Connect with us

Eveniment

Mureș: Panourile fotovoltaice finanțate prin Programul Casa Verde amenință situl UNESCO din Saschiz

Publicatfotografie cu caracter ilustrativ

Existența sitului rural Saschiz, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită aspectului unic al acoperișurilor cu țiglă solzi, este pusă în pericol de panourile fotovoltaice finanțate prin Programul Casa Verde. Aceasta se datorează lipsei unei prevederi legale care să interzică proprietarilor acest tip de intervenție, ceea ce accentuează riscul pentru situl protejat.

„Întreg ansamblul construit din localitatea Saschiz este cuprins în patrimoniul mondial UNESCO datorită valorii arhitecturale a caselor, a şurilor, a acoperişurilor care sunt făcute cu ţiglă solzi, cu o anumită pantă.

Şi se pare că forul UNESCO pentru asta ne-a cuprins sub această egidă.

Întâmpinăm o mare problemă, în sensul că toată lumea vrea să se modernizeze, doreşte să aibă o viaţă mai bună. Bineînţeles, se pliază pe programele naţionale, inclusiv pe Casa Verde.

Au aplicat foarte mulţi la acest program şi doresc să-şi pună panouri fotovoltaice pe acoperiş, acolo este dorinţa majorităţii localnicilor şi, din păcate, nu avem nicio reglementare legală în baza căreia să putem să le cerem cel puţin un aviz sau să îi condiţionăm să nu pună panourile pe case, să nu strice ansamblul construit şi aspectul arhitectural al caselor.

Panourile fotovoltaice finanțate prin Programul Casa Verde amenință situl UNESCO din Saschiz. „ Este nevoie de o prevedere legală”

Încercăm să-i lămurim, încercăm să îi constrângem, însă nu putem reuşi dacă nu avem o reglementare clară legală”, a declarat presei primarul comunei Saschiz, Ovidiu Şoaită.

Primarul din Saschiz consideră că este nevoie de o prevedere legală astfel încât, acolo unde există localităţi cu valoare de patrimoniu, să fie necesar un aviz, de exemplu al direcţiilor de cultură, în care să se specifice clar că panourile fotovoltaice nu se pot pune pe aceste acoperişuri.

„Se pot pune în grădină, se pot pune într-un loc însorit care să nu aibă un impact vizual negativ asupra ansamblului construit.

La noi, în comună, cred că au prins finanţare cel puţin 15-20 de familii.

Stau să-mi imaginez cam cum ar arăta tot ansamblul construit când apar panourile solare tot pe a doua sau a treia casă, pe acoperişuri.

Mai punem şi nişte geamuri termopan şi am încheiat valoarea patrimonială.

Nu putem să facem niciun fel de sesizare pentru că nu avem niciun cadru legal să sesizăm, pentru că nu este reglementat legal să nu pui panou fotovoltaic pe acoperiş.

Panourile fotovoltaice finanțate prin Programul Casa Verde amenință situl UNESCO din Saschiz. Primarul din Saschiz spune că panourile fotovoltaice se pot amplasa şi în locuri însorite, în curţi cu expoziţie sudică şi vestică

Nu putem să facem niciun fel de plângere, niciun fel de sesizare, aşa cum facem, spre exemplu, acolo unde se fac intervenţii pe case, se construieşte fără autorizaţie şi se fac intervenţii incorecte.

Aşa că pe termen scurt încercăm să lămurim şi să apelăm la bunăvoinţa proprietarilor, dacă vor să ne asculte, ne ascultă, dacă nu, nu”, a precizat Şoaită.

Primarul din Saschiz consideră că panourile fotovoltaice se pot amplasa şi în locuri însorite, în curţi cu expoziţie sudică şi vestică, dar consideră incorect ca acestea să fie amplasate pe ţiglele unicat, mai ales că toate vor fi vizibile din punctele cele mai des vizitate din comună, respectiv din Cetatea Ţărănească, din Turnul Bisericii Evanghelice şi de pe dealurile din jur, care sunt mai în permanenţă pline de turişti. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Reguli Evaluarea Naţională 2024, clasa a VIII-a: Cum poți corecta un răspuns greșit și ce marcaje sunt permise pe lucrări

Publicat

Reguli Evaluarea Naţională 2024, clasa a VIII-a: Ce marcaje sunt permise pe lucrări şi cum pot candidaţii să corecteze răspunsurile, dacă este nevoie.

În clasa a VIII-a erau înscriși 176.266 de elevi la începutul anului școlar curent, conform Ministerului Educației.

Ministerul Educaţiei a transmis către inspectoratele şcolare câteva informaţii utile, pentru ca ele să le fie...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Câte mașini electrice sunt în România și care este cea mai vândută

Publicat

Câte mașini electrice sunt în România: Datele arată că peste 45.200 de maşini electrice circulă, în prezent, pe şoselele din România.

Informațiile provin dintr-o analiză de piaţă realizate de unul dintre cei mai importanţi jucători în domeniul mobilităţii electrice din România, transmite Agerpres.

Datele centralizate de Lektri.Co în Indexul de e-mobilitate arată că, în trei dintre cele patru luni...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Stagiarii vor primi mai mulți BANI. Ce trebuie să știi despre programele de INTERNSHIP

Publicat

Stagiarii, cei ce lucrează ca internship, vor primi mai mulți bani. Majorarea indemnizației pe care aceștia o primesc va fi aplicată odată cu creșterea salariului minim brut pe țară.

Potrivit Legii 176/2018

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Horoscop 17 – 23 iunie 2024: Este un moment bun pentru călătorii, colaborări și proiecte inovatoare

Publicat

Horoscop 17 – 23 iunie 2024. Este un moment bun pentru călătorii, colaborări și proiecte inovatoare.

Horoscop 2024. Previziuni și predicții pentru fiecare zodie: Sănătate, dragoste, schimbări importante și luni favorabile

Horoscopul este o practică astrologică care presupune interpretarea pozițiilor relative ale planetelor și a altor corpuri cerești în momentul nașterii unei...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe