Connect with us

Eveniment

Mureș: Panourile fotovoltaice finanțate prin Programul Casa Verde amenință situl UNESCO din Saschiz

Published

on



fotografie cu caracter ilustrativ

Existența sitului rural Saschiz, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită aspectului unic al acoperișurilor cu țiglă solzi, este pusă în pericol de panourile fotovoltaice finanțate prin Programul Casa Verde. Aceasta se datorează lipsei unei prevederi legale care să interzică proprietarilor acest tip de intervenție, ceea ce accentuează riscul pentru situl protejat.

„Întreg ansamblul construit din localitatea Saschiz este cuprins în patrimoniul mondial UNESCO datorită valorii arhitecturale a caselor, a şurilor, a acoperişurilor care sunt făcute cu ţiglă solzi, cu o anumită pantă.

Şi se pare că forul UNESCO pentru asta ne-a cuprins sub această egidă.

Întâmpinăm o mare problemă, în sensul că toată lumea vrea să se modernizeze, doreşte să aibă o viaţă mai bună. Bineînţeles, se pliază pe programele naţionale, inclusiv pe Casa Verde.

Au aplicat foarte mulţi la acest program şi doresc să-şi pună panouri fotovoltaice pe acoperiş, acolo este dorinţa majorităţii localnicilor şi, din păcate, nu avem nicio reglementare legală în baza căreia să putem să le cerem cel puţin un aviz sau să îi condiţionăm să nu pună panourile pe case, să nu strice ansamblul construit şi aspectul arhitectural al caselor.

Panourile fotovoltaice finanțate prin Programul Casa Verde amenință situl UNESCO din Saschiz. „ Este nevoie de o prevedere legală”

Încercăm să-i lămurim, încercăm să îi constrângem, însă nu putem reuşi dacă nu avem o reglementare clară legală”, a declarat presei primarul comunei Saschiz, Ovidiu Şoaită.

Primarul din Saschiz consideră că este nevoie de o prevedere legală astfel încât, acolo unde există localităţi cu valoare de patrimoniu, să fie necesar un aviz, de exemplu al direcţiilor de cultură, în care să se specifice clar că panourile fotovoltaice nu se pot pune pe aceste acoperişuri.

„Se pot pune în grădină, se pot pune într-un loc însorit care să nu aibă un impact vizual negativ asupra ansamblului construit.

La noi, în comună, cred că au prins finanţare cel puţin 15-20 de familii.

Stau să-mi imaginez cam cum ar arăta tot ansamblul construit când apar panourile solare tot pe a doua sau a treia casă, pe acoperişuri.

Mai punem şi nişte geamuri termopan şi am încheiat valoarea patrimonială.

Nu putem să facem niciun fel de sesizare pentru că nu avem niciun cadru legal să sesizăm, pentru că nu este reglementat legal să nu pui panou fotovoltaic pe acoperiş.

Panourile fotovoltaice finanțate prin Programul Casa Verde amenință situl UNESCO din Saschiz. Primarul din Saschiz spune că panourile fotovoltaice se pot amplasa şi în locuri însorite, în curţi cu expoziţie sudică şi vestică

Nu putem să facem niciun fel de plângere, niciun fel de sesizare, aşa cum facem, spre exemplu, acolo unde se fac intervenţii pe case, se construieşte fără autorizaţie şi se fac intervenţii incorecte.

Aşa că pe termen scurt încercăm să lămurim şi să apelăm la bunăvoinţa proprietarilor, dacă vor să ne asculte, ne ascultă, dacă nu, nu”, a precizat Şoaită.

Primarul din Saschiz consideră că panourile fotovoltaice se pot amplasa şi în locuri însorite, în curţi cu expoziţie sudică şi vestică, dar consideră incorect ca acestea să fie amplasate pe ţiglele unicat, mai ales că toate vor fi vizibile din punctele cele mai des vizitate din comună, respectiv din Cetatea Ţărănească, din Turnul Bisericii Evanghelice şi de pe dealurile din jur, care sunt mai în permanenţă pline de turişti. Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici

Published

on

Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.

Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei.

Majorarea indemnizației sociale vine…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică

Published

on

ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale

Published

on

Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.

Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul Amnistiei Fiscale

Amnistia fiscală. Cine poate beneficia de anularea unor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Închisoare cu executare pentru un bărbat din Sebeș care nu a plătit pensie alimentară. Avea de dat 9 lei pe zi, pentru un copil

Published

on

Un bărbat din Sebeș a fost condamnat la închisoare cu executare pentru abandon de familie. Mai exact, timp de doi ani a refuzat să plătească pensia alimentară celor doi copii pe care îi avea cu o femeie din oraș. 

Magistrații au calculat că acesta avea de plătit 9 lei pe zi, pentru fiecare copil, adică 18 lei pe zi. În data de 14 noiembrie 2024, magistrații Judecătoriei Sebeș au dat o decizie în acest caz. 

Situația este una simplă, o femeie din oraș a avut o relație cu bărbatul inculpat, iar în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading