Connect with us

Eveniment

Mureș: Aproape 400 de militari, la parada de sărbătorire a 20 de ani de Forţe Speciale în România

Publicat



sursa foto: captură video Facebook /  Guvernul României

Aproximativ 400 de militari aparţinând tuturor unităţilor din subordinea Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale şi aproximativ 30 de mijloace tehnice, avioane de luptă şi elicoptere au defilat, joi, la Târgu Mureş, cu prilejul sărbătoririi a 20 de ani de la înfiinţarea primului batalion de Forţe pentru Operaţii Speciale din România.

La ceremonie au participat premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, dar şi numeroşi oficiali, un moment special fiind paraşutarea drapelelor României, NATO şi al Forţelor pentru Operaţii Speciale.

Comandantul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale (CFOS), general-maior Dacian Tiberiu Şerban, a arătat că, în urmă cu 20 de ani, a fost înfiinţată la Târgu Mureş prima unitate de forţe speciale, Batalionul 1 Forţe Speciale, care astăzi se numeşte Batalionul 51 Forţe pentru Operaţii Speciale.

„Eram atunci o mână de oameni, cercetaşi în adâncimea dispozitivului inamicului sau paraşutişti veniţi din toate colţurile ţări – Oradea, Câmpia Turzii, Buzău, Bucureşti – şi ne întrebam cu toţii, uneori exaltaţi, alteori derutaţi, ce vor fi însemnând forţele speciale şi operaţiile speciale? Încrederea, răbdarea şi sprijinul comandanţilor şi şefilor noştri de la acea vreme, la care se adaugă consilierea calificată a partenerilor noştri strategi, Forţele Speciale ale Statelor Unite ale Americii, ne-au ajutat să găsim răspuns acelor întrebări.

Dincolo de definiţiile doctrinare, am înţeles că forţele speciale sunt speciale nu pentru că oamenii care le compun sunt speciali, ci pentru că selecţia, organizarea şi echiparea lor sunt speciale. Instruirea şi voinţa lor de a se instrui şi lupta sunt speciale.

Puterea lor de a se sacrifica pentru camaradul lor şi împreună pentru ţară este special.

Şi toate acestea îi fac pe cei din Forţele Speciale să fie oameni normali”, a declarat general-maior Dacian Tiberiu Şerban, la ceremonie.

El a precizat că, începând cu anul 2006, au fost efectuate primele misiuni externe în teatre de operaţii ca Afganistan, Irak, Balcanii de Vest, iniţial ca simpli infanterişti pentru a câştiga expertiză de luptă, apoi ca detaşamente de forţe speciale, alături de colegii din forţele speciale ale Statelor Unite sau europene.

„Utilitatea forţelor pentru operaţii speciale a fost în scurt timp recunoscută pe plan naţional şi internaţional, fapt care a dus la constituirea, în anul 2009, a Regimentului 1 Operaţii Speciale, apoi, în 2011, a Brigăzii 6 Operaţii Speciale.

Prin adăugarea succesivă a noii unităţi de valoare batalion, am continuat să ne dezvoltăm, graţie viziunii profund inovatoare a şefului Apărării, iar la 01.03.2018 a luat fiinţă Comandamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale. La 1 iunie, în acelaşi an, Şcoala de Instruire a Forţelor pentru Operaţii Speciale.

În anul 2019, componentei de forţe pentru operaţii speciale i s-a alăturat Grupul Naval de Forţă pentru Operaţii Speciale.

Astăzi sărbătorim 20 de ani de la înfiinţarea Batalionului 1 Forţe Speciale şi cinci ani de la înfiinţarea Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale şi astfel sărbătoarea este a întregii structuri de forţe România”, a subliniat generalul.

După mai puţin de două decenii, a mai spus general-maior Dacian Tiberiu Şerban, în structurile Forţelor pentru Operaţii Speciale sunt militari de elită profesionişti, cu aptitudini dezvoltate de luptători.

La această aniversare a fost adus un omagiu celor şase luptători căzuţi în Afganistan, precum şi celor 11 operatori ai Forţelor pentru Operaţii Speciale, căzuţi la datorie pe timpul activităţilor de instruire complexe cu grad ridicat de risc în ţară, dar şi celor 19 camarazi răniţi în teatrele de operaţii.

„Dragi camarazi, vă adresez gândul meu cel bun, militarilor ce purtaţi semnele noastre pe toate meridianele globului. Vă înţeleg atât dificultăţile, cât şi satisfacţiile aduse de greutatea pe care o poartă emblema Forţelor pentru Operaţii Speciale.

Vă îndemn să fiţi rezervaţi şi să vă păstraţi încrederea, puterea şi virtuozitatea categoriei de forţe din care faceţi parte, pe care împreună am construit-o.

Mă bucur că suntem socotiţi astfel vârful de lance al Armatei României, pe apă, pe uscat sau în aer. Suntem şi rămânem neclintiţi aici, Forţele pentru Operaţii Speciale ale Armatei României, mereu mai puternice pentru poporul român”, a conchis general-maior Dacian Tiberiu Şerban. Agerpres

sursa foto: captură video Facebook /  Guvernul României


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

AUR a depus plângere față de ilegalitățile comise de coaliția penalilor

Publicat

Alianța pentru Unirea Românilor a depus plângere penală pe numele președintelui și locțiitorului BEC Șugag pentru infracțiunea de fals în documente, după ce reprezentanții PNL au modificat listele depuse pentru alegerile…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Exponate ale Pavilionului României de la Bienala de Arhitectură Veneția 2023 pot fi văzute în Iulius Mall Cluj

Publicat

Exponate ale Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Urs semnalat pe o stradă din municipiul Sebeș. Locuitorii au fost avertizați prin sistemul RO-ALERT

Publicat

Un urs a fost văzut joi noaptea, în jurul orei 22:10, pe o stradă din municipiul Sebeș. 

Potrivit ISU Alba, prezența animalului a fost semnalată pe strada Călărași din Sebeș.

A fost transmis un mesaj RO-Alert locuitorilor din zonă.

Aceștia au fost atenționați să rămână în locuințe și să evite zona.

De asemenea, sunt avertizați să păstreze distanța și să nu încerce să hrănească animalul sau să se apropie să îl fotografieze.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google…
Citește mai mult pe
Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle. Obiceiuri din satele tradiționale din Cluj

Publicat

În multe zone, în Joia Mare se vopsesc sau se încondeiază ouăle. Se întâlnesc anumite localități în care această practică are loc în Vinerea Mare.

„Împistrirea ouălor”, așa cum i se spune acestei…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe