Connect with us

Eveniment

Mersul cu Capra sau Turca, un obicei străvechi, mai este păstrat în unele sate din Mureș

Publicat


sursa foto: Agerpres

Un obicei vechi, ale cărui origini se pierd în negura timpului, care în unele sate din judeţul Mureş se mai practică din Ajunul Crăciunului până după Anul Nou, este umblatul cu Capra sau Turca, ce simbolizează renaşterea şi reluarea ciclului vieţii.

„Cu Turca se umblă din Ajunul Crăciunului şi până la Anul Nou. Şi acest obicei este pe cale de dispariţie deoarece numărul celor ce joacă turca este din ce în ce mai mic. Turca aduce aminte de un personaj mitic transpus în acest animal ce aduce aminte de renaştere şi reluarea ciclului vieţii, în scena turcii intervenind cântarea turcii, moartea acesteia, descântatul şi finalul oraţiei după renaşterea turcii”, a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Teodor Naşca, un pasionat culegător de folclor din zona comunei Sânpetru de Câmpie.

Grupul este format din 2-3 copii, unul care poartă şi joacă turca, iar ceilalţi doi interpretează melodia, acompaniindu-se ritmic cu o tobă improvizată.

„Înainte vreme, cei care umblau cu turca erau feciorii satului. Dacă jucau turca bine, spectacolul era mai atrăgător, fiind aşteptaţi cu mare interes de către gospodari. În zilele noastre spectacolul este mai simplu. Unul dintre băieţi joacă turca pe o melodie interpretată vocal cu următorul text:
‘Tri, tri, tri Măriuţă, tri
Să vegem cum îi sări,
Ge când am plecat cu turca,
Fecele şi-o lăsat furca
Şi-o venit cu noi cu turca!’
Cu ani în urmă se cânta la fluier sau ‘clanetă’ pe o melodie asemănătoare cu Banu Mărăcine”, a precizat Naşca.

Într-o cercetare a folclorului din zona de Câmpie a judeţului Mureş, realizată profesorii Cornel Banu şi Mihai Teodor Naşca, este descris în amănunt modul de confecţionare a unei turci, însă şi rolul pe care fiecare dintre colindători îl joacă.

„Capul turcii este confecţionat din lemn cu un bot alungit şi ascuţit, cu falca de jos mobilă, încât jucătorul o poate face să clămpănească (să lovească ritmic, n.r.), în ritmul melodiei, trăgând mereu cu mâna de o sfoară. Capul este învelit de regulă, într-o blană de iepure şi înfipt într-o bâtă, care se ţine în mâna stângă.

Pe cap se pun coarne, care sunt împodobite cu panglici de mătase sau hârtie creponată.

De gâtul turcii se prindea un ‘lipigeu’ (covor ţesut care se pune pe perete, n.r.), de care se agaţă apoi clopoţei şi panglici colorate. Intrând în curtea gospodarului, unul dintre însoţitori cerea permisiunea de a o juca. Obţinând aprobarea, băieţii intrau în casă şi începeau să joace turca după melodia amintită mai sus.

Banii oferiţi de gazdă erau aşezaţi pe masă, scaun sau în găleata cu apă, de unde trebuiau luaţi de către cel care juca turca, cu ajutorul ciocului – botului caprei. Dacă acesta nu era mulţumit de banii primiţi, juca în continuare, apoi apucându-l pe gazdă cu botul de haine îi făcea semn să mai aşeze bani pe masă. Pentru a prelungi această seară hazlie, gazda aşeza pe masă sau pe jos monede mici pe care turca le putea lua cu mare greutate”, se arată în studiul celor doi profesori.

După ce băieţii erau serviţi, ca de sărbători, mulţumeau pentru primire şi plecau la altă casă.

„Fiindcă este obositor de jucat turca, toţi membri grupului o jucau prin rotaţie. Banii adunaţi de casier erau împărţiţi în funcţie de contribuţia fiecăruia la construirea turcii”, se mai arată în cercetare.

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Cardurile de energie: plățile din ajutorul de încălzire se vor face și online. Guvernul a aprobat procedura

Publicat

Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi procedura prin care se vor putea face și plăți online din ajutorul de încălzire.

Anunțul a fost făcut de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

„Guvernul a aprobat astăzi, prin ordonanţă, cea de-a treia modalitate de a efectua plăţi din ajutorul de încălzire. Este vorba de plata online, care va fi şi va funcţiona pentru ca beneficiarii să poată să efectueze aceste plăţi de la locul de domiciliu.

Practic, vor putea accesa aplicaţia informatică prin introducerea codului, seriei pe care o are cardul de energie şi apoi a celor trei documente cu care ne-am obişnuit pentru efectuarea plăţilor şi care sunt necesare pentru a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

ISU Cluj, peste 25.600 de MISIUNI în 2022. Cele mai multe au fost pentru prim ajutor MEDICAL. Martie, luna „de foc”

Publicat

accident valcele apahida 3.jpg

25.614 misiuni au avut salvatorii clujeni în anul 2022. Peste 18.700 au fost pentru acordarea de prim ajutor medical, potrivit bilanțului prezentat marți de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Numărul intervențiilor salvatorilor clujeni a crescut în anul 2022. Astfel, ISU Cluj au desfășurat cu peste 2.200 de misiuni mai mult decât în 2021.

ISU Cluj, peste 25.600 de misiuni în 2022. Cele mai multe au fost pentru prim ajutor medical. Martie, luna „de foc”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al Județului Cluj a prezentat bilanțul pentru anul 2022.
„Personalul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Dorina Gîrbovan, o profesoară de fizică din Cluj-Napoca, susține o prelegere la Centrul Spațial Houston al NASA

Publicat

dorina 1.jpeg

Dorina Gîrbovan, profesoară de fizică la Transylvania College din Cluj-Napoca, va participa, ca speaker, la o conferință organizată la Centrul Spațial al NASA de la Houston (SUA), fiind singurul invitat român care va susține o prelegere.

Dorina Gîrbovan a declarat pentru Cluj24 că participarea la un asemenea eveniment confer României un loc aparte în tabloul internațional al educației.

”Voi participa în luna februarie la cea mai mare conferință din lume, adresată profesorilor, pe tema spațiului – Space Exploration Educators Conference (SEEC) – desfășurată în sistem hibrid, adică fizic și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Cluj

Numărul pensionarilor care au primit indemnizaţie socială a crescut în luna ianuarie

Publicat

pensionari 590x354

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.145.867 în ianuarie 2023, cu 616 persoane mai multe comparativ cu luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceştia, 1.029.805 erau pensionari din sistemul public, iar 116.062 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 423 de lei.

Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Bistriţa-Năsăud (de 489 lei), Maramureş (487 lei), Cluj (469 lei) şi Vrancea (469).

Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – respectiv 48.384 şi în judeţele Suceava (41.815 pensionari) şi Dolj (37.597).

În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a…

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe