Connect with us

Eveniment

Ministrul Dezvoltării: A fost aprobată finanţarea pentru construcţia a 142 de creşe noi

Publicat


Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat joi că a aprobat finanţarea pentru construcţia a 142 de creşe în 52 de oraşe şi 90 de comune.

Cu cele 138 care au primit aprobare în august 2021, pentru a fi construite în municipiile din România, totalul creşelor noi aprobate pentru finanţare de către Ministerul Dezvoltării se ridică astfel la 280.

„Am aprobat astăzi extinderea programului naţional de construcţie de creşe cu noi solicitări pentru oraşe şi comune. Astăzi, în mod oficial, în România funcţionează 395 de creşe de stat acreditate. Cu cele aprobate spre finanţare astăzi, la acestea vor mai adăuga 280 în total, ceea ce înseamnă un progres semnificativ în acest domeniu. Extinderea semnificativă a reţelei de creşe în România este un deziderat asumat de Ministerul Dezvoltării, care are ca şi scop sprijinirea familiilor tinere şi creşterea natalităţii”, a declarat ministrul Cseke Attila într-o conferinţă de presă.

crese2

El a precizat că a aprobat finanţarea necesară pentru 142 de creşe noi, din care 52 sunt situate în oraşe şi 90 sunt situate în comune.

Mai exact, a fost aprobată finanţarea pentru 8 creşe mari, 20 creşe medii şi 62 creşe mici în mediul rural, dar şi pentru 6 creşe mari, 13 creşe medii şi 33 creşe mici în oraşe.

„În cele 280 de creşe incluse în Programul naţional de construcţie de creşe se creează locuri pentru 15.520 de copii. În cele 395 de creşe de stat acreditate astăzi sunt locuri pentru 22.296 de copii. Deci, cu aceste 15.520 de locuri, vom avea o creştere de aproape 70% locuri disponibile în creşe de stat acreditate”, a mai precizat Cseke Attila.

Potrivit acestuia, 395 de creşe în toată ţara înseamnă în medie 10 creşe pe judeţ, dar, din păcate, există judeţe în care este acreditată doar o creşă de stat – Botoşani, Călăraşi, Giurgiu şi Sălaj.

Ministrul a subliniat că, în cazul comunelor, pentru care au fost mai multe cereri de finanţare, au existat două criterii pentru acordarea finanţării: să aibă peste 5.000 de locuitori şi în ultimii trei ani să se fi născut cel puţin 100 de copii în respectiva unitate administrativ-teritorială.

Ministerul Dezvoltării are alocaţi, din bugetul naţional, dar şi din fonduri europene, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), 230 de milioane de euro pentru construcţia de creşe noi, moderne, cu un consum de energie aproape zero.

„Vom cere supracontractare pentru acest capitol de buget din PNRR, la fel am cerut şi pentru Fondul Local şi Valul Renovării. (…) Prin această măsură, ne asigurăm că va fi cheltuit fiecare euro şi nu vom trimite bani înapoi la Bruxelles”, a arătat Cseke Attila.

crese 1

Legat de stadiul creşelor care urmează să fie construite în municipii, aprobate în 2021, ministrul a subliniat că 60 sunt sau urmează să intre în procedură de achiziţie publică, iar la 4 se analizează ofertele primite de la potenţialii constructori şi, când vremea va permite, vor putea fi demarate lucrările de construcţii.

Beneficiarii pentru care a fost aprobată joi finanţarea au la dispoziţie 60 de zile pentru a depune documentaţia necesară realizării obiectivelor de investiţii, iar ministerul aşteaptă în continuare solicitări pentru construcţia unor creşe moderne şi eficiente din punct de vedere energetic, a subliniat ministrul Cseke Attila, adăugând că informaţiile necesare întocmirii cererilor de finanţare se află pe pagina de internet a ministerului şi a Companiei Naţionale de Investiţii.

crese construite

Cseke Atila a menţionat că programul naţional de construcţie de creşe nu se încheie aici, fiind deschis pentru toate autorităţile locale care doresc să-l acceseze. Agerpres

sursa foto: Facebook / Cseke Attila

Citește Romania24.ro pe Google News

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

APEL la 112: Opt persoane au rămas blocate în mașini, în zăpadă, pe un drum în Poiana Vadului

Publicat

Activitățile de salvare și recuperare a celor blocați în zăpadă continuă duminică, 5 februarie, în județul Alba. După o zi plină de evenimente și incidente, apelurile la 112 continuă să apară. 

În jurul orei 16.40, pompierii voluntari din Poiana Vadului intervin pentru pentru deszăpezire pe DC271, drumul de legătură între localitățile Poiana Vadului și satul Duduieni.

Potrivit ISU Alba, din informațiile primite prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 ar fii vorba despre 4 autoturisme blocate, 8 persoane (adulți) care nu mai pot înainta prin zăpadă.

Misunea de deszăpezire este în dinamică, știre în curs de actualizare.

Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Se vinde „Poșta din Grigorescu”. Prețul depășește 1,7 milioane de euro

Publicat

O clădire cu 3 etaje, cunoscută drept „Poșta din Grigorescu” se vinde în Cluj-Napoca, pe strada George Enescu 2-4. Aceasta a aparținut unei companii de telecomunicații, care va mai ocupa câteva spații timp de încă 6 ani.

„O avem de 4 ani, înainte a fost Telekom. Mai au aparate acolo, deasupra sunt antene, iar jos sunt câteva unități. E închiriată pentru încă 6 ani. Chiria va fi plătită noului proprietar”, spune actuala proprietară.

Spațiul nu a mai fost folosit recent decât de compania de telecomunicații. Potrivit proprietarei, clădirea este destul de veche, fiind construită în urmă cu peste 30 de ani. Se află pe un teren de aproape…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Bistrita-Nasaud

FOTO: Accident pe un drum din Bistrița-Năsăud. Două persoane au ajuns la spital

Publicat

Două persoane au ajuns la spital, duminică după-amiază în urma unui accident produs pe o șosea din Bistrița-Năsăud.

Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, pompierii militari la un accident rutier la ieșirea din localitatea Șieu Măgheruș (intersecția spre localitatea Chintelnic).

Nu au fost anunțate victime încarcerate.

Doua victime au fost transportate la spital, conștiente și cooperante. Prezentau traumatisme craniene.

S-a intervenit cu un echipaj de stingere pentru măsuri API, respectiv echipaj de prim ajutor SMURD.

Citește mai departe

Eveniment

Se circulă fără restricții de tonaj pe A1, în județul Sibiu. Precizările CNAIR

Publicat

Arhivă foto

Compania de drumuri anunță că duminică după-amiază au fost anulate restricțiile de tonaj de pe sectorul Cisnădie-Boița al A1.

Potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere s-a redeschis circulația fără restricții de tonaj pe A1, între Cisnădie și Boița

După acțiunile drumarilor s-a reușit redeschiderea circulației pentru toate categoriile de autovehicule pe A1 între Cisnădie și Boița, între kilometrii 238 și 224, au anunțat reprezentanții CNAIR.

Duminică dimineață s-a reluat circulația fără restricții și pe sectorul dintre Cunța și Cisnădie (km 229– km 238).

În continuare, șoferii sunt sfătuiți să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic și să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător.

 

Citește mai departe