Connect with us

Eveniment

Ministerul Justiţiei propune Guvernului atacarea la CCR a legii prin care evazioniştii scapă de închisoare dacă achită prejudiciul

Publicat


Ministerul Justiţiei propune Guvernului atacarea la Curtea Constituţională a modificării Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevede că se poate aplica o amendă, dar nu închisoare în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscală de până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul.

Potrivit unui comunicat al MJ, proiectul a fost avizat negativ de către Guvern şi a mai fost atacat la CCR, Curtea acceptând obiecţiunile de neconstituţionalitate şi declarând proiectul neconstituţional în ansamblul său.

Proiectul de lege a fost votat de Camera Deputaţilor la data de 15 decembrie 2020 şi prevede posibilitatea înlocuirii detenţiei cu amendă pentru persoanele inculpate pentru evaziune fiscală, dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro şi dacă îl achită integral.

Iniţial, legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 19 decembrie 2018, însă a fost atacată de PNL, PMP şi USR la Curtea Constituţională, care a admis obiecţiunile de neconstituţionalitate prin Decizia nr.147/2019.

La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputaţii au adoptat unele amendamente, introducând pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracţiuni de evaziune fiscală.

Astfel, potrivit celor adoptate, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat. Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă asocierea în vederea săvârşirii acestor fapte.

De asemenea, „constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; c) evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale sau evidenţierea altor operaţiuni fictive; d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor; e) executarea de evidenţe contabile duble, folosind înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor; f) sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă sau declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; g) substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală”.

În cazul săvârşirii unor astfel de infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda, au stabilit deputaţii.

În cazul săvârşirii uneia dintre aceste infracţiuni, prevăzute anterior, „dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare”. Aceste dispoziţii se aplică tuturor inculpaţilor chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului, se mai arată în textul adoptat. AGERPRES/(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

Iohannis a plecat în Emiratele Arabe Unite tot cu un avion de lux. Este puțin mai mic decât cel cu care a fost în Japonia (Foto)

Publicat

În urma valului de critici declanșat de închirierea unui avion de lux pentru vizita oficială recentă din Japonia, dar și de escalale făcute la Sibiu în timpul deplasărilor oficiale, președintele Klaus Iohannis a plecat în Emiratele Arabe Unite cu un Gulfstream G550, o aeronavă de dimensiuni mai mici, ce oferă totuși condiții de ”confort maxim”. De această dată, șeful statului a plecat din București fără escală.

Avionul a fost închiriat de la compania luxemburgheză Global Jet, la fel ca Boeingul 737-900ER(BBJ) folosit pentru deplasarea în Japonia, și are o…

Citește mai mult pe Spotmedia.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Școala – o șansă pentru copiii romi din Cluj. Cum se obțin recomandările gratuite de apartenență etnică

Publicat

Organizația de tineret a Asociației Partida Romilor Pro-Europa a demarat în această săptămână Campania educațională S.O.S. Copiii Romi – (Școala O Șansă pentru copiii romi), prin care își propune să ajute toți copiii romi care vor să se înscrie pe locurile distincte la licee, arată asociația.

”Tinerii de la Partida Romilor vă vor ajuta cu consiliere și orientare către liceele care vi se potrivesc cel mai bine. Totodată, vă vor fi eliberate adeverințele de apartenență etnică, necesare la dosarul de înscriere. Reprezentanții Partidei Romilor precizează că toate aceste servicii vă sunt oferite Gratuit. Singura condiție pe care trebuie…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Bistrita-Nasaud

Casă cuprinsă de flăcări într-o localitate din Bistrița-Năsăud

Publicat

arhiva foto

Acoperișul unei gospodării a fost cuprins de flăcări, sâmbătă dimineață, în localitatea Dorolea din județul Bistrița-Năsăud.

Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița intervin sâmbătă dimineață, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casa de locuit.

Arde generalizat acoperișul unei case din localitatea Dorolea.

”Nu sunt anunțate victime”, au precizat reprezentanții ISU Bistrița-Năsăud.

Știre în actualizare

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Festivalul Internațional de Teatru Interferențe de la Cluj, distins cu Premiul de Excelență „Ion Caramitru”

Publicat

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a anunțat nominalizările la premiile UNITER pentru anul 2022. Senatul Uniunii Teatrale din România, pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a membrilor Senatului UNITER va acorda în cadrul celei de-a 31-a ediții a Galei Premiilor UNITER Premiul de Excelență „Ion Caramitru” Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, arată conducerea instituției clujene.

Juriul de nominalizări alcătuit din Doru Mareș (critic de teatru), Maria Miu (scenograf), Victor Scoradeț (critic de teatru), Iris Spiridon (regizor) și Carmen Stanciu (teatrolog) a nominalizat-o pe…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe