Eveniment
Ministerul Economiei: Principiul ''primul venit, primul servit'' a fost eliminat din schema de ajutor pentru HoReCa
Principiul „primul venit, primul servit” a fost eliminat din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind măsurile de sprijin pentru companiile din domeniul HoReCa, potrivit ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 10/2021, privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului şi alimentaţiei publice, care modifică OUG 224/2020, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 186 de miercuri, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Economiei transmis joi AGERPRES.
În context, ministrul Economiei a menţionat că în urma eliminării principiului „primul venit, primul servit”, toţi solicitanţii eligibili vor primi finanţare.
„Este o măsură compensatorie gândită de fostul guvern şi pe care o operaţionalizăm. Am introdus o schimbare în modul în care se face plata. Schimbarea mare este că nu mai mergem pe principiul ‘primul venit, primul servit’. Acest principiu ar fi rezultat în două lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Şi a doua, ar fi creat o categorie de oameni care nu primesc bani. Practic ar fi primit cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede. Nu ar fi fost corect pentru că măsura vizează despăgubirea tuturor celor care au fost închişi, nu doar a celor care sunt mai rapizi. Aşa că am ales o soluţie în care să primească toate persoanele eligibile bani indiferent când au făcut solicitarea: fiecare va primi bani, în limita bugetului, proporţional din bugetul total”, a afirmat Claudiu Năsui, citat în comunicat.
Ministrul Economiei a precizat că această schemă de ajutor are un buget de un miliard de lei.
„Fondurile pentru despăgubiri totalizează un miliard de lei. Dacă suma cererilor de despăgubire va depăşi miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporţional cu cererea lor de finanţare”, a menţionat Claudiu Năsui.
Schema de ajutor de stat se acordă beneficiarilor din HoReCa sub forma unor granturi în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfăşurarea activităţilor aferente codurilor CAEN enumerate la art. 3 alin (2), în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro la nivel de întreprindere, conform comunicatului Ministerului Economiei.
Procedura de implementare a acestei scheme de ajutor de stat urmează să se aprobe în termen de maximum 60 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, prin ordin al ministrului Economiei, care va desemna şi structura de specialitate din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului responsabilă pentru implementarea schemei de ajutor de stat, se menţionează în comunicat. AGERPRES/(AS – autor: George Coman; editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Cluj
TikTok s-ar putea ÎNCHIDE duminică, în SUA. Curtea Supremă a aprobat legea. Decizia finală e la Donald Trump
Aplicația TikTok este la un pas de a fi interzisă în SUA. Curtea Supremă din Statele Unite ale Americii a aprobat intrarea în vigoare a legii care amenință cu interzicerea iminentă pe teritoriul american a popularei rețele…
Citește mai mult pe Cluj24
Mircea Comşa, sociolog, doctor în sociologie și conferentiar la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca a realizat o serie de analize pentru a decripta imaginea pe care o…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Cum se votează în diaspora la alegerile prezidențiale din 2025. Noi reguli pentru publicitatea electorală în online
Ordonanța de Urgență privind organizarea alegerilor prezidențiale în luna mai 2025 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Printre modificări se numără încheierea votului în diaspora la ora 21:00 ora României și introducerea unor noi reguli privind publicitatea electorală în online.
Potrivit actului normativ publicat vineri, 17 ianuarie, în Monitorul Oficial, la alegerile pentru președintele României din…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Averile primarilor de orașe din Alba: Terenuri, vile, conturi grase, mașini de lux și câștiguri la jocuri de noroc
Averile primarilor de orașe din Alba. Declarațiile de avere depuse la preluarea noilor mandate oferă o imagine asupra proprietăților, economiilor, investițiilor și veniturilor lor, dezvăluind atât discrepanțe, cât și surprize.
Dar cât de bogați sunt, de fapt, primarii din județ? În acest material, analizăm detaliile financiare declarate în anul fiscal încheiat.
Alba24 a trecut prin zeci de documente, declarații…
Citește mai mult pe Alba24.ro