Alba
Ministerul Educației: Disciplinele Istorie și Geografie nu se desființează. Precizări oficiale

Disciplinele Istorie și Geografie nu se desființează sau comasează sub denumirea de Studii sociale, aceasta fiind o disciplină distinctă, anunță luni Ministerul Educației, într-un comunicat.
Precizările vin în contextul vehiculării unor informații de către un profesor (Florin Agafiței din Focșani), în spațiul public, potrivit cărora disciplinele Istorie și Geografie s-ar desființa și ar fi comasate sub denumirea de Studii sociale.
Comunicatul MEC:
”Disciplina „Studii sociale” se predă la clasele a XII-a din cadrul Filierei teoretice, profilul umanist, specializarea Științe Sociale, precum și la clasele a XII-a din cadrul Filierei vocaționale, profilul militar (M.A.I.), specializarea Științe Sociale, conform programei aprobate prin ordinul de ministru nr. 5.959/22.12.2006.
Disciplina „Studii sociale” intră în categoria disciplinelor Socio-Umane în învățământul preuniversitar, alături de Gândire critică și Drepturile copilului, Educație interculturală, Educație pentru cetățenie democratică, Logică și argumentare, Filosofie, Sociologie, Psihologie și este predată de absolvenți cu diplomă ai învățământului superior de lungă durată sau absolvenți cu diploma ai ciclului I și II de studii universitare în domeniile Filosofie, Sociologie, Asistență Socială, Psihologie, Pedagogie, Științe ale Educației, Științe Politice, Științe ale Comunicării, Drept, Științe Administrative, Relații Internaționale și Studii Europene etc. În Metodologia de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar, referiri cu privire la predarea disciplinei „Studii sociale” apar începând cu anul 2007 (metodologia este aprobată prin ordinul de ministru nr. 2573/09.11.2007).
Specializările absolvenților care dau dreptul de a preda cu statut de cadru didactic calificat disciplinele din învățământul preuniversitar sunt prevăzute în Centralizatorul privind disciplinele din învățământul preuniversitar, domeniile și specializările absolvenților învățământului liceal pedagogic, postliceal și superior, probele de concurs valabile pentru încadrarea personalului didactic din învățământul preuniversitar, precum și disciplinele pentru examenul național de definitivare în învățământ, care se aprobă anual prin ordin al ministrului educației.
Disciplinele care se predau în învățământul preuniversitar sunt stabilite în planurile-cadru de învățământ și se aprobă prin ordin al ministrului. În planurile-cadru de învățământ în vigoare se regăsesc în continuare distinct atât disciplinele Socio-Umane, care includ și disciplina „Studii sociale”, precum și disciplinele „Istorie” și „Geografie”.
Precizăm că Metodologia de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar cuprinde proceduri privind constituirea posturilor didactice/catedrelor și încadrarea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în conformitate cu planurile-cadru de învățământ în vigoare, pe baza prevederilor legale privind constituirea formațiunilor de studiu și a proiectelor planurilor de școlarizare propuse de unitățile de învățământ, aprobate de inspectoratele școlare.
Metodologia de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar nu conține prevederi referitoare la disciplinele predate în învățământul preuniversitar.
În concluzie, disciplinele Istorie și Geografie nu se desființează sau comasează sub denumirea de Studii sociale, aceasta fiind o disciplină distinctă”.
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.
Potrivit IPJ Alba, în ultimele 24 de ore, în cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 361 de verificări de persoane și 224 de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Ziua Porților deschise la Prefectura Alba: Vizitatorii vor afla istoria instituției, dar și care sunt atribuțiile prefectului

Prefectura Județului Alba își deschide porțile publicului pe 2 aprilie, între orele 12:00–14:00, la sediul situat în incinta Palatului de Justiție din Alba Iulia.
Mai exact, cei care vor să afle istoria prefecturii județului, dar și ce atribuții are prefectul în județ și cum relaționează cu instituțiile centrale, vor putea afla răspunsul la întrebări.
Participanții vor putea vizita clădirea istorică,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Comunicat: Theodora Golf Club, cel mai mare resort de golf din România, dă startul noului sezon fantastic de golf

Cel mai mare resort de golf din România, Theodora Golf Club, anunță deschiderea terenului de golf pentru sezonul 2025, începând cu 01 aprilie 2025. Nu e o păcăleală, ci un nou început, un nou sezon fantastic care promite turnee de golf organizate de companii de renume din țară și din străinătate, dar și experiența unui stil de viață deosebit, într-un cadru natural de excepție.
Cele 18 parcursuri spectaculoase, cu…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Și-a tăiat ginerele cu un cuțit, după ce acesta a vrut să îi arate un mesaj pe telefon. Pedeapsă dată la Judecătoria Câmpeni

Un bărbat care i-a tăiat burta ginerului său a fost condamnat la închisoare cu suspendare de magistrații Judecătoriei Câmpeni. Deși rana provocată a fost gravă, procurorii au notat că ”bărbatului i se vedeau intestinele”, fapta a fost una încadrată la loviri sau alte violențe.
În data de 27 martie 2025, magistrații Judecătoriei Câmpeni au dat o decizie în acest caz. Mai pe scurt un judecător al instanței a…
Citește mai mult pe Alba24.ro