Eveniment
LIVE VIDEO – Peste o sută de sibieni protestează în Piața Mare împotriva majorării taxei de salubritate
Deși afară sunt -4 grade celsius, mai mult de o sută de sibieni s-au adunat în Piața Mare, în fața Primăriei, pentru a protesta împotriva majorării taxei de salubritate. Pentru că este vorba de un protest, acolo au venit și jandarmii, pentru a se asigura că totul se desfășoară fără incidente.
UPDATE 2 La ora 16 în Piața Mare s-au adunat peste 200 de sibieni. Unii dintre ei, în semn de protest, au venit cu pungi de gunoi în mâini.
UPDATE 1 Jandarmii veniți la fața locului le cer sibienilor să păstreze distanțarea fizică.
Știre inițială Sibienii sunt extrem de nemulțumiți de propunerea Primăriei de majorare a taxei. ”De ce să plătesc atât? E exagerat. O să predau pubelele, îmi fac o groapă în spatele grădinii și arunc gunoiul acolo”, spune o sibiancă.
”Este inechitate, nu este adevăr. Este o aberație. O persoană nu mănâncă cât cinci, cât o persoană…deci atât și produce gunoi”, spune un sibian.
”Nu sunt împotriva majorării, dacă este nevoie. Dar să se calculeze pe persoană. Și mai e o problemă. eu dacă am două proprietăți, dar una e nelocuită. E normal să plătesc și pentru a doua? Acolo nu produc gunoi, că nu mă dedublez”, spune o femeie revoltată.
”E normal să plătești cât arunci. Altfel e o măgărie. Plăteam undeva la 110 lei pe an, până la peste 400 cât vor, e o mare nedreptate. Și dacă sibienii nu vin acum aici, înseamnă că le place. De unde atât? Mai ales că pensionarii sunt mai atenți, sunt singuri, nu produc atât…”, spune o altă sibiancă nemulțumită.
”Nu îmi permit să plătesc atât. Am pensie 1100, cum să plătesc atât pentru trei persoane?” spune un sibian.
”Nu pot să îmi permit. Sunt singură, fiica mea e singură. noi plătim 1000 de lei, cu care trăim trei luni de zile. Până acum plăteam 133 de lei. De ce să plătesc cât cei care sunt 5 persoane?”, se revoltă o altă sibiancă.
”Am lucrat 38 de ani și am pensie 1038 de lei. Anul trecut plăteam 123 lei pe an și acum să plătesc 43o. Nu se poate așa ceva. De unde să plătesc atât?”, se plânge un pensionar.
”De la cine au învățat ei aritmetica asta? O persoană aruncă cât 10? Cum au calculat ei așa ceva? Să găsească altă soluție”.
”Eu fac 3- 4 kilograme de deșeuri pe săptămână. E aberant să plătesc peste 400 de lei. Dacă selectă, nu se adună atât. Mai duc gunoi la țară, la îngrășământ, cum să plătesc atât dacă sunt singur. e moșia lui Fodor Sibiul? niciunde în țară nu se plătește atât”, spune un alt sibian.
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Sfântul Andrei: câți români își sărbătoresc ziua numelui. Cui îi poți spune ”La mulți ani” în 30 noiembrie
Sfântul Andrei. Ziua de 30 noiembrie reprezintă prilej de bucurie românii care poartă prenume asociate Sfântului Apostol Andrei. Peste 900.000 de persoane îşi sărbătoresc onomastica, iar majoritatea sunt bărbați.
Unul dintre cei 12 apostoli ai Domnului, Andrei era pescar și, potrivit tradiției a propovăduit Evanghelia în mai multe locuri, inclusiv pe teritoriul de atunci al României.
Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Paraiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Aflarea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei, în satele clujene din vechime. „Turta de Indrei” și lătratul câinilor
La sărbători, precum Anul Nou sau Boboteaza, fetele de măritat obişnuiau să practice diverse obiceiuri, pentru a-şi afla norocul în dragoste sau orânda, adică „ficioru’ cu care s-or mărita”.
Același lucru se…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Trafic rutier blocat total pe Valea Oltului, pe DN 7, pe raza localității Brezoi. Mai multe stânci au căzut pe un TIR
O bună parte din drumul național DN 7, Valea Oltului este blocată total, vineri, 29 noiembrie, din cauza unor căderi de stânci. Blocajul s-a petrecut la la kilometrul 206+500, pe raza localității Brezoi, după ce mai multe stânci au căzut pe carosabil, dar au și lovit un TIR.
Potrivit IPJ Vâlcea traficul rutier este complet blocat pe Drumul Național 7, la kilometrul 206+500, ca urmare a unui incident cauzat de căderea unor stânci pe carosabil. Stâncile au lovit un autocamion care tranzita zona, însă, din…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Sfântul Andrei – Ocrotitorul României: povestea, semnificațiile și superstițiile sărbătorii din 30 noiembrie
Sfântul Andrei se sărbătorește pe data de 30 noiembrie în calendarul creștin ortodox și este considerat ocrotitorul României. Acestuia i se mai spune și Apostolul cel dintâi chemat al Domnului, fiind primul apostol care L-a cunoscut pe Hristos.
Sfântul Andrei (n. 6 î.Hr., Betsaida, Districtul de Nord, Israel – d. 30 noiembrie 60 d.Hr., Patra, Imperiul Roman) a fost fratele lui Simon (Sfântul Apostol Petru) și potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca…
Citește mai mult pe Alba24.ro