servicii medicale de care vor beneficia cei bolnavi de COVID-19, care manifestă forme ușoare sau medii ale bolii, în centrele speciale de evaluare.
Potrivit proiectului, în centrele de evaluare se acordă următoarele servicii medicale de tip spitalicesc – spitalizare de zi pentru persoanele care îndeplinesc condițiile prevăzute în Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020 pentru aprobarea planurilor privind…
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Alba
Pedepse cu închisoarea și amenzi dublate sau chiar triplate pentru violență asupra animalelor. Legea a intrat în vigoare

De joi, 19 mai, au intrat în vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor, care stabilesc sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora, anunță Poliția Română.
Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004, privind protecţia animalelor, care prevede majorarea limitelor speciale ale pedepselor și ale amenzilor contravenționale prevăzute în forma de bază a actului normativ, a fost publicată în Monitorul Oficial din 16 mai.
Prevederile Legii 205/2004 urmăresc asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără stăpân, consfinţind o serie de drepturi şi obligaţii în sarcina deţinătorilor de animale. Acestora din urmă le-au fost instituite responsabilităţi privind întreţinerea şi supravegherea animalelor, tratamentul aplicat acestora excluzând orice act de cruzime şi violenţă.
Odată cu operaționalizarea structurilor de protecția animalelor, numărul de situații sesizate, în care oamenii au manifestat un comportament agresiv față de acestea, s-a menținut la un nivel ridicat, motiv pentru care a fost necesar a se institui, la nivel legislativ, noi norme prin care să se limiteze abuzurile împotriva…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
BACALAUREAT 2022, sesiunea specială: SUBIECTELE și baremele la Română, Matematică și Istorie. Vineri, proba la alegere

Absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale susțin în această perioadă probele scrise în cadrul sesiunii speciale de Bacalaureat 2022.
Miercuri, 18 mai a fost proba de Limba și literatura română, joi cea obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie, iar vineri, 20 mai este proba la alegere.
Vezi și BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte, teste de antrenament și bareme din ultimii ani. Matematică, Româna, Fizică, Anatomie
Din județul Alba, nu sunt elevi care susțin probe în această sesiune.
Subiecte și Bareme Bacalaureat 2022 – sesiunea specială pentru olimpici
Limba și literatura Română
Real/tehnologic
Umanist/Pedagogic
- Subiect ROMÂNĂ uman/pedagogic Bacalaureat 2022 special
- Barem ROMÂNĂ uman/pedagogic Bacalaureat 2022 special
Matematică
Matematică – Mate/Info
- Subiect Matematică Mate-Info Bacalaureat 2022 special
- Barem Matematică Mate-Info Bacalaureat 2022 special
Matematică – Științe ale Naturii
- Subiect Matematică Științe-Nat Bacalaureat 2022 special
- Barem Matematică Științe-Nat Bacalaureat 2022…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Primăria Aiud anunță concesionarea prin licitație publică a șase loturi de teren din municipiu. Data limită a depunerii ofertelor

Primăria Aiud anunță concesionarea prin licitație publică a 6 loturi de teren situate administrativ în Municipiul Aiud, str. Ștefan cel Mare, nr. FN, înscrise în CF nr. 96133, CF nr. 96134, CF nr. 96135, CF nr. 96136, CF nr. 96137 și CF nr. 96138 pentru construirea de locuințe.
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoana de contact:
Municipiul Aiud, C.I.F. 4613636, str. Cuza Vodă nr. 1, Aiud, județul Alba, telefon 0258/861310, fax 0258/861280, e-mail: office@aiud.ro, persoană de contact Ovidiu Ranca – Direcția Arhitect-șef, e-mail: tehnic@aiud.ro.
2. Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie concesionat:
Obiectul concesiunii îl constituie 6 loturi de teren, aflate în domeniul privat al Municipiului Aiud, situate administrativ în Municipiul Aiud, str. Ștefan cel Mare, nr. FN, după cum urmează:
Lot nr. 1 – teren intravilan în suprafață de 507 mp, înscris în CF nr. 96133, nr. cad. 96133, proprietar tabular, în cotă de 1/1, Municipiul Aiud, domeniul privat.
Lot nr. 2 – teren intravilan în suprafață de 401…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
VIDEO Medic în lacrimi la protestul angajaților de la Spitalul Aiud. Moment emoționant alături de cei cu care a lucrat în pandemie

Un moment emoționant a avut loc în curtea Spitalului Aiud, la protestul persoanelor angajate în timpul pandemiei COVID. Este vorba despre 67 de persoane ale căror contracte de muncă expiră în 6 iunie și momentan nu știu dacă vor mai avea loc de muncă sau nu.
Medicul ATI Ovidiu Țuhașu, unul dintre medicii care în ultimii doi ani a luptat din răsputeri pentru a-i salva pe bolnavii COVID care ajungeau în stare gravă pe secția sa, a izbucnit în plâns când și-a adus aminte de pacienții care nu au supraviețuit, dar și de momentele critice prin care a trecut alături de echipa sa.
Echipa sa, adică zeci de oameni care au fost angajați pentru a face față numărului mare de pacienți care ajugeau pe secția ATI, iar pe care acum statul nu îi mai vrea, nu le mai găsește utilitate.
Este vorba despre asistenți și brancardieri căliți în timpul pandemiei COVID, care au lucrat zilnic în combinezoane, la temperaturi extreme și care au adunat mii de ore printre bolnavii grav afectați de coronavirus.
Alături de medicul Țuhașu, mai mulți angajați au izbucnit și ei în plâns, iar atmosfera era una încărcată de emoție.
”Eu cred că suntem cu toții în fața patului unei mame bolanave și anume sistemul…
Citește mai mult pe Alba24.ro