Connect with us

Eveniment

Ministerul Justiţiei: Premise pentru încheierea monitorizării prin MCV

Published

on



Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a discutat cu experţii Comisiei Europene, în cadrul Mecanismului European privind Statul de Drept, despre stadiul proiectului de lege pentru desfiinţarea SIIJ, procesul de modificare a legilor justiţiei, noua Strategie Naţională Anticorupţie şi activitatea ANABI.

„Apreciem cooperarea cu instituţiile din România în contextul noului Mecanism privind Statul de Drept şi contăm pe sprijinul dumneavoastră în consolidarea acestuia la nivelul Uniunii Europene. În funcţie de progresele înregistrate în perioada următoare, există premisele ca România să fie evaluată doar în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept, iar monitorizarea în context MCV să se finalizeze”, au declarat reprezentanţii Comisiei Europene, conform unui comunicat al MJ.

 

În cadrul discuţiilor, ministrul Stelian Ion a dat detalii despre stadiul dezbaterilor parlamentare privind proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ.

De asemenea, el a precizat că proiectele celor trei legi ale justiţiei urmează să fie definitivate şi transmise Comisiei de la Veneţia pentru aviz.

Acestea vor fi adoptate de către Guvern până la finalul lunii aprilie, aşa cum este prevăzut în Memorandumul cu tema „Demersuri prioritare necesare pentru finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) – legislaţia în domeniul justiţiei”.

„Pentru noi, este foarte important procesul de consultare privind legile justiţiei. Am primit propuneri din partea magistraţilor, care vor fi incluse în proiectele actelor normative. De asemenea, vom solicita şi avizul Comisiei de la Veneţia şi al GRECO. În acelaşi timp, ne aşteptăm şi la o dezbatere amplă în Parlament, iar avizele forurilor europene vor avea rolul de a valida întregul concept al celor trei legi”, a declarat ministrul Justiţiei.

Noua Strategie Anticorupţie va fi adoptată în toamna acestui an. În acelaşi timp, Ministerul Justiţiei şi ANABI au iniţiat consultări inter-instituţionale pentru definitivarea proiectului de strategie integrată pentru recuperarea produsului infracţiunii. Strategia va include un plan de acţiuni 2021 -2025 cu măsuri legislative şi administrative de consolidare a ANABI, dar şi de creştere a eficienţei în ansamblu a sistemului instituţional – poliţie, parchet, instanţe, ANABI şi ANAF. AGERPRES/(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Alex Bologa, medaliatul cu aur la Jocurile Paralimpice, vorbește la deschiderea anului universitar la UBB, în Aula Magna

Published

on

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca începe și anul universitar 2024-2025 ca cea mai mare, cea mai veche, cea mai complexă și cea mai performantă comunitate academică din România în clasamentele…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

FOTO: Luca Negrea, pilotul de karting din Câmpeni, locul 1 la Concursul Național de Karting Cupa Nordului, etapa 2

Published

on

Luca Negrea, pilotul de karting în vârstă de 10 ani din Câmpeni, a obținut recent primul loc la Concursul Național de Karting „Ași ai volanului” Cupa Nordului, etapa nr. 2.

În perioada 18-19 septembrie a avut loc etapa a II-a a Concursului Național de Karting „Ași ai volanului” Cupa Nordului. Concursul s-a desfășurat pe Circuitul Motoring din Târgu Mureș. La startul competiției au fost prezenți peste 50 de piloți, la cele 5 clase de concurs.

La clasa Micro Rotax 125 a participat și tânărul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Fenomen astronomic extrem de rar, din 29 septembrie: O MINI-LUNĂ va orbita în jurul Pământului timp de aproape două luni

Published

on

Începând cu 29 septembrie 2024, Pământul va găzdui temporar o ”mini-lună”, un asteroid atras de gravitația Pământului care va orbita în jurul planetei noastre timp de 58 de zile.

Denumit ”Asteroidul 2024 PT5”, acest obiect spațial recent descoperit va fi capturat de gravitația planetei noastre și va orbita în jurul ei pentru o scurtă perioadă de timp, în perioada 29 septembrie- 25 noiembrie 2024.

Citește și Draconide: ploaie de meteori la începutul lui octombrie. Fenomen astronomic pe cerul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

PSD decide astăzi dacă sprijină proiectul PNL care permite candidatura la Parlament a lui Iohannis

Published

on

PSD va lua o decizie cu privire la sprijinirea proiectului PNL pentru candidatura lui Klaus Iohannis în Parlament, luni, 23 septembrie 2024.

Marcel Ciolacu a declarat că nu consideră necesară o legislație suplimentară pentru candidatura președintelui, dar va discuta cu experții partidului.

Decizia finală a PSD va fi luată în cadrul unei ședințe oficiale

Decizia finală a PSD va fi luată în cadrul unei ședințe oficiale, desfășurate atât fizic, cât și online, la sediul partidului. Proiectul PNL…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement