Eveniment
Mocăniță nouă pe Valea Hârtibaciului – Va costa 111.000 de euro
Asociația prietenii Mocăniței a lansat o licitație pentru achiziția unei locomotive noi prin fonduri europene și pentru reparația a două vagoane vechi. Valoarea totală a proiectului este de 111.000 de euro, din care 90 la sută sunt fonduri nerambursabile, iar 10 la sută – cofinanțare din fondurile Asociației.
Proiectul are ca scop organizarea curselor mai dese între Cornățel și Hosman. Prin proiectul pentru care s-a câștigat finanțarea, se preconizează organizarea curselor în cel puțin un weekend pe lună, pe toată perioada sezonului turistic (luna aprilie – octombrie).
”Scopul este organizarea mai curselor mai des, poate vom reuși să le facem și mai des, în fiecare weekend. La momentul actual suntem în faza de licitație, până în data de 20 ianuarie se pot depune ofertele.”, spune Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței.
Termenul de livrare este de un an
Locomotiva va trebui furnizată în termen de cel mult un an de la semnarea contractului, iar termenul limită de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru ziua de 20 ianuarie 2021.
”De la deschiderea ofertelor, sperăm că vom finaliza evaluarea ofertelor în cel mult 30 de zile. În cazul în care nu vom avea nici un ofertant, va trebui să facem o nouă licitație. Conform calculelor și a estimărilor noastre, în primăvară ar trebui să punem în funcțiune noua locomotivă.”, a mai spus Mihai Blotor.
”Prietenii Mocăniței” au planuri mari și au nevoie de ajutorul voluntarilor
Reprezentanții Asociației spun că au în plan mai multe acțiuni și că au nevoie și de susținerea voluntarilor.
”Avem în plan amenajarea unui peron și a unei zone de așteptare în gara Hosman, defrișarea liniei ferate până la Fofeldea, dar și defrișarea liniilor din zona Gării din Sibiu.
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Sfântul Andrei: câți români își sărbătoresc ziua numelui. Cui îi poți spune ”La mulți ani” în 30 noiembrie
Sfântul Andrei. Ziua de 30 noiembrie reprezintă prilej de bucurie românii care poartă prenume asociate Sfântului Apostol Andrei. Peste 900.000 de persoane îşi sărbătoresc onomastica, iar majoritatea sunt bărbați.
Unul dintre cei 12 apostoli ai Domnului, Andrei era pescar și, potrivit tradiției a propovăduit Evanghelia în mai multe locuri, inclusiv pe teritoriul de atunci al României.
Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Paraiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Aflarea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei, în satele clujene din vechime. „Turta de Indrei” și lătratul câinilor
La sărbători, precum Anul Nou sau Boboteaza, fetele de măritat obişnuiau să practice diverse obiceiuri, pentru a-şi afla norocul în dragoste sau orânda, adică „ficioru’ cu care s-or mărita”.
Același lucru se…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Trafic rutier blocat total pe Valea Oltului, pe DN 7, pe raza localității Brezoi. Mai multe stânci au căzut pe un TIR
O bună parte din drumul național DN 7, Valea Oltului este blocată total, vineri, 29 noiembrie, din cauza unor căderi de stânci. Blocajul s-a petrecut la la kilometrul 206+500, pe raza localității Brezoi, după ce mai multe stânci au căzut pe carosabil, dar au și lovit un TIR.
Potrivit IPJ Vâlcea traficul rutier este complet blocat pe Drumul Național 7, la kilometrul 206+500, ca urmare a unui incident cauzat de căderea unor stânci pe carosabil. Stâncile au lovit un autocamion care tranzita zona, însă, din…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Sfântul Andrei – Ocrotitorul României: povestea, semnificațiile și superstițiile sărbătorii din 30 noiembrie
Sfântul Andrei se sărbătorește pe data de 30 noiembrie în calendarul creștin ortodox și este considerat ocrotitorul României. Acestuia i se mai spune și Apostolul cel dintâi chemat al Domnului, fiind primul apostol care L-a cunoscut pe Hristos.
Sfântul Andrei (n. 6 î.Hr., Betsaida, Districtul de Nord, Israel – d. 30 noiembrie 60 d.Hr., Patra, Imperiul Roman) a fost fratele lui Simon (Sfântul Apostol Petru) și potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca…
Citește mai mult pe Alba24.ro