Connect with us

Eveniment

Mureș: Peste 2.000 de vizitatori după înflorirea primilor bujori de stepă în Rezervaţia de la Zau de Câmpie

Publicat



sursa foto: Facebook / REZERVATIA NATURALA - Bujorul de Stepa - Zau De Campie

În ultimele zile, peste 2.000 de turiști au vizitat Rezervația de Botanică de la Zau de Câmpie pentru a admira bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia), al căror vârf de înflorire este așteptat la sfârșitul acestei săptămâni. Custodele rezervației, Ciprian Cenan, a declarat marți pentru AGERPRES că numărul mare de vizitatori este datorat florilor rare și frumoase care atrag mulți turiști.

„În data de 20 aprilie a fost prima floare şi, după încălzirea vremii, au început să înflorească tot mai mulţi. Cred că maximum de înflorire va fi în această săptămână, cel puţin în parcela de jos.

În ultimele zile ale acestei mini-vacanţe de 1 mai, am avut peste 2000 de vizitatori, aşa că cei care doresc să vadă bujorii, să se grăbească. Săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare pot fi văzuţi în întreaga lor splendoare.

A fost o primăvară mai rece şi combinată cu zăpada care a căzut în această primăvară, bujorii au înflorit mai târziu faţă de anii trecuţi şi au avut o dezvoltare mai lentă, spre deosebire de iarbă, care a crescut oarecum mai mult.

Dacă vremea rămâne caldă în continuare, cred că înflorirea maximă va fi la sfârşitul acestei săptămâni”, a declarat Ciprian Cenan.

Rezervaţia de la Zau de Câmpie este situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat, adică la peste 450 de metri, lotul de jos, iar diferenţa de nivel până la lotul de sus este de circa 25-30 de metri, motiv pentru care bujorii din parcela de sus au început să înflorească cu câteva zile mai târziu.

Peste 2.000 de vizitatori după înflorirea primilor bujori de stepă în Rezervaţia de la Zau de Câmpie. Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc, de regulă, în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie

„Ca o noutate, în acest an am reuşit să amenajăm şi parcela de sus pentru vizitatori, am marcat o potecă de circa 500 de metri, astfel încât turiştii să nu calce pe flori. Am încercat astfel să protejăm florile, care deja au început să înflorească.

Fiind o înălţime mai mare, bujorii de aici înfloresc un pic mai târziu decât cei din parcela de jos”, a precizat Cenan.

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc, de regulă, în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie, şi rămân înfloriţi doar şapte zile, au o înălţime între 10 până la 30 de centimetri şi flori de culoarea roşu aprins.

Această rezervaţie este situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie şi a fost înfiinţată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul şcolii româneşti de botanică, suprafaţa iniţială a fost de 2,5 hectare, iar primul custode, Marcu Sâncrăianu, a extins-o la 3,5 hectare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În Rezervaţia de la Zau de Câmpie sunt două loturi, rezervaţia de sus, de 2,5 hectare, unde la inventarul din 2014 erau 20.000 de exemplare, şi rezervaţia de jos, care are un hectar, unde se află peste 30.000 de exemplare. Agerpres

sursa foto: Facebook / REZERVATIA NATURALA – Bujorul de Stepa – Zau De Campie


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Viorel Băltărețu: Clujul e întârziat în dezvoltare. Cu 15 până la 20 de ani

Publicat

“Un Cluj sănătos economic înseamnă că toți locuitorii lui au, datorită locului de muncă sau afacerii proprii, o viață tihnită: o locuință, un salariu decent, economii. Apoi, mai înseamnă ca au parte de servicii…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

(P) Comunicat de presă: Silviu Ponoran continuă ”miracolul zlătnean” făcând Zlanta oraș frumos, modern, european

Publicat

”Primarul Silviu Ponoran are acum în lucru la Primăria Zlatna 31 (treizeci și unu!) de proiecte care continuă transformările  spectaculose ale orașului și creșterea calității vieții. În Zlatna au început deja să se mute familii din țară și străinătate.

Din ce în ce mai mulți oameni consideră Zlatna drept oraș model în România, de management public performant, dezvoltare durabilă, bune practici, accesare și folosire a fondurilor europene. Planul Ponoran pentru Zlatna, lansat în anul 2004, a fost un vis cutezător devenit astăzi realitate. Munca și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

VIDEO. Un căprior s-a întors în sălbăticie cu ajutorul jandarmilor clujeni, după ce a ajuns în curtea unei firme din Mărăști

Publicat

Jandarmii clujeni au eliberat în sălbăticie un căprior găsit în curtea unei societăți comerciale din cartierul Mărăști. Animalul nu a fost rănit.

Prezența căpriorului în curtea unei societăți comerciale…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Doliu în familia primarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa: mama edilului a decedat

Publicat

Este doliu în familia primarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa. 

Mama acestuia, Maria Pleșa, a decedat, vineri, 26 aprilie 2024. Vestea tristă a fost confirmată pentru alba24.ro de reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

Din câte se pare starea de sănătate a acesteia s-a înrăutățit considerabil în ultimele zile.

Mama primarului a fost contabilă la Consiliul Popular Alba Iulia, devenit ulterior, după Revoluție, Administrația Financiară Alba Iulia.

Tatăl primarului Gabriel Pleșa s-a stins din viață în urmă cu mai mulți ani, în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe