Connect with us

Eveniment

Mersul cu Capra sau Turca, un obicei străvechi, mai este păstrat în unele sate din Mureș

Publicat


sursa foto: Agerpres

Un obicei vechi, ale cărui origini se pierd în negura timpului, care în unele sate din judeţul Mureş se mai practică din Ajunul Crăciunului până după Anul Nou, este umblatul cu Capra sau Turca, ce simbolizează renaşterea şi reluarea ciclului vieţii.

„Cu Turca se umblă din Ajunul Crăciunului şi până la Anul Nou. Şi acest obicei este pe cale de dispariţie deoarece numărul celor ce joacă turca este din ce în ce mai mic. Turca aduce aminte de un personaj mitic transpus în acest animal ce aduce aminte de renaştere şi reluarea ciclului vieţii, în scena turcii intervenind cântarea turcii, moartea acesteia, descântatul şi finalul oraţiei după renaşterea turcii”, a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Teodor Naşca, un pasionat culegător de folclor din zona comunei Sânpetru de Câmpie.

Grupul este format din 2-3 copii, unul care poartă şi joacă turca, iar ceilalţi doi interpretează melodia, acompaniindu-se ritmic cu o tobă improvizată.

„Înainte vreme, cei care umblau cu turca erau feciorii satului. Dacă jucau turca bine, spectacolul era mai atrăgător, fiind aşteptaţi cu mare interes de către gospodari. În zilele noastre spectacolul este mai simplu. Unul dintre băieţi joacă turca pe o melodie interpretată vocal cu următorul text:
‘Tri, tri, tri Măriuţă, tri
Să vegem cum îi sări,
Ge când am plecat cu turca,
Fecele şi-o lăsat furca
Şi-o venit cu noi cu turca!’
Cu ani în urmă se cânta la fluier sau ‘clanetă’ pe o melodie asemănătoare cu Banu Mărăcine”, a precizat Naşca.

Într-o cercetare a folclorului din zona de Câmpie a judeţului Mureş, realizată profesorii Cornel Banu şi Mihai Teodor Naşca, este descris în amănunt modul de confecţionare a unei turci, însă şi rolul pe care fiecare dintre colindători îl joacă.

„Capul turcii este confecţionat din lemn cu un bot alungit şi ascuţit, cu falca de jos mobilă, încât jucătorul o poate face să clămpănească (să lovească ritmic, n.r.), în ritmul melodiei, trăgând mereu cu mâna de o sfoară. Capul este învelit de regulă, într-o blană de iepure şi înfipt într-o bâtă, care se ţine în mâna stângă.

Pe cap se pun coarne, care sunt împodobite cu panglici de mătase sau hârtie creponată.

De gâtul turcii se prindea un ‘lipigeu’ (covor ţesut care se pune pe perete, n.r.), de care se agaţă apoi clopoţei şi panglici colorate. Intrând în curtea gospodarului, unul dintre însoţitori cerea permisiunea de a o juca. Obţinând aprobarea, băieţii intrau în casă şi începeau să joace turca după melodia amintită mai sus.

Banii oferiţi de gazdă erau aşezaţi pe masă, scaun sau în găleata cu apă, de unde trebuiau luaţi de către cel care juca turca, cu ajutorul ciocului – botului caprei. Dacă acesta nu era mulţumit de banii primiţi, juca în continuare, apoi apucându-l pe gazdă cu botul de haine îi făcea semn să mai aşeze bani pe masă. Pentru a prelungi această seară hazlie, gazda aşeza pe masă sau pe jos monede mici pe care turca le putea lua cu mare greutate”, se arată în studiul celor doi profesori.

După ce băieţii erau serviţi, ca de sărbători, mulţumeau pentru primire şi plecau la altă casă.

„Fiindcă este obositor de jucat turca, toţi membri grupului o jucau prin rotaţie. Banii adunaţi de casier erau împărţiţi în funcţie de contribuţia fiecăruia la construirea turcii”, se mai arată în cercetare.

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

De duminică a intrat în vigoare noul MERS al trenurilor. Care sunt NOUTĂȚILE

Publicat

De duminică, 10 decembrie, intră în vigoare noul Mers al trenurilor 2023-2024, care va fi valabil până la data de 14 decembrie 2024, anunță CFR Călători.

Compania susține că oferta de transport feroviar de…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Magistrații din Blaj l-au iertat pe un minor care a scos un briceag, în timpul unei discuții cu alți tineri. Baiatul era și beat

Publicat

politie noaptea

Magistrații din Blaj au iertat un minor care avea la el un briceag și pe care l-a scos din buzunar, în timpul unei discuții cu alți tineri. Cazul este detaliat într-o motivare a Judecătoriei Blaj, care a considerat că dosarul penal pe numele copilului poate fi închis. 

Decizia a fost luată în data de 7 noiembrie 2023 și a devenit recent publică. Copilul de 16 ani beat a scos un cuțit de 15 centimetri,  în timpul unei discuții cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. CFR Cluj-FCSB, 1-1. Deși n-au jucat la EGAL, clujenii se mulțumesc cu el

Publicat

CFR Cluj a întâlnit liderul Superligii de fotbal, FCSB, duminică seara, în Gruia. Bucureștenii aveau 37p. înaintea partidei, în timp ce clujenii ocupau locul 3 cu 32p. Mandorlini spunea înaintea partidei că nu va juca la…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Cum s-a terminat cazul unui bătrân de 71 de ani care a furat patru jardiniere din Blaj. Unde le-au descoperit polițiștii

Publicat

Aventura penală a unui bărbat de 71 de ani a ajuns la final. Acesta a fost cercetat mai bine de un an, după ce a furat patru jardinere de flori, din Blaj. 

Jardinierele cu flori au fost descoperite în portbagajul mașinii pe care acesta o conducea, în urma unui control de rutină al polițiștilor. 

În data de 5 decembrie 2023, dosarul a primit o rezolvare din partea judecătorilor.

Fapta a fost comunicată și de reprezentanții IPJ…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe