Connect with us

Eveniment

„Mărțișor călător în nordul Țării Silvaniei”. Excursie pentru un grup de 30 de persoane. Traseu, program și prețuri

Publicat


sursa foto: Facebook /Primăria Municipiului Zalău

În prima zi de sâmbătă din luna martie a acestui an va avea loc excursia numită „Mărțișor călător în nordul Țării Silvaniei!”, a anunțat joi printr-un mesaj pe pagina de Facebook, Primăria Municipiului Zalău. Înscrierile se vor face până în data de 2 martie 2023, iar costurile pe care va trebui să le suporte fiecare turist vor fi cele de transport, masă și intrarea la muzeu.

Potrivit Primăriei Municipiului Zalău, excursia din prima zi de sâmbătă a lui Mărțișor, 4 martie, îndreptăm busola spre nordul Țării Silvaniei și mergem spre Dealurile Sălajului, pe traseul Zalău – Nadiș – Cehu Silvaniei – Sălățig – Mineu, cu întoarcere în Zalău, un traseu cu durata de aproximativ 8 ore.

Curiozitatea îi determină pe oameni să caute informații în cele mai nebănuite locuri.

Unde putem să aflăm mai multe despre comunitățile ce au trăit pe meleagurile noastre, de-a lungul istoriei? La muzeul din Zalău, bineînțeles!

Cine sunt cei care dezvăluie mistere ale trecutului și cum reușesc să aducă la suprafață obiecte inedite care vorbesc despre realități din diferite epoci istorice?

La toate aceste întrebări vom primi răspuns, în cadrul vizitei expoziției temporare „Prezent și trecut – Infrastructură și Arheologie” a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Cercetările arheologice întreprinse, în anii 2021-2022, pe Autostrada Transilvania, au ca rezultate descoperiri importante pentru noi și pentru oamenii de știință.

Vizitarea Bisericii de lemn din satul Nadiș care aparține de orașul Cehu Silvaniei este monumentul de patrimoniu cu care completăm lista rutei culturale a bisericilor de lemn din județul Sălaj.

Edificiul de cult, ridicat în perioada 1732 – 1738, este un monument istoric cu bogate elemente ale decorului sculptat.

Orașul din nordul județului, Cehu Silvaniei, ne oferă posibilitatea de a ne întoarce în evul mediu, în locul unde au fost ridicate pe rând, o cetate regală pe nume Cheewar (Cetatea Cehului), apoi un castel care ajunge și în posesia familiei Thököli, de unde provine denumirea de Cetatea Thököli.

În prezent, găsim aici ruinele cetății care a suferit numeroase atacuri ale armatelor austrice, turcești, dar și abuzuri ale proprietarilor feudali și, mai recent, a lăsării în paragină.

La jumătatea traseului, ne oprim la Centrul de Informare Turistică din Sălățig, pentru a descoperi specificul comunei Sălățig, un popas răsplătit cu o degustare de-a locului.

Țara Silvaniei se încadrează specificului transilvănean, care deține edificii de cult, bine conservate de către comunitățile etnice, cum este și Biserica Reformată din Mineu.

Construită în anul 1514, biserica este un monument istoric cu frumoase detalii ornamentale.

„Această acțiune este organizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău și este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, prin care ne propunem promovarea Municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ.

Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 30 lei, degustare de 20 lei și taxa de intrare la muzeu, în valoare de 12 lei/adult, 3 lei/copil, 6 lei/pensionar.

Excursia va fi organizată pentru un grup de 30 de persoane.

Vă așteptăm să vă înscrieți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 2 martie 2023”, mai spun reprezentanții Primăriei.

Program:

ora 09:00 – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău – Expoziția temporară „Prezent și trecut – Infrastructură și Arheologie”
ora 10:30 – Plecare din Zalău
ora 11:30 – Biserica de lemn din Nadiș, sat aparținător orașului Cehu Silvaniei
ora 12:00 – Ruinele Cetății Thököly, orașul Cehu Silvaniei
ora 13:30 – Centrul de Informare Turistică al comunei Sălățig
ora 15:00 – Biserica Reformată din localitatea Mineu, comuna Sălățig
ora 16:00 – Întoarcere în Zalău.

sursa foto: Facebook /Primăria Municipiului Zalău


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Măsuri pentru ieftinirea facturilor la curent și gaz. Ministerul Energiei pregătește îmbunătățirea schemei de compensare-plafonare

Publicat

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta îmbunătățirea schemei de compensare/plafonare. Prin aceasta, facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Se va pune o presiune şi mai mare pe furnizori pentru reducerea preţurilor, potrivit sursei citate.

„Săptămâna aceasta ne pregătim de o optimizare a acestei scheme prin care preţurile la factură ar putea să mai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Tânăr din județul Alba, reținut după ce a fost oprit în trafic. Ce au descoperit polițiștii

Publicat

Un tânăr din Alba a fost reținut de Poliție, după ce a fost oprit în trafic. Conducea un autoturism, iar polițiștii au descoperit că acesta se afla sub influența alcoolului.

Potrivit IPJ Alba, luni, 25 martie, polițiștii din Zlatna au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 20 de ani, din Zlatna. Acesta este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Tânărul a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Ziua Păsărilor, sărbătorită la Alba Iulia. Pasionații sunt chemați la întâlnire în zona pistei de biciclete de la Mamut

Publicat

Ziua Păsărilor, sărbătorită la Alba Iulia. Pasionații, chemați la întâlnire în zona pistei de biciclete de la Mamut.

Ziua Păsărilor este o oportunitate de a ne reconecta cu natura și de a observa păsările din jurul nostru și ecosistemele în care trăiesc alături de noi.

Societatea Ornitologică din România (SOR) lansează invitația de a ieși în natură alături de familie și prieteni și de a observa păsările din sau de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Atletul din Cugir, Vasile Hârjoc, a obținut un nou record pentru România, la Campionatul European din Polonia

Publicat

Atletul din Cugir, Vasile Hârjoc, a participat recent în Polonia, la ”European Masters Athletics Championships Indoor 2024 ”. Acesta a stabilit și un nou record pentru România. Campionatul a avut loc în perioada 17-23 martie 2024. La eveniment au participat peste 3.200 de sportivi. 

Performanța atletului a fost făcută publică de reprezentații Primăriei Cugir, într-o postare pe Facebook.

La proba de 3000 m individual, în sală,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe