Cluj
Miercuri este Anul Nou pentru cei care țin sărbătorile pe rit vechi
Miercuri este Revelionul pentru cei care celebrează sărbătorile în conformitate cu vechiul calendar ortodox. Astfel, au trecut două săptămâni de la oficialul An Nou în care sârbi, ucraineni, ruşi şi lipoveni nu au avut parte de petreceri și mese întinse, deoarece nu au preluat calendarul iulian.
Obiceiuri și tradiții
Se spune că în această zi gospodinele pregătesc masa şi împart dulciuri, nuci şi mere pentru ca în anul care vine să fie belşug în casă. Mai mult, după ce apune soarele, cete de tineri umblă cu „Pluguşorul”, iar cei care vor fi colindați vor fi păziți de cele rele.
În Republica Moldova spre exemplu tinerii colindă și ură din casă în casă cu talăngi şi buhaiuri pentru un an mai roditor şi mai îmbelşugat. Pe lângă acestea, flăcăii încing şi dansul căluţilor, pentru ca gospodăriile să fie protejate.
Ce se gătește de Anul Nou?
Se păstrează obiceiul de a se prepara unele mâncăruri speciale pentru sărbători: clătite cu brânză şi carne, vărzări, cozonaci, cârnaţi şi sarmale.
Acum totul s-a adaptat, gospodinele făcând și: pește, ouă umplute, prăjituri precum nelipsitul Tiramisu, salate de cartofi, orez și conopidă sau paste de…
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Cluj
Război deschis la CFR Cluj. Eugen Trică îl atacă frontal pe Nelu Varga: „Nu are nimic din fotbal. Să nu-mi mai rostească numele”
Cluj
VIDEO. Florești își construiește independența energetică printr-un parc fotovoltaic modern. Bogdan Pivariu: Un viitor sustenabil
Bogdan Pivariu, primarul comunei Florești, a vizitat șantierului viitorului parc fotovoltaic care va asigura independența energetică a localității pentru consumul…
Citește mai mult pe Cluj24
În județul Cluj, săptămânile 46-49 ale anului 2025 (10 noiembrie – 7 decembrie) au adus o creștere semnificativă a infecțiilor respiratorii, în special a cazurilor…
Citește mai mult pe Cluj24
Cluj
Fenice Palas deschide un nou capitol culinar la RIVUS și va aduce specificul libanez la Cluj-Napoca
Un nou punct de atracție gastronomică va inaugura o locație în viitorul proiect RIVUS, dezvoltat de companiile IULIUS și Atterbury Europe. Fenice Palas, un restaurant cu…
Citește mai mult pe Cluj24



