Eveniment
Mureș: Peste 2.000 de vizitatori după înflorirea primilor bujori de stepă în Rezervaţia de la Zau de Câmpie

În ultimele zile, peste 2.000 de turiști au vizitat Rezervația de Botanică de la Zau de Câmpie pentru a admira bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia), al căror vârf de înflorire este așteptat la sfârșitul acestei săptămâni. Custodele rezervației, Ciprian Cenan, a declarat marți pentru AGERPRES că numărul mare de vizitatori este datorat florilor rare și frumoase care atrag mulți turiști.
„În data de 20 aprilie a fost prima floare şi, după încălzirea vremii, au început să înflorească tot mai mulţi. Cred că maximum de înflorire va fi în această săptămână, cel puţin în parcela de jos.
În ultimele zile ale acestei mini-vacanţe de 1 mai, am avut peste 2000 de vizitatori, aşa că cei care doresc să vadă bujorii, să se grăbească. Săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare pot fi văzuţi în întreaga lor splendoare.
A fost o primăvară mai rece şi combinată cu zăpada care a căzut în această primăvară, bujorii au înflorit mai târziu faţă de anii trecuţi şi au avut o dezvoltare mai lentă, spre deosebire de iarbă, care a crescut oarecum mai mult.
Dacă vremea rămâne caldă în continuare, cred că înflorirea maximă va fi la sfârşitul acestei săptămâni”, a declarat Ciprian Cenan.
Rezervaţia de la Zau de Câmpie este situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat, adică la peste 450 de metri, lotul de jos, iar diferenţa de nivel până la lotul de sus este de circa 25-30 de metri, motiv pentru care bujorii din parcela de sus au început să înflorească cu câteva zile mai târziu.
Peste 2.000 de vizitatori după înflorirea primilor bujori de stepă în Rezervaţia de la Zau de Câmpie. Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc, de regulă, în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie
„Ca o noutate, în acest an am reuşit să amenajăm şi parcela de sus pentru vizitatori, am marcat o potecă de circa 500 de metri, astfel încât turiştii să nu calce pe flori. Am încercat astfel să protejăm florile, care deja au început să înflorească.
Fiind o înălţime mai mare, bujorii de aici înfloresc un pic mai târziu decât cei din parcela de jos”, a precizat Cenan.
Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc, de regulă, în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie, şi rămân înfloriţi doar şapte zile, au o înălţime între 10 până la 30 de centimetri şi flori de culoarea roşu aprins.
Această rezervaţie este situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie şi a fost înfiinţată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul şcolii româneşti de botanică, suprafaţa iniţială a fost de 2,5 hectare, iar primul custode, Marcu Sâncrăianu, a extins-o la 3,5 hectare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În Rezervaţia de la Zau de Câmpie sunt două loturi, rezervaţia de sus, de 2,5 hectare, unde la inventarul din 2014 erau 20.000 de exemplare, şi rezervaţia de jos, care are un hectar, unde se află peste 30.000 de exemplare. Agerpres
sursa foto: Facebook / REZERVATIA NATURALA – Bujorul de Stepa – Zau De Campie
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Alba
Vernisaj de pictură la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Lumina Raiului o expoziție semnată de Aurel Sârbu

O expoziție va avea loc joi, 8 martie de la 15.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
Este vorba despre expoziția Lumina Raiului, expoziție propusă de artistul Aurel Sârbu. Expoziția va avea loc în perioada 8-31 mai 2025, la Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii, în spațiile expoziționale.
În data de 8 Mai 2025 la ora 15:00 va fi vernisată, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, expoziţia Lumina…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
VIDEO FOTO. Florin Piersic, omagiat cu Marele Premiu la Gala Laureaților, în cinematograful-teatru care îi poartă numele

Marele actor Florin Piersic a fost protagonistul serii de joi, la Cluj-Napoca, unde a primit Marele Premiu al „Galei Laureaților”, într-un cadru simbolic și emoționant – cinematograful-teatru care îi poartă…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
FOTO: Cursul valutar euro – leu a explodat la casele de schimb din Alba Iulia. Valoarea RECORD la care a ajuns moneda europeană

Cursul valutar euro – leu a explodat joi la casele de schimb din Alba Iulia. Reporterii Alba24 au verificat cursul afișat la mai multe case de schimb valutar pentru a vedea prețul de vânzare a monedei euro.
Astfel, cel mai mic preț la care se vindea un euro a fost de 5,20 lei.
Alte case de schimb vindeau la prețuri mai mari, de 5,25 lei sau, în majoritatea cazurilor, la 5,295 lei.
Cea mai ridicată rată de schimb a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Cum poți afla dacă ai acțiuni din timpul Cuponiadei: Este posibil să se fi acumulat sume considerabile despre care nu știai

Cum poți afla dacă ai acțiuni din timpul Cuponiadei: Este posibil să se fi acumulat sume considerabile despre care nu știai și care nu au fost revendicate de nimeni. Mulți români au pierdut din vedere ce s-a întâmplat cu cupoanele lor, dar ei pot fi în continuare acționari fără să știe. Dacă ți-ai pus această problemă, trebuie să știi că există o soluție: Depozitarul Central, o instituție care te poate ajuta să…
Citește mai mult pe Alba24.ro