Connect with us

Eveniment

„Mărțișor călător în nordul Țării Silvaniei”. Excursie pentru un grup de 30 de persoane. Traseu, program și prețuri

Publicat


sursa foto: Facebook /Primăria Municipiului Zalău

În prima zi de sâmbătă din luna martie a acestui an va avea loc excursia numită „Mărțișor călător în nordul Țării Silvaniei!”, a anunțat joi printr-un mesaj pe pagina de Facebook, Primăria Municipiului Zalău. Înscrierile se vor face până în data de 2 martie 2023, iar costurile pe care va trebui să le suporte fiecare turist vor fi cele de transport, masă și intrarea la muzeu.

Potrivit Primăriei Municipiului Zalău, excursia din prima zi de sâmbătă a lui Mărțișor, 4 martie, îndreptăm busola spre nordul Țării Silvaniei și mergem spre Dealurile Sălajului, pe traseul Zalău – Nadiș – Cehu Silvaniei – Sălățig – Mineu, cu întoarcere în Zalău, un traseu cu durata de aproximativ 8 ore.

Curiozitatea îi determină pe oameni să caute informații în cele mai nebănuite locuri.

Unde putem să aflăm mai multe despre comunitățile ce au trăit pe meleagurile noastre, de-a lungul istoriei? La muzeul din Zalău, bineînțeles!

Cine sunt cei care dezvăluie mistere ale trecutului și cum reușesc să aducă la suprafață obiecte inedite care vorbesc despre realități din diferite epoci istorice?

La toate aceste întrebări vom primi răspuns, în cadrul vizitei expoziției temporare „Prezent și trecut – Infrastructură și Arheologie” a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Cercetările arheologice întreprinse, în anii 2021-2022, pe Autostrada Transilvania, au ca rezultate descoperiri importante pentru noi și pentru oamenii de știință.

Vizitarea Bisericii de lemn din satul Nadiș care aparține de orașul Cehu Silvaniei este monumentul de patrimoniu cu care completăm lista rutei culturale a bisericilor de lemn din județul Sălaj.

Edificiul de cult, ridicat în perioada 1732 – 1738, este un monument istoric cu bogate elemente ale decorului sculptat.

Orașul din nordul județului, Cehu Silvaniei, ne oferă posibilitatea de a ne întoarce în evul mediu, în locul unde au fost ridicate pe rând, o cetate regală pe nume Cheewar (Cetatea Cehului), apoi un castel care ajunge și în posesia familiei Thököli, de unde provine denumirea de Cetatea Thököli.

În prezent, găsim aici ruinele cetății care a suferit numeroase atacuri ale armatelor austrice, turcești, dar și abuzuri ale proprietarilor feudali și, mai recent, a lăsării în paragină.

La jumătatea traseului, ne oprim la Centrul de Informare Turistică din Sălățig, pentru a descoperi specificul comunei Sălățig, un popas răsplătit cu o degustare de-a locului.

Țara Silvaniei se încadrează specificului transilvănean, care deține edificii de cult, bine conservate de către comunitățile etnice, cum este și Biserica Reformată din Mineu.

Construită în anul 1514, biserica este un monument istoric cu frumoase detalii ornamentale.

„Această acțiune este organizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău și este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, prin care ne propunem promovarea Municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ.

Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 30 lei, degustare de 20 lei și taxa de intrare la muzeu, în valoare de 12 lei/adult, 3 lei/copil, 6 lei/pensionar.

Excursia va fi organizată pentru un grup de 30 de persoane.

Vă așteptăm să vă înscrieți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 2 martie 2023”, mai spun reprezentanții Primăriei.

Program:

ora 09:00 – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău – Expoziția temporară „Prezent și trecut – Infrastructură și Arheologie”
ora 10:30 – Plecare din Zalău
ora 11:30 – Biserica de lemn din Nadiș, sat aparținător orașului Cehu Silvaniei
ora 12:00 – Ruinele Cetății Thököly, orașul Cehu Silvaniei
ora 13:30 – Centrul de Informare Turistică al comunei Sălățig
ora 15:00 – Biserica Reformată din localitatea Mineu, comuna Sălățig
ora 16:00 – Întoarcere în Zalău.

sursa foto: Facebook /Primăria Municipiului Zalău


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Clujeni, nu uitați! Trasee DEVIATE pentru transportul în comun în zona Cluj Arena din cauza Maratonului Wizz Air

Publicat

Unele trasee ale mijloacelor de transport public vor fi deviate duminică, 2 aprilie, cu ocazia desfășurării Maratonului Internațional Cluj-Napoca 2023, anunță CTP Cluj. 

traseu maraton

„Duminică 2 aprilie 2023, în intervalul orar 05:00 – 15:00, următoarele linii de transport vor circula pe trasee deviate, după cum urmează:

Linia 9 ( str. Bucium – P-ța Gării):
TUR: Din str. Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, str. Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul, str. Horea, Piața Gării. Se suspendă stația Central.
RETUR: Traseul rămâne neschimbat.

Ultimele articole pe cluj24

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Concert de pricesne, muzică religioasă și cultă la Cluj-Napoca. Spectacol la Muzeul Etnografic. Rafila Bărbos, invitat special

Publicat

Un concert de pricesne, muzică religioasă și cultă vaa vea loc la Cluj-Napoca în așteptarea sărbătorii Învierii Domnului. Intrarea este gratuită.

Evenimentul Confluențe Creștine este organizat de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Concert de pricesne, muzică religioasă și cultă la Cluj-Napoca. Spectacol la Muzeul Etnografic. Rafila Bărbos, invitat special

Pe scenă vor urca orchestra Cununa Trasilvană, Mariana Morcan, Amalia Decean și Corulul „Vox lucis” al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. Invitatul special este Rafila…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Jandarmeria Cluj a organizat „Cupa Mărțișorul” la PESCUIT, dedicată doamnelor și domnișoarelor. Vezi CÂȘTIGĂTOARELE

Publicat

Sâmbătă, 1 aprilie 2023, la ora 09:30, s-a dat start primei ediţii după pandemie a concursului „Cupa Mărţişor la pescuit”, un eveniment dedicat doamnelor şi domnişoarelor.

6

7


8

„La competiţie s-au prezentat 12 concurente, care au participat la toate ediţiile anterioare. Evenimentul s-a desfăşurat pe Lacul I Gheorgheni din municipiul Cluj-Napoca.

După ședința tehnică, luarea la cunoștință de instructaj, tragerea la sorți a standului, fiecare domnișoară sau doamnă și-a instalat cartierul general de luptă.

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Covasna

Urmărit internațional căutat în Spania, reținut de polițiștii din Covasna

Publicat

politie mascati
fotografie cu caracter ilustrativ

Un bărbat dat în urmărire internațională de autoritățile din Spania a fost reținut de polițiștii din Covasna.

Potrivit IPJ Covasna, polițiștii au depistat un bărbat de 54 de ani, din municipiul Sfântu Gheorghe, urmărit internațional. Pe numele acestuia a fost emis un Mandat European de Arestare de către autoritățile judiciare din Regatul Spaniei pentru săvârșirea unor infracțiuni prevăzute de Codul Penal spaniol.

În urma unui complex de activități investigative, polițiștii au stabilit că bărbatul s-ar afla pe raza comunei Vâlcele, unde se ascundea în scopul sustragerii de la răspunderea penală.

Bărbatul a fost prins, fiind escortat și prezentat organelor judiciare competente pentru luarea măsurilor legale.

„Față de bărbat s-a dispus reținerea pe o perioada de 24 de ore”, au transmis reprezentanții IPJ Covasna.

Citește mai departe