Connect with us

Eveniment

Mureş: Record de donatori de sânge în urma apelului unei asociaţii pentru salvarea unei mame

Publicat


Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Mureş a înregistrat, în ultimele două zile, un record de donatori de sânge, după ce Asociaţia Our Lifetime din Reghin a lansat un apel la populaţie pentru salvarea unei mame cu doi copii, care a suferit un grav accident de circulaţie.

Preşedintele Asociaţiei Our Lifetime, Mihai Fărcaş, a declarat că, marţi, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Mureş s-au prezentat peste 100 de donatori, iar în urmă cu o zi numărul acestora a fost de aproape 120, fapt nemaiîntâlnit după declanşarea crizei pandemice.
 

Foto: Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Mureş

„Datorită campaniilor ‘Sânge din Reghinul meu!’ organizate la Reghin, înainte de pandemie, în care alături de Centrul Regional de Transfuzie Sangvină Târgu Mureş şi mulţi susţinători locali, am reuşit să atragem atenţia asupra a două aspecte importante. Necesitatea şi importanţa donării de sânge, dar şi necesitate existenţei unui centru de recoltare şi donare în Reghin care să ofere această posibilitatea tuturor celor ce sunt interesaţi. Ca o reacţie la acţiunile noastre, am început să primim solicitări din partea mai multor familii pentru a-i asista în mobilizarea de SUPER EROI, pentru diverse cazuri nefericite din viaţa lor. Super eroi e modul nostru a-i numi şi a le aduce un oarecare omagiu tuturor celor ce donează. Aşa s-a ajuns şi la implicarea noastră în campania de mobilizare de donare de sânge pentru Moldovan Emilia. Acest eveniment nefericit apărut în viaţa familiei Moldovan, datorat unui accident rutier, într-o dimineaţă friguroasă şi în condiţii meteo nefavorabile, a fost cu adevărat şocant, pentru toată lumea”, a precizat Mihai Fărcaş.

Preşedintele Asociaţiei Our Lifetime a spus că această mobilizare a avut loc după ce un apropiat al familiei Moldovan a solicitat ajutorul.

„Am dorit să formăm un mesaj vizual şi scris, de impact, pentru a străpunge reţinerea multora din donatori, cu privire la starea de alertă. Am dorit să scoatem în evidenţă cât de rapid se pot întâmpla anumite tragedii, iar în acele momente, familia îndurerată (cei doi copilaşi) au nevoie de un glas puternic şi de mult sprijin. Prima zi, s-a desfăşurat în condiţii de igienă totală, respect faţă de măsurile de siguranţă, răbdare din partea donatorilor şi implicare mare. Au fost 119 super eroi eligibili, dintre cei care au şi putut dona. S-au prezentat mai multe persoane, iar în continuare se aşteaptă ca zilele următoare să se prezinte şi alţi super eroi. S-a simţit în mediul online, unde am desfăşurat campania de awarness şi promovare pentru mobilizare, un val extraordinar de mare de empatie. Peste 40 000 de persoane au fost atinse de aceste postări ale Asociaţiei şi peste 450 de distribuiri”, a precizat Fărcaş.

El a susţinut că aceeaşi mobilizare a remarcat-o şi marţi şi că pentru ca donatorii să ajungă de la Reghin la Târgu Mureş, preşedintele unui club al taximetriştilor a oferit transport gratuit la aproximativ 30-40 de persoane.
 
„Vreau să cred că nu doar faptul că s-a mobilizat lumea şi că au fost atât de mulţi donatori astăzi, ci şi gândurile bune şi rugăciunile de peste weekend, au dat putere familiei şi lui Moldovan Emilia, care am aflat că deşi încă în stare gravă, evoluţia generală a stării de sănătate este înspre bine. Nu ni se datorează nouă acest număr record, ci se datorează inimilor mari a celor ce au contribuit. Mulţi, inclusiv eu, nu am avut tangenţă anterior sau nu o cunoşteam până acum pe Moldovan Emilia, dar asta nu a contat. Dovadă sunt toţi cei care au distribuit postările şi toţi cei care s-au implicat. Aici aş vrea să-l amintesc şi pe Claudiu Costan, un reghinean, preşedinte al unui club al taximetriştilor, care s-a implicat direct în oferirea de transport gratuit la aproximativ 30-40 de reghineni ce au dorit să doneze. Încă primejdia e grea pentru Moldovan Emilia şi încă luptă pentru supravieţuire şi pentru copilaşii ei de-acasă. Îndemn în continuare pe toţi cei care pot, să se mobilizeze, să doneze, să ajute cu transport şi informare pentru a ajunge la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină Târgu Mureş. Poate Moldovan Emilia şi nefericitul eveniment este ceea ce ne pune pe toţi în mişcare şi de-acum să fim un exemplu în România şi în lume, de spirit civic, consecvenţă şi să fim prezenţi cât de des ne permite sănătatea şi timpul la Centrul de Transfuzie”, a susţinut Mihai Fărcaş. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea) 
sursa Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

FOTO: CRIMA din Răhău. Polițiștii care l-au prins pe atacator sunt din Sebeș și l-au căutat cu motociclete enduro prin pădure

Publicat

Cei doi polițiști care l-au prins pe autorul crimei de la Răhău sunt de la Poliția Sebeș și au plecat în căutarea acestuia cu motociclete enduro. Atacatorul se ascunsese în pădure.

Detaliile au fost făcute publice pe pagina de Facebook Polițiști-Uniți suntem puternici.

Crețu Ionuț Dragoș din cadrul – Secției 7 Politie Rurală Sebeș și Pop Horea Cosmin din cadrul Poliției Sebeș – Biroul Rutier, în cursul zilei de azi, 19.04.2021, au reușit prinderea autorului infracțiunii de omor săvârșit în noaptea de 18/19.04.2021 în localitatea Răhău, jud. Alba, după ce acesta a fugit de la locul faptei și s-a ascuns în pădure.

Precizez că cei doi colegi au plecat în căutarea autorului cu 2 motociclete de teren, iar după mai multe ore de căutări au reușit să identifice și să rețină autorul care avea asupra sa un cuțit, fiind extrem de violent, într-o pădure din apropierea mun. Sebeș”, este mesajul menționat.

Unul dintre cei doi polițiști precizează că au fost ajutați de trei voluntari, că fără aportul acestora era posibil ca suspectul să nu fie găsit și le mulțumește pentru ajutor.

Reamintim că luni dimineața, în jurul orei 4.00, Alexandru P., bărbatul 36 de ani din Răhău, l-ar fi înjunghiat pe…

Vezi mai mult pe Alba24

Citește mai departe

Eveniment

Bătrânel din Cisnădie păcălit de un samsar – Are de plătit taxe și amenzi de peste 7.000 de lei

Publicat

Un pensionar din Cisnădie a fost păcălit de un samsar. Omul are de plătit un impozit uriaș, după ce individul a înscris o mașină pe numele cisnădianului și s-a făcut nevăzut. Bărbatul spune că are de plată peste 7.000 de lei, iar în condițiile în care pensia lui este de 800 de lei, nu poate să achite datoria. A fost îndrumat să acționeze în instanță, însă nu poate suporta nicicum cheltuielile pentru avocat.

Mihai Miron are 65 de ani și locuiește în Cisnădie. În urmă cu trei ani, un amic de-al său, samsar care aducea mașini din străinătate, l-a convins să înscrie un autoturism marca Volkswagen Transporter pe numele lui ca să plătească mai puțin la înmatriculare. „Mi-a zis că o înmatriculează pe numele meu ca să plătească el mai…

Vezi mai mult pe Ora de Sibiu

Citește mai departe

Eveniment

Locuri de joacă pentru câini la Sibiu – Proiectul se aprobă joi

Publicat

Consilierii Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) propun adoptarea unei hotărâri de Consiliu Local prin care să fie amenajate în municipiu locuri de joacă pentru câini.

Dacă va fi votat acest proiect de hotărâre, Direcţia Patrimoniu şi Cadastru alături de Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu vor trebui să identifice în municipiul Sibiu „zone adecvate pentru amenajarea acestor locuri de joacă”, se arată în proiect, conform Agerpres.

Peste 800 de sibieni au semnat o petiţie online pentru amenajarea de locuri de joacă pentru câinii de companie în municipiul Sibiu.

„Ideea de ‘Loc de joaca pentru câini’ reprezintă un spaţiu public ingrădit, special amenajat, unde oamenii se pot juca împreună…

Vezi mai mult pe Ora de Sibiu

Citește mai departe

Alba

Unde sunt locuri libere pentru vaccinare în Alba. Situația din centre, pentru imunizare cu Pfizer, Moderna și AstraZeneca

Publicat

Peste 3000 de locuri erau disponibile pentru vaccinare, luni seara, în județul Alba. Interesul pentru imunizarea cu AstraZeneca era în continuare scăzut.

Majoritatea celor înscriși pe listele de așteptare erau pentru vaccin Pfizer, cei mai mulți la centrul din Blaj, urmați de Alba Iulia – centrul de la Colegiul Militar și cel de la Cugir.

Cele mai multe locuri libere sunt pentru vaccinare cu AstraZeneca – peste 1.700, în timp ce pentru Pfizer mai erau aproximativ 400 și pentru Moderna aproape 900.

Situația pe centre era următoarea:

Centre Pfizer:

Alba Iulia – Sala de Sport UAB – 2 pe lista de așteptare

Alba Iulia – Centrul de la Colegiul Militar – 780 pe lista de așteptare

Blaj – 929 pe lista de așteptare

Aiud – 26 pe lista de așteptare

Câmpeni – 189 de locuri, 2 pe lista de așteptare

Cugir – 688 pe lista de așteptare

Ocna Mureș – 100 pe lista de așteptare

Sebeș – 104 pe lista de așteptare

Teiuș – 1 pe lista de așteptare

Zlatna – 230 de locuri, 3 pe lista de așteptare

Aiud – 26 pe lista de așteptare

Centru ModernaIghiu – 895 locuri, 7 pe lista de așteptare

Centre AstraZeneca

Alba Iulia – 1312 locuri, 7 pe lista de așteptare

Abrud – 440 locuri, 0 pe lista de așteptare

Potrivit CNCAV, în…

Vezi mai mult pe Alba24

Citește mai departe