Connect with us

Eveniment

Mureș: Peste 2.000 de vizitatori după înflorirea primilor bujori de stepă în Rezervaţia de la Zau de Câmpie

Published

on



sursa foto: Facebook / REZERVATIA NATURALA - Bujorul de Stepa - Zau De Campie

În ultimele zile, peste 2.000 de turiști au vizitat Rezervația de Botanică de la Zau de Câmpie pentru a admira bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia), al căror vârf de înflorire este așteptat la sfârșitul acestei săptămâni. Custodele rezervației, Ciprian Cenan, a declarat marți pentru AGERPRES că numărul mare de vizitatori este datorat florilor rare și frumoase care atrag mulți turiști.

„În data de 20 aprilie a fost prima floare şi, după încălzirea vremii, au început să înflorească tot mai mulţi. Cred că maximum de înflorire va fi în această săptămână, cel puţin în parcela de jos.

În ultimele zile ale acestei mini-vacanţe de 1 mai, am avut peste 2000 de vizitatori, aşa că cei care doresc să vadă bujorii, să se grăbească. Săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare pot fi văzuţi în întreaga lor splendoare.

A fost o primăvară mai rece şi combinată cu zăpada care a căzut în această primăvară, bujorii au înflorit mai târziu faţă de anii trecuţi şi au avut o dezvoltare mai lentă, spre deosebire de iarbă, care a crescut oarecum mai mult.

Dacă vremea rămâne caldă în continuare, cred că înflorirea maximă va fi la sfârşitul acestei săptămâni”, a declarat Ciprian Cenan.

Rezervaţia de la Zau de Câmpie este situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat, adică la peste 450 de metri, lotul de jos, iar diferenţa de nivel până la lotul de sus este de circa 25-30 de metri, motiv pentru care bujorii din parcela de sus au început să înflorească cu câteva zile mai târziu.

Peste 2.000 de vizitatori după înflorirea primilor bujori de stepă în Rezervaţia de la Zau de Câmpie. Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc, de regulă, în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie

„Ca o noutate, în acest an am reuşit să amenajăm şi parcela de sus pentru vizitatori, am marcat o potecă de circa 500 de metri, astfel încât turiştii să nu calce pe flori. Am încercat astfel să protejăm florile, care deja au început să înflorească.

Fiind o înălţime mai mare, bujorii de aici înfloresc un pic mai târziu decât cei din parcela de jos”, a precizat Cenan.

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc, de regulă, în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie, şi rămân înfloriţi doar şapte zile, au o înălţime între 10 până la 30 de centimetri şi flori de culoarea roşu aprins.

Această rezervaţie este situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie şi a fost înfiinţată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul şcolii româneşti de botanică, suprafaţa iniţială a fost de 2,5 hectare, iar primul custode, Marcu Sâncrăianu, a extins-o la 3,5 hectare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În Rezervaţia de la Zau de Câmpie sunt două loturi, rezervaţia de sus, de 2,5 hectare, unde la inventarul din 2014 erau 20.000 de exemplare, şi rezervaţia de jos, care are un hectar, unde se află peste 30.000 de exemplare. Agerpres

sursa foto: Facebook / REZERVATIA NATURALA – Bujorul de Stepa – Zau De Campie


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

RECALCULARE PENSIE de URMAȘ 2024: Situațiile și procedura în care se poate face. Documentele necesare

Published

on

Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, menține în mare parte prevederile anterioare referitoare la pensia de urmaș, stabilite inițial prin Legea nr. 263/2010, potrivit avocatnet.ro

Beneficiarii pensiei de urmaș:

Soțul supraviețuitor: Are dreptul la pensie de urmaș pe toată durata vieții, dacă a atins vârsta standard de pensionare și durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani. Pentru căsătorii între 10 și 15 ani, pensia se reduce cu 0,5% pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Patru sesizări cu privire la posibile incidente electorale, în Alba. Există echipe pregătite pentru intervenție imediată

Published

on

Polițiștii din Alba au înregistrat 4 sesizări cu privire la posibile incidente electorale din care două fapte de natură contravențională. Acestea au vizat continuarea propagandei electorale și două fapte de natură penală.

Reprezentanții Centrului de Comunicare Județean Alba au anunțat că la nivelul județului Alba sunt pregătite echipe care să asigure intervenția și verificarea imediată a sesizărilor privind producerea unor incidente electorale, respectiv comiterea unor contravenții și infracțiuni care…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

VIDEO FOTO. Vasile Dîncu, președintele PSD Cluj: „Am votat pentru sfârșitul a două decenii cu președinți de dreapta”

Published

on

Președintele PSD Cluj, Vasile Dîncu, a votat duminică dimineață pentru „o nouă eră” în calea României europene, în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Vasile Dîncu, președintele PSD Cluj, a votat…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024, ora 10.00 în Alba, de 5,80%. Situația în județ pe municipii și orașe

Published

on

Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024. Peste 17.000 de persoane au mers la vot până la ora 10.00 în județul Alba. Prezeța la vot în țară este de 7,20%, iar în Alba de 5,80%.

Secțiile de vot sunt deschise până la ora 21.00. Programul de vot poate fi prelungit până la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024 – ora 10.00 –…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading