Eveniment
„Mărțișor călător în nordul Țării Silvaniei”. Excursie pentru un grup de 30 de persoane. Traseu, program și prețuri
În prima zi de sâmbătă din luna martie a acestui an va avea loc excursia numită „Mărțișor călător în nordul Țării Silvaniei!”, a anunțat joi printr-un mesaj pe pagina de Facebook, Primăria Municipiului Zalău. Înscrierile se vor face până în data de 2 martie 2023, iar costurile pe care va trebui să le suporte fiecare turist vor fi cele de transport, masă și intrarea la muzeu.
Potrivit Primăriei Municipiului Zalău, excursia din prima zi de sâmbătă a lui Mărțișor, 4 martie, îndreptăm busola spre nordul Țării Silvaniei și mergem spre Dealurile Sălajului, pe traseul Zalău – Nadiș – Cehu Silvaniei – Sălățig – Mineu, cu întoarcere în Zalău, un traseu cu durata de aproximativ 8 ore.
Curiozitatea îi determină pe oameni să caute informații în cele mai nebănuite locuri.
Unde putem să aflăm mai multe despre comunitățile ce au trăit pe meleagurile noastre, de-a lungul istoriei? La muzeul din Zalău, bineînțeles!
Cine sunt cei care dezvăluie mistere ale trecutului și cum reușesc să aducă la suprafață obiecte inedite care vorbesc despre realități din diferite epoci istorice?
La toate aceste întrebări vom primi răspuns, în cadrul vizitei expoziției temporare „Prezent și trecut – Infrastructură și Arheologie” a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Cercetările arheologice întreprinse, în anii 2021-2022, pe Autostrada Transilvania, au ca rezultate descoperiri importante pentru noi și pentru oamenii de știință.
Vizitarea Bisericii de lemn din satul Nadiș care aparține de orașul Cehu Silvaniei este monumentul de patrimoniu cu care completăm lista rutei culturale a bisericilor de lemn din județul Sălaj.
Edificiul de cult, ridicat în perioada 1732 – 1738, este un monument istoric cu bogate elemente ale decorului sculptat.
Orașul din nordul județului, Cehu Silvaniei, ne oferă posibilitatea de a ne întoarce în evul mediu, în locul unde au fost ridicate pe rând, o cetate regală pe nume Cheewar (Cetatea Cehului), apoi un castel care ajunge și în posesia familiei Thököli, de unde provine denumirea de Cetatea Thököli.
În prezent, găsim aici ruinele cetății care a suferit numeroase atacuri ale armatelor austrice, turcești, dar și abuzuri ale proprietarilor feudali și, mai recent, a lăsării în paragină.
La jumătatea traseului, ne oprim la Centrul de Informare Turistică din Sălățig, pentru a descoperi specificul comunei Sălățig, un popas răsplătit cu o degustare de-a locului.
Țara Silvaniei se încadrează specificului transilvănean, care deține edificii de cult, bine conservate de către comunitățile etnice, cum este și Biserica Reformată din Mineu.
Construită în anul 1514, biserica este un monument istoric cu frumoase detalii ornamentale.
„Această acțiune este organizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău și este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, prin care ne propunem promovarea Municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ.
Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 30 lei, degustare de 20 lei și taxa de intrare la muzeu, în valoare de 12 lei/adult, 3 lei/copil, 6 lei/pensionar.
Excursia va fi organizată pentru un grup de 30 de persoane.
Vă așteptăm să vă înscrieți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 2 martie 2023”, mai spun reprezentanții Primăriei.
Program:
ora 09:00 – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău – Expoziția temporară „Prezent și trecut – Infrastructură și Arheologie”
ora 10:30 – Plecare din Zalău
ora 11:30 – Biserica de lemn din Nadiș, sat aparținător orașului Cehu Silvaniei
ora 12:00 – Ruinele Cetății Thököly, orașul Cehu Silvaniei
ora 13:30 – Centrul de Informare Turistică al comunei Sălățig
ora 15:00 – Biserica Reformată din localitatea Mineu, comuna Sălățig
ora 16:00 – Întoarcere în Zalău.
sursa foto: Facebook /Primăria Municipiului Zalău
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
VIDEO Se închide circulația pe Autostrada A1, între Sibiu și Boița. Rafale de vânt extrem de puternice au rupt indicatoare rutiere
Autoritățile au decis vineri dimineața închiderea circulației rutiere pe Autostrada A1, între Sibiu și Boița, din cauza rafalelor de vânt extrem de puternice. Potrivit autorităților, pe sectorul respectiv vântul bate cu peste 120 km/h, exstând pericolul ca TIR-urile să fie răsturnate și chiar aruncate de pe viaducte.
„Pe Sibiu – Boița rafalele de vânt sunt extreme. Avem indicatoare rutiere rupte, un panou fonoabsorbant rupt. Personalul CIC Boița a ieșit la revizie cu ATB-urile de la deszăpezire pentru…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Familia Sărmaș, imperiu imobiliar în construcție. Ridică un bloc de lux într-o zonă din Bistrița aflată în plină expansiune
Sabin Sărmaș, deputat de Cluj în Parlamentul României și candidat independent pentru un nou mandat, își atrage atenția nu doar prin activitatea politică, ci și prin afacerile imobiliare ale familiei sale.
Sub…
Citește mai mult pe Cluj24
Cluj
Cod ROȘU de vânt în județul Cluj. Rafalele pot atinge viteze de 120 de km/h. ISU Cluj a emis mesaje Ro Alert
Meteorologii au emis o avertizare nowcasting tip COD ROȘU, valabilă, vineri, între orele 07:25-10:00, pentru zona de munte a județului Cluj cu altitudini peste 1800m.
Sunt prognozate vânt foarte puternic cu viteza la…
Citește mai mult pe Cluj24
Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat neconstituțională modificarea legislativă prin care persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale se puteau transforma în societăţi cu răspundere limitată (SRL) sau altfel de societăţi comerciale.
În cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, CCR a admis joi o obiecţie de neconstituţionalitate ridicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că este…
Citește mai mult pe Alba24.ro