Connect with us

Eveniment

LIVE UPDATE Preşedintele Iohannis – consultări cu partidele pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru

Publicat


Preşedintele Klaus Iohannis a invitat preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament pentru consultări în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru.

 

UPDATE ORA 17.58 Declaraţie de presă susţinută de preşedintele Klaus Iohannis, ora 19,00

 

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine marţi, la ora 19,00, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni

 

UPDATE ORA 17.22 Barna: I-am transmis preşedintelui că este o coaliţie care îşi asumă responsabil măsurile

 

Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a declarat că marţi, la consultările de la Cotroceni, i-a fost transmis preşedintelui Klaus Iohannis un mesaj legat de responsabilitatea coaliţiei faţă de eventuala viitoare guvernare şi a fost subliniată nevoia de reforme în anumite domenii.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


UPDATE ORA 17.11 Kelemen Hunor: Am transmis preşedintelui intenţia noastră de a colabora şi a de conlucra pentru o perioadă de 4 ani de zile

 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi că liderii coaliţiei i-au transmis şefului statului, la consultările de la Palatul Cotroceni, intenţia lor de a colabora şi a de conlucra pentru o perioadă de patru ani de zile.

 


Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


Kelemen Hunor s-a declarat convins că, miercuri seara, după votul Parlamentului, România va avea un guvern nou.

 

UPDATE ORA 17.02 Cîţu: I-am transmis preşedintelui că sunt gata să îmi asum această guvernare; mâine seară pornim la lucru

 

Florin Cîţu, premierul propus de coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR, i-a transmis marţi preşedintelui Klaus Iohannis, în consultările de la Palatul Cotroceni, că este pregătit să îşi asume conducerea viitorului guvern, el lăsând să se înţeleagă că este posibil ca miercuri să aibă loc şi prima şedinţă a noului executiv.

 


Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


„I-am transmis domnului preşedinte că sunt gata să îmi asum această guvernare, în acest moment dificil pentru România, că vom continua ceea ce am început în acest an şi bineînţeles avem un program de guvernare care aduce multe măsuri importante pentru români în perioada următoare. Am prezentat şi cum văd lucrurile după votul de mâine seară, cum va fi prima şedinţă de guvern şi care vor fi măsurile din acea şedinţă. Am discutat puţin şi despre calendarul referitor la bugetul pe anul viitor”, a precizat Cîţu, la Parlament, într-o declaraţie de presă comună cu liderii coaliţiei.

 

UPDATE ORA 17.01 Cioloş: I-am propus preşedintelui să lucrăm împreună, pentru a pune în aplicare un program de reforme pentru România

 

Copreşedintele Alianţei USR PLUS Dacian Cioloş a declarat că liderii coaliţiei i-au transmis şefului statului intenţia de a avea un guvern învestit cât mai rapid, cu Florin Cîţu premier, adăugând că i-au propus preşedintelui Iohannis un parteneriat pentru a pune în aplicare un program de reforme pentru România.

 


Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


„I-am confirmat domnului preşedinte faptul că cele trei partide au format o coaliţie, s-au pus de acord asupra lui Florin Cîţu, nominalizarea pentru premier, că avem un program de guvernare finalizat şi că vrem să începem cât mai repede guvernarea, vrem să avem un guvern învestit cât mai repede, săptămâna aceasta. I-am propus preşedintelui să lucrăm împreună, în parteneriat, această coaliţie de guvernare împreună cu dânsul, pentru că România va avea nevoie de reforme”, a afirmat Cioloş, marţi, după consultările avute cu preşedintele Klaus Iohannis în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

 

UPDATE ORA 16.47 Orban: Suntem pregătiţi să derulăm toate procedurile pentru învestirea guvernului în cel mai scurt timp

 

Membrii coaliţiei sunt pregătiţi pentru derularea procedurilor de învestire a guvernului în cel mai scurt timp, a declarat, marţi, preşedintele PNL, Ludovic Orban, după consultările de la Cotroceni ale reprezentanţilor coaliţiei de guvernare cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Din momentul alegerilor, am decis să formăm o coaliţie de centru-dreapta, care să ofere României un guvern într-un timp cât mai scurt, care să aibă capacitatea de a face marile reforme de care are nevoie România şi capacitatea de a dezvolta România”, a afirmat liderul liberal la Palatul Parlamentului.

El a spus că la consultările de la Cotroceni i-au prezentat preşedintelui acordul de coaliţie şi voinţa comună de a lucra împreună.

 

Sursa foto: presidency.ro


UPDATE ORA 16.32 Consultări la Cotroceni/ Simion (AUR): Categoric nu votăm Guvernul Cîţu

 

Copreşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a afirmat marţi că participă la consultările de la Palatul Cotroceni „din condescendenţă instituţională”, adăugând că formaţiunea nu va vota Guvernul Florin Cîţu.

 

UPDATE ORA 15.44 Consultări la Cotroceni/ Iohannis discută cu delegaţia coaliţiei PNL – USR PLUS – UDMR

 

Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu liderii coaliţiei PNL – USR PLUS – UDMR, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Liderii formaţiunilor care sunt parte a coaliţiei au venit, marţi, împreună la consultările cu şeful statului. Sunt prezenţi preşedintele PNL, Ludovic Orban, copreşedinţii Alianţei USR PLUS Dan Barna şi Dacian Cioloş, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum şi premierul propus de coaliţie – Florin Cîţu.

La începutul întrevederii, Ludovic Orban i-a înmânat preşedintelui Iohannis protocolul coaliţiei.

 

Sursa foto: presidency.ro


UPDATE ORA 14.44 Ciolacu, scrisoare către Iohannis: Discuţiile pe care urmează să le aveţi cu partidele mimează doar principiul consultării

 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis marţi şefului statului o scrisoare în care îl informează că social-democraţii nu vor fi prezenţi la consultările de la Palatul Cotroceni.

„În intervenţiile publice pe care le-aţi avut în ultimele săptămâni v-aţi antepronunţat într-un mod lipsit de echivoc în privinţa desemnării prim-ministrului. Ignorând voinţa cetăţenilor, exprimată prin vot democratic, aţi anunţat public atât înainte de alegeri, cât şi după alegeri, că aţi luat deja decizia de a desemna în această poziţie un reprezentant al partidelor care au pierdut la scrutinul din 6 decembrie 2020. Prin urmare, discuţiile pe care urmează să le aveţi astăzi cu partidele politice mimează doar principiul consultării constituţionale la care aţi făcut trimitere în invitaţia dumneavoastră. Practic, ceea ce urmează să se întâmple astăzi la Palatul Cotroceni este o mascaradă jignitoare la adresa democraţiei, un act de sfidare a cetăţenilor care au participat la alegerile parlamentare”, a afirmat Ciolacu în scrisoare.

El a adăugat că PSD refuză să participe la acest „simulacru”.

 

UPDATE ORA 13.10 Cioloş: Reprezentanţii coaliţiei de guvernare merg împreună la consultările de la Cotroceni

 

Reprezentanţii celor trei formaţiuni care vor face parte din coaliţia de guvernare se vor prezenta împreună marţi, la ora 15,30, la consultările de la Palatul Cotroceni, a anunţat copreşedinte al USR PLUS Dacian Cioloş.

„Ieri seara am semnat protocolul coaliţiei. Este firesc să mergem împreună. Noi deja avem stabilit un program de guvernare. Ne pregătim o echipă de guvernare, avem majoritate în Parlament, deja demonstrată, şi mergem să îi spunem preşedintelui lucrul acesta. E un gest firesc, după două săptămâni de negocieri, când am reuşit într-un timp relativ scurt, zic eu, să avem şi echipă de guvernare, şi program de guvernare. Acum este important să putem avansa, să avem un Guvern cât mai repede şi atunci nu are rost să ne mai formalizăm. Am hotărât să mergem împreună, pentru că vom spune acelaşi lucru, atât timp cât avem deja o bază comună”, a precizat Cioloş, pentru AGERPRES.

 

UPDATE ORA 12.10 Ciolacu: PSD nu merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis

 

PSD nu merge marţi la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, a declarat liderul social-democrat Marcel Ciolacu.

 

„PSD nu va participa la circul ieftin condus de preşedintele Iohannis. Am luat decizia ca astăzi PSD să nu se prezinte la consultările de la Cotroceni. Gaşca pierzătorilor are o majoritate de conjunctură, acest nou CDR care nu are legitimitate în cea ce priveşte voturile românilor şi opţiunea românilor pentru propunerea de prim ministru. Aşa cum am mai spus, PSD va intra total în opoziţie, vom face o opoziţie dură, cum merită românii să fie reprezentaţi de către PSD şi vedem că actualul CDR nu are nicio soluţie nici pentru criza sanitară, nici pentru criza economică. În continuare aşteptăm programul de guvernare al noului CDR şi, nu în ultimul rând, aşteptăm bugetul de stat, care cu siguranţă va fi un buget al austerităţii”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

 

UPDATE ORA 10.35 PSD nu se va prezenta la consultările de la Cotroceni (surse)

 

PSD nu se va prezenta, marţi, la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru, potrivit unor surse din partid.

 

ORA 05.15 Preşedintele Iohannis – consultări cu partidele pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru

 

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament pentru consultări în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru.

„În temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) şi ale art. 103 din Constituţia României, preşedintele Klaus Iohannis a invitat la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru”, a informat Administraţia Prezidenţială.

Consultările vor avea loc marţi, după următorul program:

* la ora 15,00 – Partidul Social Democrat
* la ora 15,30 – Partidul Naţional Liberal
* la ora 16,00 – Alianţa USR PLUS
* la ora 16,30 – Alianţa pentru Unirea Românilor
* la ora 17,00 – Uniunea Democrată Maghiară din România
* la ora 17,30 – minorităţile naţionale reprezentate în Parlament

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR – Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor – au semnat, luni seară, acordul de guvernare 2020 – 2024. Documentul prevede că propunerea coaliţiei pentru funcţia de prim-ministru este Florin Cîţu.

 


Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


Aceasta este a doua rundă de consultări a şefului statului cu reprezentanţii formaţiunilor care au intrat în Parlament după alegerile din 6 decembrie.

Pe 14 decembrie, preşedintele Iohannis afirma, după discuţiile cu partidele politice, că „această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun”, însă nu erau „încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern”. AGERPRES/(AS – autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editori online: Alexandru Cojocaru, Adrian Dădârlat)

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

 

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alba

VREMEA până în 12 septembrie: temperaturi ridicate, câteva zile cu ploi și furtuni. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

Vremea va fi mai caldă față de normalul perioadei, până în 12 septembrie. Vor fi și perioade cu ploi și furtuni.

În a doua parte a săptămânii viitoare, vor fi înregistrate maxime de 30-35 de grade Celsius. Se mai răcorește cu câteva grade după 21 august. Până la finalul intervalului, temperaturile vor urca până la 27-29 grade Celsius, mai cald în sud și vest.

Perioadele cu ploi sau furtuni sunt 22-27 august și 9-12 septembrie în Transilvania. Precipitații vor fi și în alte zone alte țării, după 19 august.

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni.

Vremea – prognoza meteo: săptămâna 15-21…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Volei Alba Blaj va miza în sezonul 2022-2023 pe cinci jucătoare noi. Cine sunt voleibalistele care au semnat cu campioana României

Publicat

Volei Alba Blaj va miza în sezonul 2022-2023 pe cinci jucătoare noi, care au semnat cu campioana României. Este vorba despre Bojana Milenković (extremă), Georgiana Faleș (centru), Andrea Kossanyiová (extremă), Raisa Ioan (centru) și Andra Cojocaru (libero).

Bojana Milenković (Serbia, 25 ani, 1,85 m), care joacă pe poziția extremă (secund), revine, după un sezon, la Volei Alba Blaj, de la Chemik Police, alături de care a câștigat în acest an campionatul Poloniei. Cu Volei Alba Blaj, Bojana Milenković a câștigat Cupa României în sezonul 2020/2021. Ea este componentă a naționalei Serbiei, campioană mondială în 2018 și campioană europeană în 2017 și 2019.

Georgiana Faleș (România, 36…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Cu cât a scăzut preţul benzinei și al motorinei faţă de finele lunii iunie. Precizări făcute de Consiliul Concurenței

Publicat

Preţurile carburanţilor practicate de marile lanţuri de benzinării au scăzut comparativ cu finele lunii iunie, cu 58 de bani/litru în medie la benzina standard şi cu 56 de bani/litru la motorina standard, conform datelor centralizate de Consiliul Concurenţei.

Astfel, la Gazprom, Mol, OMV şi Rompetrol preţul litrului de benzină a scăzut de la 8,69 lei în data de 30 iunie la 8,12 lei în 12 august, la Lukoil de la 8,62 lei la 8,04, la Petrom de la 8,62 lei la 8,05 şi la Socar de la 8,63 lei la 8,08 lei, scrie agerpres.ro.

În cazul motorinei, scăderea a fost, la Gazprom şi OMV de la 9,26 lei/litru la 8,71 lei, la Lukoil de la 9,19 lei la 8,66 lei, la Mol şi Rompetrol de la 9,25 lei la 8,71 lei, la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Peste 800 de absolvenți de liceu din Cluj s-au înscris la BAC. Sesiunea de toamnă începe marți

Publicat

bacalaureat generic.jpg

Sesiunea de toamnă a examenului național de Bacalaureat se va desfășura în perioada 16 august – 3 septembrie 2022. La cea de a doua sesiune de examen din acest an, la Cluj s-au înscris 802 absolvenți de liceu.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj, 555 dintre candidații înscriși la exemene provin din promoţia curentă 2021-2022, iar 247 sunt candidați din promoţiile anterioare.

Calendarul BAC-ului de toamnă

Probele scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea august- septembrie 2022, încep marți, 16 august 2022, cu proba scrisă la Limba și literatura română…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe