Connect with us

Eveniment

Mureș: 12 localităţi din judeţ vor fi alimentate cu apă. Valoarea investiției, 32 milioane de euro

Publicat



Un număr de 12 localități din județul Mureș vor fi alimentate cu apă, în urma unui proiect de investiții a cărui valoare se ridică la 32 de milioane euro.

Potrivit unui comunicat al Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, marți, 21 martie, a fost semnat contractul de finanţare pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş, în perioada 2014-2020”.

Contractul, în valoare totală de peste 32 de milioane de euro, include 12 localităţi din 6 unităţi administrativ – teritoriale din judeţul Mureș.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea infrastructurii de apă în localităţile din zona Luduş – Grebenişu de Câmpie.

„Am semnat  un nou proiect de investiţii în sectorul de apă, care se adaugă portofoliului semnificativ pe care l-am construit în ultima perioadă, prin efortul colegilor din autoritatea de management a Programului Operaţional Infrastructură Mare şi în parteneriat cu autorităţile locale.

De la preluarea mandatului, am semnat 14 contracte pentru conectarea României la reţeaua de apă, în valoare de aproximativ 2,2 miliarde euro. Accelerăm investiţiile în sectorul de apă şi apă uzată, prin noile apeluri care vor fi deschise chiar în următoarele luni, prin Programul Dezvoltare Durabilă, în cadrul căruia 3,4 miliarde de euro sunt destinaţi infrastructurii de apă – canal şi tranziţiei la o economie circulară”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

De investiţia asigurată prin contractul de finanţare vor beneficia 9.446 locuitori, iar gradul de conectare al populaţiei la serviciile de alimentare cu apă va creşte de la 64,37% înainte de proiect la 78,20% după finalizarea proiectului.

Rezultatele concrete ale proiectului sunt: 50,043 km de aducţiune, 24,163 km de reţea de distribuţie apă potabilă, 5 rezervoare înmagazinare, 8 staţii tratare apă.

Obiectivele specifice ale proiectului derulat în judeţul Mureş vizează conformarea la standardele europene privind calitatea apei destinate consumului uman, prin măsuri de creştere a gradului de conectare a populaţiei la reţeaua de apă, alimentarea cu apă potabilă în regim continuu şi la standardele de calitate stabilite prin legislaţie şi creşterea gradului de siguranţă în funcţionarea sistemului.

Potrivit sursei citate, proiectul contribuie la dezvoltarea socio-economica a zonei prin: crearea de locuri de muncă în perioada de implementare a contractelor de lucrări şi servicii, stimularea investiţiilor private şi a turismului în zona rurală cu crearea premiselor pentru dezvoltarea economică a zonei de proiect.

Accesul la serviciile publice de apă şi canalizare sigure şi de calitate va stimula societăţile comerciale, investitorii şi dezvoltatorii de a investi în aria proiectului.

Se va contribui şi pe aceasta cale la crearea de locuri de muncă şi venituri suplimentare la bugetele locale, utile în dezvoltarea comunităţilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei; reducerea riscului de poluare a solului şi apelor subterane şi îmbunătăţirea calităţii mediului; îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi reducerea riscului de îmbolnăvire în mediul rural prin asigurarea furnizării apei potabile de calitate, în conditii de siguranţă şi în regim continuu; îmbunătăţirea funcţională cu ajutorul SCADA centralizat şi prin mărirea capacităţii de intervenţie în caz de avarii.

Tot marţi, a fost semnat şi contractul prin care operatorul de apă Aquaserv Târgu Mureş va beneficia de fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare pentru achiziţia de echipamente şi software care să permită dezvoltarea sistemului de management al pierderilor de apă.

Investiţiile în digitalizarea companiei finanţate prin acest proiect sunt de peste 2,3 milioane de euro şi se înscriu în obiectivul de continuare a măsurilor de digitalizare necesare pentru eficientizarea investiţiilor, reactualizarea, modernizare şi extinderea sistemelor SCADA implementate în cadrul programelor ISPA si POS MEDIU, pentru îmbunătăţirea urmăririi parametrilor în operarea sistemelor de producere şi distribuţie a apei potabile, de colectare şi epurare a apei uzate.

Bugetul destinat digitalizării infrastructurii operate de către operatorii regionali prin POIM, în cadrul apelului deschis la finalul anului trecut, este de 25 milioane de euro la care se adaugă alte 3,4 milioane de euro din bugetul de stat şi bugetele locale.

Proiectele finanţate în cadrul acestui apel sunt dedicate optimizării operării infrastructurii şi siguranţei în exploatare şi vizează extinderea/modernizarea sistemului de monitorizare a infrastructurii de apă şi canalizare (automatizări, SCADA, GIS, contorizări, echipamente pentru monitorizarea pierderilor) şi achiziţia de echipamente şi software pentru digitalizarea activităţii de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare (sisteme de management al pierderilor, platformă digitală integrată /sistem informatic integrat etc.).

Investiţiile în sectorul de apă-canalizare vor continua şi în perioada de programare 2021-2027, Programul Dezvoltare Durabilă asigură finanţarea pentru 3.768 km conducte noi sau optimizate de apă şi 3.209 km conducte noi sau optimizate de apă uzată. Reamintim că toate apelurile de proiecte finanţate prin Programul Dezvoltare Durabilă vor fi deschise până la finalul acestui an.

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. Alunecarea de teren de pe str. Uliului, văzută din DRONĂ. Strada e blocată total pentru accesul mașinilor

Publicat

Craterul apărut pe strada Uliului din Cluj-Napoca în urma surpării de teren de vineri seara a fost surprins de un clujean din dronă, iar imaginile arată dimensiunea sa și faptul că strada este complet blocată pentru accesul…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani

Publicat

Noutate pe piața muncii din România. Persoanele fizice pot plăti, legal, un angajat în gospodărie. Munca presupune activități casnice.

Cei care prestează astfel de servicii vor primi tichete pe baza cărora vor fi…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Salariul minim european. Marcel Ciolacu: Formă de stabilire este „un pic cam empirică”. În realitate, Directiva Europeană e clară

Publicat

Salariul minim european: Premierul Marcel Ciolacu a spus că actuala formă de stabilire a salariului minim este „un pic cam empirică” și crede că acest mecanism trebuie să devină foarte clar, predictibil.

„Nu putem rămâne. E un pic cam empirică această formă în care e o negociere cu actorii sociali, cu patronate și sindicat, și Guvernul hotărăște cu cât se mărește și cum, în funcție de anumiți parametri”, a spus Marcel Ciolacu.

Salariul minim european trebuie să intre în vigoare la 1 iulie în România.

Numai că, spre deosebire de ce spune…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Horoscop de weekend: 27- 28 aprilie. Cum arată sfârșitul de săptămână pentru fiecare zodie în parte

Publicat

Horoscop de weekend: 27- 28 aprilie. Sfârșitul de săptămână poate fi benefic și distractiv pentru majoritatea zodiilor. 

Horoscopul are 12 semne zodiacale, fiecare asociat cu un anumit interval de date în calendarul anului.

Horoscopul este o practică astrologică care presupune interpretarea pozițiilor relative ale planetelor și a altor corpuri cerești în momentul nașterii unei persoane.

Horoscop 2024. Previziuni și predicții pentru fiecare zodie: Sănătate, dragoste, schimbări importante și luni favorabile

Berbec (21 martie – 19 aprilie):

Weekendul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe