Connect with us

Eveniment

Mureș: Panourile fotovoltaice finanțate prin Programul Casa Verde amenință situl UNESCO din Saschiz

Publicat


fotografie cu caracter ilustrativ

Existența sitului rural Saschiz, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită aspectului unic al acoperișurilor cu țiglă solzi, este pusă în pericol de panourile fotovoltaice finanțate prin Programul Casa Verde. Aceasta se datorează lipsei unei prevederi legale care să interzică proprietarilor acest tip de intervenție, ceea ce accentuează riscul pentru situl protejat.

„Întreg ansamblul construit din localitatea Saschiz este cuprins în patrimoniul mondial UNESCO datorită valorii arhitecturale a caselor, a şurilor, a acoperişurilor care sunt făcute cu ţiglă solzi, cu o anumită pantă.

Şi se pare că forul UNESCO pentru asta ne-a cuprins sub această egidă.

Întâmpinăm o mare problemă, în sensul că toată lumea vrea să se modernizeze, doreşte să aibă o viaţă mai bună. Bineînţeles, se pliază pe programele naţionale, inclusiv pe Casa Verde.

Au aplicat foarte mulţi la acest program şi doresc să-şi pună panouri fotovoltaice pe acoperiş, acolo este dorinţa majorităţii localnicilor şi, din păcate, nu avem nicio reglementare legală în baza căreia să putem să le cerem cel puţin un aviz sau să îi condiţionăm să nu pună panourile pe case, să nu strice ansamblul construit şi aspectul arhitectural al caselor.

Panourile fotovoltaice finanțate prin Programul Casa Verde amenință situl UNESCO din Saschiz. „ Este nevoie de o prevedere legală”

Încercăm să-i lămurim, încercăm să îi constrângem, însă nu putem reuşi dacă nu avem o reglementare clară legală”, a declarat presei primarul comunei Saschiz, Ovidiu Şoaită.

Primarul din Saschiz consideră că este nevoie de o prevedere legală astfel încât, acolo unde există localităţi cu valoare de patrimoniu, să fie necesar un aviz, de exemplu al direcţiilor de cultură, în care să se specifice clar că panourile fotovoltaice nu se pot pune pe aceste acoperişuri.

„Se pot pune în grădină, se pot pune într-un loc însorit care să nu aibă un impact vizual negativ asupra ansamblului construit.

La noi, în comună, cred că au prins finanţare cel puţin 15-20 de familii.

Stau să-mi imaginez cam cum ar arăta tot ansamblul construit când apar panourile solare tot pe a doua sau a treia casă, pe acoperişuri.

Mai punem şi nişte geamuri termopan şi am încheiat valoarea patrimonială.

Nu putem să facem niciun fel de sesizare pentru că nu avem niciun cadru legal să sesizăm, pentru că nu este reglementat legal să nu pui panou fotovoltaic pe acoperiş.

Panourile fotovoltaice finanțate prin Programul Casa Verde amenință situl UNESCO din Saschiz. Primarul din Saschiz spune că panourile fotovoltaice se pot amplasa şi în locuri însorite, în curţi cu expoziţie sudică şi vestică

Nu putem să facem niciun fel de plângere, niciun fel de sesizare, aşa cum facem, spre exemplu, acolo unde se fac intervenţii pe case, se construieşte fără autorizaţie şi se fac intervenţii incorecte.

Aşa că pe termen scurt încercăm să lămurim şi să apelăm la bunăvoinţa proprietarilor, dacă vor să ne asculte, ne ascultă, dacă nu, nu”, a precizat Şoaită.

Primarul din Saschiz consideră că panourile fotovoltaice se pot amplasa şi în locuri însorite, în curţi cu expoziţie sudică şi vestică, dar consideră incorect ca acestea să fie amplasate pe ţiglele unicat, mai ales că toate vor fi vizibile din punctele cele mai des vizitate din comună, respectiv din Cetatea Ţărănească, din Turnul Bisericii Evanghelice şi de pe dealurile din jur, care sunt mai în permanenţă pline de turişti. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

VIDEO. România INTRĂ în Schengen aerian și maritim. Boc: Abia aștept să CĂLĂTORESC la Bruxelles ca un adevărat cetățean european

Publicat

România intră de duminică, 31 martie,  în spațiul Schengen, aerian și maritim. Aflat în direct la Napoca Live, primarul Clujului, Emil Boc, consideră că este doar un pas înainte pentru integrarea țării în spațiul comun…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO FOTO. Prima cursă aeriană de la Zurich a aterizat pe Aeroportul Cluj, în premieră absolută. Este operată de Swiss Air

Publicat

Prima cursă aeriană care leagă Cluj-Napoca de orașul elvețian Zurich a aterizat, joi, pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj, aceasta fiind operată, în premieră absolută, de compania Swiss International Air…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Fetiță de 8 ani, lovită de o mașină, pe o trecere de pietoni din Alba Iulia. Șoferița a plecat de la locul accidentului

Publicat

trecere de pietoni

O femeie din Alba Iulia care a provocat un accident rutier a fost identificată de polițisti, după ce a plecat de la fața locului. Reprezentanții poliției au precizat că femeia se afla la volanul unei mașini și în timpul unei manevre de dat cu spatele, a lovit o fetiță de 8 ani, care trecea strada. 

Accidentul rutier s-a petrecut pe strada Toporașilor din Alba Iulia, miercuri, 27 martie 2024.

Cazul a fost sesizat de tatăl minorei,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Avertizare de vânt puternic în Alba. Localitățile vizate

Publicat

Meteorologii au emis joi dimineață o nouă avertizare de vânt pentru județul Alba. Este valabilă până la ora 13:00. 

Potrivit ANM, este vizată zona joasă a județului Alba.

Vântul va sufla cu putere în zona localităților: Alba Iulia, Aiud, Cugir, Sebeș, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Ighiu, Săsciori, Unirea, Jidvei, Vințu de Jos, Galda de Jos, Șona, Mihalț, Pianu, Valea Lungă, Lopadea Nouă, Cetatea de Baltă, Daia Română,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe