Connect with us

Eveniment

Mureş/ La 80 de ani, atletul masters Mihai Gherghel e nerăbdător să se reia competiţiile sportive: Mişcarea este viaţă

Publicat



Fostul director al Liceului Silvic din Gurghiu, Mihai Gherghel, care în acest an va împlini vârsta de 80 de ani şi este recunoscut ca atlet masters cu un palmares foarte bogat, îşi doreşte reluarea competiţiilor sportive, după pauza determinată de criza pandemică.

„În noiembrie, împlinesc 80 de ani, sunt braşovean de origine, din comuna Cincu. Am absolvit, în 1969, Facultatea de Silvicultură, iar de atunci am fost repartizat la Liceul Silvic din Gurghiu, unde am stat 37 de ani la catedră, dintre care 25 am fost directorul şcolii. Am o pasiune pentru sport de când mă ştiu. (…) M-am apucat de cros după ce am ieşit la pensie, fiindcă în timpul activităţii eram foarte ocupat, nu aveam timp de antrenamente. După ce am ieşit la pensie, în 2004, m-am apucat de alergat. Era un alergător în comuna noastră, Grigore, care mi-a spus să nu mai alerg degeaba, ci să merg cu el, să participăm la cros. Aşa am participat la crosurile care se organizau la Zalău, la Cluj, Alba Iulia şi în alte părţi ale ţării şi aproape de fiecare dată am venit cu premii. (…) Abia aştept să mai pot să ies, să mă bucur, fiindcă oriunde merg, am foarte mulţi absolvenţi de liceu silvic şi abia aşteaptă să ne întâlnim, să mă vadă cum alerg”, a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Gherghel.

 

Foto: (c) Dorina Matis/AGERPRES


 

El admite că sunt puţini oameni care mai aleargă la vârsta de 80 de ani şi că nu prea mai are mulţi adversari la această categorie, însă le recomandă celor care sunt mult mai tineri decât el să nu renunţe la mişcare.

„Nu prea mai am adversari la vârsta aceasta, sunt nişte secui de la Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe, care au fost mari sportivi la viaţa lor, cu aceia mă mai bat. Cine a citit cartea mea, la final am scris ce înseamnă să fii bătrân. Trebuie să sfidezi bătrâneţea şi, după umila mea părere, bătrâneţea este o sfidare a tinereţii, iar vârsta nu e niciun merit, dar nici un succes, este ca atare. Să nu se lase, să se mişte, să facă mişcare, să creadă că mişcarea este totul în viaţă, viaţa este totul, mişcarea este viaţă. De când cu pandemia, nu mai alerg în parc, dar mă mişc, încât zilnic fac cel puţin 2 kilometri, plus că am exerciţii specifice care îmi antrenează tot corpul, umeri, mâini, picioare, cap, pe care le fac de câteva ori pe zi. Soţia a văzut că am cam făcut un pic burtă, mă ia la rost că ce fac, nu mai fac mişcare?”, afirmă Mihai Gherghel.

 

Foto: (c) Dorina Matis/AGERPRES


 

Pentru surplusul de greutate din timpul pandemiei el dă vina pe vârstă, însă spune că important e că se simte bine şi are ”o poftă de viaţă şi de muncă excepţională”.

„E şi vârsta, mai adună nişte centimetri. Doamnele, când mă văd pe stradă, îmi spun: ‘Ce faci, domn’ director? Eşti ca un tânăr!’. Important e că mă simt bine şi am o poftă de viaţă şi de muncă excepţională la vârsta mea, fiindcă mintea mea este limpede, am cărţi în lucru. Plus că citesc zilnic câteva capitole. Vârsta nu e un merit, dar nicio vină. Ce vină am că am 80 de ani? Şi ce merit am că Dumnezeu mi-a dat atâţia ani? Am scris 8 cărţi de specialitate silvică şi două monografii, una e ‘Valea Gurghiului – Valea Regilor’ şi una e monografia şcolii”, a precizat Gherghel.

Mihai Gherghel crede că a fi atlet masters M60, M75, M80 înseamnă să îţi păstrezi ambiţia de a câştiga competiţii şi trebuie să îţi doreşti să simţi plăcerea de a participa la concursuri. Însă cel mai important lucru pentru orice alergător este să rămână activ şi sănătos, ne dezvăluie fostul profesor. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Săptămâna verde la Centrul Cultural Lucian Blaga din Sebeș: Activități pentru elevii din oraș

Publicat

  La Sebeș, „Săptămâna Verde” a adus o explozie de activități creative și educative, reunind comunitatea în jurul valorilor de conservare a mediului înconjurător și de promovare a unui stil de viață sustenabil, au transmis reprezentații primăriei, într-un comunicat de presă. 

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a fost gazda unor evenimente pline de culoare și inspirație, aducând împreună peste 2000 de copiii, însoțiți de părinți, bunici și cadre didactice, pentru a celebra frumusețea naturii și a învăța despre importanța protejării…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Alunecarea de teren de pe str. Uliului, văzută din DRONĂ. Strada e blocată total pentru accesul mașinilor

Publicat

Craterul apărut pe strada Uliului din Cluj-Napoca în urma surpării de teren de vineri seara a fost surprins de un clujean din dronă, iar imaginile arată dimensiunea sa și faptul că strada este complet blocată pentru accesul…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani

Publicat

Noutate pe piața muncii din România. Persoanele fizice pot plăti, legal, un angajat în gospodărie. Munca presupune activități casnice.

Cei care prestează astfel de servicii vor primi tichete pe baza cărora vor fi…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Salariul minim european. Marcel Ciolacu: Formă de stabilire este „un pic cam empirică”. În realitate, Directiva Europeană e clară

Publicat

Salariul minim european: Premierul Marcel Ciolacu a spus că actuala formă de stabilire a salariului minim este „un pic cam empirică” și crede că acest mecanism trebuie să devină foarte clar, predictibil.

„Nu putem rămâne. E un pic cam empirică această formă în care e o negociere cu actorii sociali, cu patronate și sindicat, și Guvernul hotărăște cu cât se mărește și cum, în funcție de anumiți parametri”, a spus Marcel Ciolacu.

Salariul minim european trebuie să intre în vigoare la 1 iulie în România.

Numai că, spre deosebire de ce spune…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe