Connect with us

Eveniment

Mureș: 12 localităţi din judeţ vor fi alimentate cu apă. Valoarea investiției, 32 milioane de euro

Publicat


Un număr de 12 localități din județul Mureș vor fi alimentate cu apă, în urma unui proiect de investiții a cărui valoare se ridică la 32 de milioane euro.

Potrivit unui comunicat al Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, marți, 21 martie, a fost semnat contractul de finanţare pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş, în perioada 2014-2020”.

Contractul, în valoare totală de peste 32 de milioane de euro, include 12 localităţi din 6 unităţi administrativ – teritoriale din judeţul Mureș.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea infrastructurii de apă în localităţile din zona Luduş – Grebenişu de Câmpie.

„Am semnat  un nou proiect de investiţii în sectorul de apă, care se adaugă portofoliului semnificativ pe care l-am construit în ultima perioadă, prin efortul colegilor din autoritatea de management a Programului Operaţional Infrastructură Mare şi în parteneriat cu autorităţile locale.

De la preluarea mandatului, am semnat 14 contracte pentru conectarea României la reţeaua de apă, în valoare de aproximativ 2,2 miliarde euro. Accelerăm investiţiile în sectorul de apă şi apă uzată, prin noile apeluri care vor fi deschise chiar în următoarele luni, prin Programul Dezvoltare Durabilă, în cadrul căruia 3,4 miliarde de euro sunt destinaţi infrastructurii de apă – canal şi tranziţiei la o economie circulară”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

De investiţia asigurată prin contractul de finanţare vor beneficia 9.446 locuitori, iar gradul de conectare al populaţiei la serviciile de alimentare cu apă va creşte de la 64,37% înainte de proiect la 78,20% după finalizarea proiectului.

Rezultatele concrete ale proiectului sunt: 50,043 km de aducţiune, 24,163 km de reţea de distribuţie apă potabilă, 5 rezervoare înmagazinare, 8 staţii tratare apă.

Obiectivele specifice ale proiectului derulat în judeţul Mureş vizează conformarea la standardele europene privind calitatea apei destinate consumului uman, prin măsuri de creştere a gradului de conectare a populaţiei la reţeaua de apă, alimentarea cu apă potabilă în regim continuu şi la standardele de calitate stabilite prin legislaţie şi creşterea gradului de siguranţă în funcţionarea sistemului.

Potrivit sursei citate, proiectul contribuie la dezvoltarea socio-economica a zonei prin: crearea de locuri de muncă în perioada de implementare a contractelor de lucrări şi servicii, stimularea investiţiilor private şi a turismului în zona rurală cu crearea premiselor pentru dezvoltarea economică a zonei de proiect.

Accesul la serviciile publice de apă şi canalizare sigure şi de calitate va stimula societăţile comerciale, investitorii şi dezvoltatorii de a investi în aria proiectului.

Se va contribui şi pe aceasta cale la crearea de locuri de muncă şi venituri suplimentare la bugetele locale, utile în dezvoltarea comunităţilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei; reducerea riscului de poluare a solului şi apelor subterane şi îmbunătăţirea calităţii mediului; îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi reducerea riscului de îmbolnăvire în mediul rural prin asigurarea furnizării apei potabile de calitate, în conditii de siguranţă şi în regim continuu; îmbunătăţirea funcţională cu ajutorul SCADA centralizat şi prin mărirea capacităţii de intervenţie în caz de avarii.

Tot marţi, a fost semnat şi contractul prin care operatorul de apă Aquaserv Târgu Mureş va beneficia de fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare pentru achiziţia de echipamente şi software care să permită dezvoltarea sistemului de management al pierderilor de apă.

Investiţiile în digitalizarea companiei finanţate prin acest proiect sunt de peste 2,3 milioane de euro şi se înscriu în obiectivul de continuare a măsurilor de digitalizare necesare pentru eficientizarea investiţiilor, reactualizarea, modernizare şi extinderea sistemelor SCADA implementate în cadrul programelor ISPA si POS MEDIU, pentru îmbunătăţirea urmăririi parametrilor în operarea sistemelor de producere şi distribuţie a apei potabile, de colectare şi epurare a apei uzate.

Bugetul destinat digitalizării infrastructurii operate de către operatorii regionali prin POIM, în cadrul apelului deschis la finalul anului trecut, este de 25 milioane de euro la care se adaugă alte 3,4 milioane de euro din bugetul de stat şi bugetele locale.

Proiectele finanţate în cadrul acestui apel sunt dedicate optimizării operării infrastructurii şi siguranţei în exploatare şi vizează extinderea/modernizarea sistemului de monitorizare a infrastructurii de apă şi canalizare (automatizări, SCADA, GIS, contorizări, echipamente pentru monitorizarea pierderilor) şi achiziţia de echipamente şi software pentru digitalizarea activităţii de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare (sisteme de management al pierderilor, platformă digitală integrată /sistem informatic integrat etc.).

Investiţiile în sectorul de apă-canalizare vor continua şi în perioada de programare 2021-2027, Programul Dezvoltare Durabilă asigură finanţarea pentru 3.768 km conducte noi sau optimizate de apă şi 3.209 km conducte noi sau optimizate de apă uzată. Reamintim că toate apelurile de proiecte finanţate prin Programul Dezvoltare Durabilă vor fi deschise până la finalul acestui an.

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

Impact între un autoturism și un ATV, pe o stradă din Sibiu. Un bărbat a ajuns la spital

Publicat

Arhivă foto

Un bărbat a ajuns la spital, miercuri după-amiază, după ce a fost rănit într-un accident rutier produs în Sibiu.

Potrivit IPJ Sibiu, polițiștii Biroului Rutier Sibiu au intervenit la un accident de circulație produs pe strada Ștefan cel Mare, din municipiul Sibiu.

Din primele cercetări efectuate a rezultat că, în timp ce conducea un autoturism dinspre strada Semaforului spre Agnita, un sibian, în vârstă de 36 de ani, a virat la stânga fără să acorde prioritate și a intrat în coliziune cu un ATV condus din sens opus de către un bărbat, în vârstă de 31 de ani, tot din municipiul Sibiu.

Conducătorul ATV-ului a fost transportat la spital conștient.

Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor producerii acestui accident rutier.

Fără mari probleme de trafic.

Citește mai departe

Eveniment

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soos Zoltan, se află în vizorul Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar privind angajările din administrația locală

Publicat

sursa foto: Facebook / Soós Zoltán, arhivă foto

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soos Zoltan, a fost informat miercuri de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție din cadrul Serviciului Teritorial Târgu Mureș că este subiectul unei anchete referitoare la anumite angajări în cadrul administrației publice locale.

„Ştiam din 2020 că mandatul de primar nu va fi unul uşor. Însă, mi-am asumat acest lucru, atunci când am depus jurământul şi am decis să vă reprezint cu cinste.

Presiunile şi jocurile politice sunt la ordinea zilei şi pentru că am promis mereu transparenţă, vă comunic faptul că în cursul zilei de 30 mai, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Târgu Mureş mi-au adus la cunoştinţă faptul că sunt cercetat într-un dosar cu privire la statutul oficial al unor angajaţi din cadrul Primăriei Târgu Mureş.

Faţă de cele ce mi s-au adus la cunoştinţă, manifest cooperare, transparenţă şi sunt convins că instituţiile statului îşi vor îndeplini mod onest atribuţiile de serviciu, fără a se lăsa conduse de intrigi politice sau de altă natură”, a afirmat Soos Zoltan, într-o postare pe Facebook.

Postarea edilului din Târgu Mureş a venit la o zi după ce în spaţiul public au apărut o serie de fotografii care îl prezentau pe Soos Zoltan la sediul DNA Târgu Mureş. Agerpres

sursa foto: Facebook / Soós Zoltán, arhivă foto

Citește mai departe

Brasov

UPDATE FOTO: Incendiu la o locomotivă cu abur, în Gara Brașov. Intervin pompierii

Publicat

Arhivă foto

Un incendiu a izbucnit, miercuri după-amiază la o locomotivă cu abur aflată în Gara Brașov.

Potrivit ISU Brașov, incendiul s-a produs la o locomotivă cu abur în Gara Brașov.

UPDATE ora 18.20: Incendiul a fost lichidat. Nu s-au înregistrat victime. Au ars cărbunii din cuva de alimentare a locomotivei.

Știrea inițială

S-au deplasat la fața locului 3 autospeciale de stingere.

Se intervine pentru localizarea și lichidarea incendiului.

Din primele informații se pare că în urma evenimentului nu s-au înregistrat victime.

 

Citește mai departe

Eveniment

Bărbat dat în urmărire națională, prins de polițiștii din județul Hunedoara

Publicat

Arhivă foto

Un bărbat urmărit național a fost prins miercuri la amiază, de polițiștii din județul Hunedoara.

Potrivit IPJ Hunedoara, la data de 31 mai 2023, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Hunedoara, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcției Operațiuni Speciale și ai Serviciului Acțiuni Speciale, au depistat în comuna Densuș, județul Hunedoara, un bărbat în vârstă de 48 de ani, din comuna Densuș, care era dat în urmărire națională, având emis pe numele său un mandat de executare a pedepsei de către Tribunalul Hunedoara.

Bărbatul a fost depus în penitenciar.

Citește mai departe