Eveniment
Mureş: Se împlinesc 116 ani de la construcţia legendarei Sonde 2 Sărmăşel, care a revoluţionat istoria gazelor în Europa
În urmă cu 116 ani, la data de 6 februarie 1908, în localitatea Sărmăşel, județul Mureș, a început construcția primei sonde comerciale de gaze naturale din România. Inițial concepută pentru extragerea sărurilor de potasiu, această sondă a fost la originea realizării a cel puțin trei premiere europene.
„În zona Sărmaşului sunt importante zăcăminte de gaz metan. Aici a fost instalată prima sondă de gaz metan din Transilvania, la 6 februarie 1908 (la Sărmăşel).
Zăcămintele de gaz metan au condus la dezvoltarea investiţiilor în domeniu: sute de sonde de extracţie şi înmagazinare gaze, colectoare de transport şi distribuţie gaze, două staţii de comprimare gaze etc.
Pe lângă acestea s-au dezvoltat serviciile, dar au apărut şi firme de producţie, cum ar fi cele de prelucrare a lemnului (fabrica de mobilă), producţia materialelor de construcţie (fabrică de cărămidă).
Sonda nr. 2 Sărmăşel, ca sondă reper în descoperirea zăcămintelor gazeifere din Bazinul Transilvaniei, având o instalaţie de suprafaţă veche, ar putea deveni sondă muzeu”, a arătat, marţi, directoarea Bibliotecii Orăşeneşti Sărmaşu, Dinuca Burian, pe Facebook.
Potrivit Muzeului Gazelor din Mediaş, în Romania primele emanaţii de gaz natural au fost descoperite la Sărmăşel, în anul 1909, fapt ce a dus la construirea primei conducte de transport gaze naturale din Europa, în anul 1914.
Sonda 2 Sărmăşel
„Sonda 2 Sărmăşel, destinată iniţial extragerii sărurilor de potasiu, a accesat unul dintre cele mai bogate zăcăminte de gaze naturale ale lumii din acea perioadă.
Anul 1910 marchează prima intenţie din Europa de transport a gazelor, finalizată în 1914 cu prima conducta de transport gaze naturale din Europa, de la Sărmaşel la Turda, pe o distanţă de 55 kilometri.
Un an mai târziu, în 1915, se produce constituirea primei societăţi din Europa, ‘Ungarische Erdgas Gesellschaft (UEG)’, având ca obiect de activitate exclusiv forarea, exploatarea, transportarea şi distribuirea gazelor naturale din bazinul Transilvan.
În 1925 s-a fondat Societatea Naţională de Gaz Metan, ‘Sonametan’, care va prelua activele UEG în anii următori. 1928 include, în premieră europeană, finalizarea montării staţiei de comprimare a gazelor la Sărmăşel, dotată cu 3 motocompresoare orizontale Ingersol Rand”, precizează Muzeul Gazelor Mediaş pe site-ul propriu.
Premierele naţionale şi europene generate de Sonda 2 Sărmăşel nu s-au oprit însă aici, România devenind prima ţară din Europa în care se construieşte o staţie de comprimare gaze pe traseul unei conducte magistrale.
România, prima ţară din Europa în care se construiește o staţie de comprimare gaze
„În anul 1933 se realizează la Sărmăşel prima prospecţiune gravimetrică din România pe o structura de gaze.
Primul depozit de înmagazinare a gazelor naturale din Romania s-a clădit în 1958, la Ilimbav, judeţul Sibiu.
România devine prima ţară din Europa în care se construieşte, în 1965, pe traseul unei conducte magistrale, o staţie de comprimare gaze.
În anul 1969, Romania deţine locul IV în lume în ceea ce priveşte producţia de gaze, cu un procent de 2,54% din producţia mondială.
În anul 1974 se introduce în funcţiune conducta de gaze ce tranzitează teritoriul României pentru transportul gazelor în Bulgaria”, precizează istoricul exploatării gazelor naturale din România.
Oraşul Sărmaşu este aşezat în partea de nord-vest a judeţului Mureş, în centrul Câmpiei Transilvaniei, pe cursul superior al Pârâului de Câmpie, afluent al Mureşului, la o distanţă medie de 50-60 kilometri faţă de oraşele Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Bistriţa, Luduş, Reghin şi Turda.
Satul Sărmăşel din oraşul Sărmaşu este recunoscut pentru faptul că aici ard gazele rebele încă din anul 1909, denumite „focuri veşnice”.
Pe lângă un viitor muzeu industrial, oraşul Sărmaşu mai deţine câteva repere turistice importante, precum Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Sărmaşu (1328) şi Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Sărmăşel Gară (1692), strămutată din satul Dâmbu. Agerpres
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Bonificaţie de 5% din impozit pentru microîntreprinderile bune platnice. Florin Roman: ”Am reușit prin presiune”
Bonificaţie de 5% din impozit pentru microîntreprinderile bune platnice. Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege privind aprobarea ordonanței de urgenţă 107/2024, stabilind, printr-un amendament, majorarea bonificaţiei de care beneficiază microîntreprinderile bune platnice de la 3% la 5% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe venit, aferente anului fiscal 2024.
S-au înregistrat 158 voturi pentru, 40 contra şi 17 abțineri, transmite Agerpres.
”Am reușit! E adevărat doar prin presiune!…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Plăți de peste 400 milioane lei în Alba, pentru indemnizații și ajutoare sociale. Câte persoane primesc ajutor de la stat
Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Alba a plătit peste 400 de milioane lei, indemnizații și ajutoare sociale potrivit legislației în vigoare, în primele 9 luni ale anului 2024. Este vorba despre indemnizații pentru creșterea copilului sau tineri, alocații, indemnizații pentru persoane cu handicap și alți beneficiari.
De venit minim garantat, în Alba, beneficiază 5.676 de persoane. Pentru acestea, au fost făcute în total plăți de peste 21 milioane lei.
Valoarea totală a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Rabla pentru tractoare: Începe înscrierea firmelor de la care fermierii pot cumpăra utilaje. Vouchere de până la 55.000 de euro
Rabla pentru tractoare: Micii fermieri care dețin tractoare vechi și poluante vor putea să își cumpere unele noi aplicând la programul „Rabla pentru tractoare”. După procedura de selecție, fermierii vor găsi pe site-ul AFM lista dealerilor propuși în vederea validării și lista dealerilor propuși spre respingere.
Bugetul alocat proiectului de Administrația Fondului pentru Mediu este de 500 de milioane de lei.
Înscrierile firmelor de la care fermierii vor putea achiziționa utilajele încep vineri și se…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Pompieri din Mureș, în sprijinul ISU Alba, în contextul avertizărilor de viscol puternic și ninsori. Recomandări pentru populație
O autospecială pentru transport personal și victime multiple de la ISU Mureș a fost dislocată la ISU Alba, în contextul avertizărilor de ninsori și viscol puternic.
Potrivit IGSU, aproape 5.000 de pompieri din țară cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale din județele aflate sub incidența fenomenelor meteorologice periculoase.
Citește și Alertă Cod Roșu de viscol puternic la munte în Alba și alte județe din țară. Avertizări…
Citește mai mult pe Alba24.ro