Eveniment
Ministerul Energiei : Ajutor de stat pentru minele Lonea şi Lupeni şi pentru cele aparţinând Societăţii Naţionale de Închideri Mine

Executivul a adoptat miercuri două proiecte de hotărâri care prevăd acordarea unor ajutoare de stat, pentru anul 2021, în sumă totală de peste 105,7 milioane lei, pentru facilitarea închiderii minelor Lonea şi Lupeni, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara şi a unor mine aparţinând Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, informează Ministerul Energiei.
„Alocăm fondurile necesare pentru anul 2021, în vederea rezolvării unor probleme spinoase, fără însă a pierde din vedere şi componenta socială. Nu vrem să lăsăm pe nimeni în urmă şi, totodată, trebuie să mergem mai departe cu programele de închidere deja asumate”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Guvernul a adoptat Hotărârea privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara „în insolvenţă”, pentru anul 2021. Astfel că ajutorul de stat în sumă totală de 97,41 milioane lei pentru anul 2021, suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, se acordă potrivit Deciziei Comisiei Europene nr. C (2016) 7.719/final privind închiderea minelor de cărbune necompetitive din România şi Deciziei Comisiei Europene nr. C (2018) 1001/final privind închiderea minelor de cărbune necompetitive din România, în vederea suportării costurilor excepţionale ale unităţilor intrate în proces de închidere definitivă, costuri care nu sunt legate de producţia curentă.
Aceste fonduri vor fi folosite pentru costuri cu plăţile compensatorii acordate angajaţilor care îşi pierd locul de muncă (12,35 milioane lei), costuri cu reconversia profesională (540.000), costuri de închidere subterană (20,628 milioane lei), costuri legate de reabilitarea fostelor exploatări miniere (37,213 milioane lei) şi costuri de recultivare a solurilor de suprafaţă (26,679 milioane lei).
Cea de-a doua Hotărâre adoptată vizează aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului SA, pentru anul 2021. Ajutorul de stat în sumă totală de 8,307 milioane lei pentru anul 2021, suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, se acordă, ca şi în cazul minelor de la CEH, pentru suportarea costurilor excepţionale care nu sunt legate de producţia curentă.
Fondurile vor fi folosite pentru costuri cu plăţile compensatorii acordate angajaţilor care îşi pierd locul de muncă (1,116 milioane lei), costuri pentru acoperirea consumului de energie electrică şi contravaloarea cărbunelui pentru salariaţi (144.000), costuri cu reabilitarea fostelor amplasamente miniere (4,750 milioane lei) şi costuri cu recultivarea suprafeţei (2,297 milioane lei). AGERPRES/(AS – autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Eveniment
Mesaj de la Guvern pe Facebook: Declarații de presă susținute de premierul Florin Cîțu, la Palatul Victoria

Declarații de presă susținute de premierul Florin Cîțu, la Palatul Victoria
Facebook / Guvernul României
Alba
Scenariile prin care sălile de spectacole și cinematografele se pot deschide din 1 iunie 2021. Condițiile de acces la evenimente

Ministerul Culturi a publicat propunerile cu măsurile și regulile care vor trebui respectate pentru deschiderea cinematografelor și sălilor de spectacole din spații închise de la 1 iunie 2021.
Ministerul Culturii propune două scenarii în care vor fi aplicate măsuri de protecție sanitară. Documentul prevede și reguli pentru desfășurarea evenimentelor din spațiile HORECA.
Scenariile sunt raportate la incidența cazurilor de COVID 19 și reglementează numărul de persoane care pot participa la evenimente/ spectacole.
Măsuri și reguli privind activitățile cultural-creative în spații închise, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19
Prezentul capitol conține reguli particulare pentru reluarea activităților cultural-creative în spații închise, pe baza legislației și a recomandărilor autorităților publice din România.
Prin spații închise se înțelege atât spațiul convențional în care se pot desfășura spectacole, concerte, proiecții de film, conferințe etc., cât și spațiul neconvențional, cum ar fi hale industriale, săli de sport, holul sau spațiul larg al unei clădiri, cafenele, restaurant etc.
Persoanele care coordonează fiecare producție sunt responsabile de verificarea…

Pe piața locală tot mai multe mașini noi înmatriculate sunt hibrid sau electrice. Dacă în 2018 una din trei mașini era pe motorină, acum doar una din patru mașini noi funcționează astfel, potrivit datelor potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) şi calculelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).
Mai mult, dacă ponderea dieselurilor rămâne relativ constantă, motoarele pe benzină au coborât de la 70% din piaţă în 2019, la aproape 60% în primul trimestru al acestui an, arată Ziarul Financiar.
Astfel, dacă achiziţiile realizate de unele companii continuă să se îndrepte către motorizări diesel, în condiţiile în care acestea de obicei parcurg mai mulţi kilometri iar…
Eveniment
Cinematografele, sălile de spectacole și teatrele s-ar putea redeschide la 1 iunie – Regulile de acces

De la 1 iunie spațiile în care se desfășoară spectacole, precum și cinematografele s-ar putea redeschide. Ministerul culturii propune acest lucru și vine și cu o serie de reguli și scenarii de urmat. Acestea vor fi analizate de către Ministerul Sănătății și de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).
Setul de măsuri a fost elaborat în urma discuțiilor din cadrul grupului de lucru pentru reluarea activității cu public a sectoarelor cultural-creative, grup inițiat de către Ministerul Culturii cu sprijinul prim-ministrului Florin Cîţu, scrie digi24.ro
Adeverinţă de vaccinare anti-COVID sau test RT-PCR negativ – pentru spectacolele în spaţii închise
Adeverinţa de vaccinare anti-COVID, un test RT-PCR negativ, realizat cu maximum…