Eveniment
MEAT: 92% din bugetul Ministerului Economiei reprezintă ajutoare acordate sectorului privat, afectat de restricţii
Bugetul alocat Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) va fi cheltuit în proporţie de 92% pe ajutoare acordate companiilor private afectate de restricţiile impuse de stat pentru controlul pandemiei, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.
„Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului are alocat pentru 2021 un buget de aproape două ori mai mare decât anul trecut, creditele bugetare aprobate totalizând 6,6 miliarde de lei. 92% din acest buget va fi folosit pentru ajutoare acordate sectorului privat, afectat de măsurile impuse de stat pentru controlul pandemiei COVID-19”, se spune în comunicat.
Potrivit Legii bugetului, unul dintre programele de ajutor pe care Ministerul Economiei le va administra anul acesta este cel dedicat întreprinderilor din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată de pandemie.
„Obiectivul principal al sprijinului financiar este să asigure continuitatea activităţii operatorilor economici din sectorul turistic, structuri de cazare, structuri de alimentaţie, agenţii de turism, grav afectaţi de impactul economic al epidemiei de coronavirus prin îmbunătăţirea accesului la lichidităţi, pentru a-i ajuta să îşi continue activitatea şi să păstreze locurile de muncă. În acest sens, programul a fost legiferat deja prin recenta OUG 10/2021, denumită generic ‘Ordonanţa HoReCa’, prin care ajutorul se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfăşurarea activităţilor aferente codurilor CAEN specifice turismului”, menţionează sursa citată.
De asemenea, Măsura 3 de sprijin a IMM-urilor – granturi pentru investiţii – va fi operaţionalizată în acest an.
„Ministerul continuă şi anul acesta măsurile de ajutor din Programul de granturi pentru IMM. Pe lângă Măsura 1, care vizează microgranturile (ajutoare de stat de câte 2.000 de euro pentru microîntreprinderi), şi Măsura 2, granturi pentru capital de lucru, va fi operaţionalizată şi Măsura 3, granturi pentru investiţii, blocată momentan până la remedierea unor probleme apărute la modul de selecţie a firmelor solicitante. Obiectivul principal al acestei scheme de ajutor de stat îl constituie acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, denumit în continuare POC, în contextul crizei provocate de COVID-19, pentru beneficiarii a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă sau îngrădite pe perioada stării de alertă”, spune documentul.
Potrivit sintezei programelor finanţate prin bugetul MEAT, Programul 1 (Schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice) are propuse pentru anul curent credite de angajament de 233 de milioane de lei şi credite bugetare de 100 de milioane de lei, iar programul 2 (Program privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderi) prevede credite de angajament de 2,5 miliarde de lei şi credite bugetare de 1 miliard.
Programul 3 (Stimularea exporturilor) are propuse credite de angajament de 1,5 milioane de lei şi credite bugetare de 1,5 milioane de lei, iar programul 4 (Programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii ”Start-up Nation – ROMANIA”) are credite de angajament de 14,6 milioane de lei şi credite bugetare de 641,9 milioane de lei.
Pentru programul 5 (Programe de conservare sau de închidere a minelor) sunt alocate credite de angajament de 70 de milioane de lei şi credite bugetare de 70 de milioane de lei, programul 6 (Program de marketing şi promivare turistică) are prevăzute credite de angajament de 6,7 milioane de lei şi credite bugetare de 6,7 milioane de lei, programul 7 (Dezvoltarea produselor turistice) are propuse credite de angajament de 50,2 milioane de lei şi credite bugetare de 50,2 milioane de lei, iar pentru programul 8 (Program geologic la nivel naţional privind direcţiile de desfăşurare a activităţii de cercetare geologică a resurselor minerale) sunt propuse credite de angajament în valoare de 1,02 milioane de lei şi credite bugetare în valoare de 1,02 milioane de lei. AGERPRES/(AS – autor: George Coman, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
* Buget2021 – Parlament/ Legea bugetului de stat pe 2021 – aprobată de plenul reunit
* Buget2021 – Parlament/ Bugetul Ministerului Economiei a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate
* Buget2021 – Parlament/Ministrul Economiei: Toate priorităţile ministerului sunt atinse de acest buget
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Cluj
Daniel David, ministrul Educației: Nu am venit în această poziție din motive politice sau personale. Voi lua măsuri nepopulare
Ministrul clujean al Educației și Cercetării, Daniel David, a prezentat intențiile pe care le are pe termen scurt, mediu și lung în această poziție.
El a anunțat că va iniția rapid o dezbatere serioasă pe planul…
Citește mai mult pe Cluj24
Cluj
VIDEO FOTO. Regal folcloric de Unirea Principatelor în Piața Unirii. Ploaia nu i-a oprit pe clujeni
Clujenii sărbătoresc astăzi, 24 ianuarie, împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, printr-o serie de manifestări culturale și artistice organizate de autoritățile locale. La ora 13, în Piața Unirii, a…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
VIDEO VIRAL: Hora Unirii în slip, în bazinele Băilor Sărate de la Ocna Mureș. Sute de români au participat
VIDEO: Hora Unirii în slip, în bazinele Băilor Sărate de la Ocna Mureș. Au participat sute de români aflați vineri acolo, în minivacanța dedicată Unirii Principatelor.
Reprezentanții complexului le-au făcut o surpriză celor aflați în incinta băilor sărate: au pus la boxe Hora Unirii interpretată de cunoscutul artist popular din Alba, Nicolae Furdui Iancu.
Oamenii s-au luat de mâini și au început să joace…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Căutătorii de sticle, reclamați că împrăștie gunoaie și fac mizerie în jurul ghenelor din Cluj: „Călcăm prin carne putredă”
O serie de plângeri similare înregistrate recent pe platforma MyCluj atrag atenția asupra problemei cauzate de persoanele care scotocesc în gunoaie pentru a colecta sticle returnabile și împrăștie deșeurile în spațiile din…
Citește mai mult pe Cluj24