Connect with us

Eveniment

Ministrul Sănătăţii: Trebuie să începem spitale în Bucureşti, la Timişoara, Braşov, Sibiu

Publicat



Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că, pe lângă demararea construcţiei celor trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova, vor trebui construite unităţi medicale şi în Bucureşti, Timişoara, Braşov şi Sibiu.

„Până în 2024 vom avea fundaţiile, pot să promit, celor trei spitale regionale şi nu numai fundaţiile… La Craiova, la Iaşi, Cluj. Pe lângă asta, trebuie să începem spitale în Bucureşti, la Timişoara, la Braşov, la Sibiu. Sunt locuri în care infrastructura spitalicească este pur şi simplu o ruşine. (…) În momentul acesta avem studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale: Iaşi, Cluj şi Craiova. Este un lucru care ar fi trebuit, conform contractului, să se întâmple până la sfârşitul anului 2017. Din păcate, ceea ce trebuia să se întâmple într-un an s-a întâmplat în patru ani”, a susţinut Voiculescu, într-un interviu difuzat duminică la Prima TV.

Potrivit acestuia, s-a schimbat „îngrozitor de puţin” din 2016, când a ocupat funcţia de ministru al Sănătăţii, până în prezent.

Întrebat ce s-a schimbat din 2016 până astăzi, Voiculescu a răspuns: „Îngrozitor de puţin. Ba, din contră”.

„Există un set de reguli care trebuie respectate ca spitalele să primească ceea ce se numeşte autorizaţie sanitară de funcţionare. În 2016, am trimis Inspecţia Sanitară şi am constatat, de asemenea, sute de nereguli la nivelul spitalelor, aşa încât nu puteau să primească autorizaţie sanitară de funcţionare. Şi am spus atunci, am scris într-un document intern că ar trebui să procedăm în felul următor – ar trebui să existe inspecţii în toată ţara. Asta era în decembrie 2016. Ştiam că nu o să mai fiu ministru după, dar am lăsat într-un document intern şi apoi a fost făcut şi public că asta trebuie să se întâmple şi anume o evaluare a stării tuturor spitalelor din ţară, execuţia unor planuri de conformare. (….) Spuneam eu acolo şi asta o să fac eu acum o să condiţionăm alocarea de fonduri către acele spitale de îndeplinirea acelor condiţii”, a explicat Vlad Voiculescu. AGERPRES/(A – autor: Roberto Stan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Contribuții ORDA în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe în anul 2023

Publicat

Pentru domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe, anul 2023 a reprezentat unul dintre cei mai fructuoși ani din ultimii 28 de ani de la înființarea Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). 

<!– /1011785/Alba24.ro/Articol/728x90_DA_PA_1

 

Sub conducerea lui Andrei-Simion Ijac, Director general, colectivul Oficiului, format dintr-o echipă de oameni profesioniști și dedicați domeniului a realizat toate obiectivele propuse în planul de acțiune aferent anului 2023.

”Cu toate că ne-am propus obiective extrem de ambițioase și importante pentru anul 2023, am reușit, împreună cu colegii mei, îndeplinirea acestora, precum și alte activități și acțiuni de o mare însemnătate pentru toate categoriile de titulari de drepturi, utilizatori, societate civilă, autorități care activează în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe, și nu în ultimul rând, pentru simplii cetățeni interesați de acest sector cu o contribuție majoră la dezvoltarea economică, culturală și socială a țării noastre!

Aprobarea prin Hotărâre de Guvern și publicarea în Monitorul Oficial a Strategiei naționale în domeniul proprietății intelectuale 2024 – 2028, care vine după o absență de 16 ani de când ultima strategie în materie și-a încheiat valabilitatea, finalizarea cu succes a proiectului “eORDA – simplificarea procedurilor administrative și facilitarea serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe” cofinanţat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, care transpune principiile bunei guvernări, a dezvoltării durabile, a eficienței și eficacității, scăderea birocrației și simplificarea procedurilor administrative, constituie realizări majore în domeniu.

Totodată, participarea ORDA la reuniunile Comitetului Național pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), reprezentarea intereselor României în domeniu la nivelul UE și în cadrul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), precum și evenimente internaţionale organizate cu sprijinul sau sub egida OMPI, cum ar fi cea de-a 5-a ediție a Conferinței Regionale OMPI privind Proprietatea Intelectuală în Economia Digitală pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM), evenimentul de diplomație publică cu prilejul Adunării Generale ale Statelor Membre OMPI, revista în format electronic a Grupului regional CEBS din cadrul OMPI reprezintă alte repere semnificative, care au contribuit la sporirea vizibilității României pe plan internațional.

În ceea ce privește gestiunea colectivă, în anul 2023 au fost efectuate 58 de controale anuale și punctuale la organismele de gestiune colectivă, ORDA ajungând la zi cu desfășurarea controalelor asupra acestor organisme și am emis peste 33 de decizii de intrare în legalitate și de reglementare a activității organismelor de gestiune colectivă.

Educația și Proprietatea Intelectuală este un sector în care, și datorită eforturilor ORDA, România deține o poziție de lider și se bucură de o amplă recunoaștere internațională, fiind unul dintre puținele la nivel mondial care deține o Programă Școlară la nivel liceal pentru disciplina Educație pentru Drepturile de Proprietate Intelectuală. Formarea profesorilor care pot preda această disciplină reprezintă o prioritate, iar ORDA și OSIM, în colaborare cu OMPI, și cu sprijinul Ministerului Educației au organizat în perioada 27 septembrie – 30 decembrie 2023 un curs de formare și activități de pregătire în trei etape.

Strânsa cooperare cu Republica Moldova, implicit cu Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), reprezintă o prioritate ORDA, iar în anul 2023 am semnat un Memorandum de Înțelegere între ORDA, OSIM și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) vizând oferirea sprijinului pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, inclusiv prin alinierea legislației din domeniul proprietății intelectuale la acquis-ul european relevant.

De asemenea, Concursul în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri, organizat anual de către AGEPI, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, ORDA și OSIM, este un excelent exemplu de bune practici și durabilă colaborare.

În luna aprilie 2023, cu prilejul Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, ORDA cu sprijinul SRTv a produs un spot video de 30 de secunde prin care se omagiază contribuția adusă de către proprietatea intelectuală, precum și necesitatea respectării și promovării acestor drepturi în rândul societății, videoclip ce a fost difuzat de mai multe televiziuni de largă audiență, precum și de către cele locale, și a reprezentat o premieră în acest sens.

Aș dori să reiterez și cu acest prilej faptul că ORDA va continua și în perioada următoare, prin transparenţă, creativitate, responsabilitate şi profesionalism, să contribuie la dezvoltarea, protejarea și promovarea domeniului dreptului de autor şi drepturilor conexe, sector vital în dezvoltarea economică, dar şi socio-culturală a societăţii!” ne-a declarat domnul Andrei-Simion Ijac, Directorul general al Oficiului.

Menționăm faptul că Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) este organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului, cu personalitate juridică, fiind autoritate unică de reglementare, evidenţă prin registre naţionale, supraveghere, autorizare, arbitraj şi constatare tehnico-ştiinţifică în domeniul dreptului de autor şi al drepturilor conexe.

Atribuțiile ORDA sunt stabilite prin Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, modificată și completată, precum și prin HG 401/2006 privind organizarea, funcţionarea, structura personalului si dotările necesare îndeplinirii atribuţiilor, modificată și completată.

Întregul raportul ORDA pentru anul 2023 poate fi consultat AICI.

 

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Trupa clujeană Hara, FINALISTĂ la prestigiosul concurs muzical din SUA – InterContinental Music Awards 2024

Publicat

Trupa Hara a reușit să convingă juriul de la InterContinental Music Awards Competition 2024 și a ajuns până în finala concursului cu trei piese, care sunt înscrise la categoriile Britpop, respectiv European Folk. Este singura…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Patru candidați, eliminați din examenul de BAC, în Alba. Câți elevi au participat la problele de matematică și istorie

Publicat

La proba scrisă la matematică sau istorie a examenului național de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2024 au fost prezenți 1918 candidați din județul Alba din cei 2278 înscriși.

VIDEO: Rezolvarea subiectelor la Matematică – Bacalaureat 2024. Explicații oferite de doi profesori

Proba s-a desfășurat marți, 2 iulie, în 7 centre din județul Alba, au transmis reprezentanții IȘI Alba.

Nu au participat 42 de candidați. De asemenea, 4 candidați au...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Amenzi de peste 25.000 de lei date de polițiștii și jandarmii din Alba, în 24 de ore. Șoferi testați pentru alcool sau droguri

Publicat

Polițiștii și jandarmii din Alba au aplicat, în ultimele 24 de ore, amenzi de peste 25.000 de lei. Aceștia au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru prevenirea contravențiilor și incidentelor.

Au fost constatate 96 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate