Connect with us

Alba

Luca Sabin, săteanul din Apuseni devenit revelația filmului ”Întregalde”. Actorul care a văzut prima dată o cameră la 79 de ani

Publicat



La cei 79 de ani ai săi, trăiți pe crestele izolate ale Apusenilor, Luca Sabin a ajuns să joace fără cusur în cel mai recent film al lui Radu Muntean: Întregalde. 

Bătrânul nu e actor, dar „e o revelație în film”, în rolul lui Aron Kente, un bătrân senil, care devine punctul central al poveștii lui Muntean.

Mai mult, omul este aproape deconectat de la lumea ”modernă”, ceea ce l-a făcut, în opinia echipei de filmare, mult mai autentic.

Cu ocazia filmărilor, a văzut pentru prima dată o cameră de filmat și habar nu avea cine este Simona Halep, de exemplu. 

În ziua în care filmul „Întregalde” avea premiera la Alba-Iulia, Luca Sabin, 79 de ani, s-a trezit dimineața la ora patru pentru a-și aranja la loc căpițele de fân distruse de furtună cu o seară în urmă.

YouTube video

YouTube video

A muncit la ele toată ziua, a avut grijă de gospodărie, apoi „și-a pus hainele alea bune și a venit la premieră”, povestește regizorul Radu Muntean pe scenă la Festivalul de Film Independent Anonimul, citat de jurnaliștii de la Libertatea, care îi dedică acestuia un articol amplu.

„Mi s-a părut că arată exact cum trebuie să…

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

6 mai: Tradiții în a doua zi de Paște 2024, la Presaca Ampoiului. ”Pomana copiilor”, spectacol folcloric. Program

Publicat

Tradiții în a doua zi de Paște 2024 sunt păstrate la Presaca Ampoiului, din comuna Meteș. Luni, 6 mai, se organizează ”pomana copiilor” și spectacol folcloric. Comunitatea se adună pentru a sărbători Paștele potrivit obiceiurilor locale.

Un obicei păstrat din generații la Presaca Ampoiului este ”pomana copiilor”. Acesta se organizează după slujba de la biserica din sat.

Ritualul începe în Duminica Floriilor, când gosopdinele satului duc făina la ”prescurariță”, adică femeia din sat care coace prescurile pentru biserică.

După slujba…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ: LUNEA ALBĂ, ziua în care se deschid Porțile Raiului. Tradiții și obiceiuri din a doua zi de Paște

Publicat

Săptămâna Luminată: Lunea Albă, ziua în care se deschid Porțile Raiului. Săptămâna Luminată începe după ziua de Paște și Învierea Domnului și se termină cu Duminica Tomii. Fiecare dintre aceste zile are semnificații aparte pentru credincioși.

Pentru creştinii ortodocşi, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare, care se termină după cincizeci de zile de la Paşti la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

În tot acest timp, creştini ar trebui să se salute cu urarea ”Hristos a Înviat !” şi de la Înălţare, ”Hristos…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

A doua zi de PAȘTE 2024: Obiceiul ”Udatului”, ciocnitul ouălor invers. Tradiții și superstiții de sărbători

Publicat

A doua zi de PAȘTE 2024: Obiceiul ”Udatului”, ciocnitul ouălor invers. Sărbătoarea Învierii Domnului este singura căreia îi sunt dedicate trei zile.

În a doua zi de Paște, sunt marcate unele obiceiuri și tradiții încă păstrate în comunitățile rurale.

Se mai ține obiceiul udatului sau stropitului, dar și ”fugăritul mirelui” sau ”pomana copiilor”.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Sunt obiceiuri pitorești, cu prilej de veselie pentru toată…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Săptămâna Luminată: PROGRAMUL slujbelor religioase la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Când este prima sărbătoare după Paște

Publicat

Săptămâna Luminată: După praznicul Sfintelor Paşti, credincioșii intră în Săptămâna Luminată. Aceasta cuprinde o sărbătoare închinată Maicii Domnului și se termină în duminica următoare numită Duminica Tomii (a Sfântului Apostol Toma). În 10 mai este Izvorul Tămăduirii, cu sfințirea apei – Agheasma Mică.

Pentru creştinii ortodocşi, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare, care se termină după cincizeci de zile de la Paşti la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe