Connect with us

Eveniment

Mureş: Turismul ecvestru s-a dezvoltat tot mai mult în perioada pandemiei

Publicat


Turismul ecvestru de pe Valea Mureşului Superior s-a dezvoltat tot mai mult pe fondul restricţiilor impuse de pandemia de SARS-CoV-2, iar din acest motiv tot mai mulţi locuitori din municipiul Reghin au decis să îşi cumpere cai pentru a se relaxa în natură.

„Suntem în zonă deja 15 persoane care avem cai, îi ţine fiecare acasă sau pe unde poate şi ieşim la sfârşit de săptămână. Tot timpul apare câte un călăreţ nou. Avem timp mai mult cu acest restricţii, te mai poţi ocupa şi de cai. Eu am călărit şi înainte de pandemie, dar acum parcă ieşim mai des. Nu e ca la un căţel, sunt costuri mai mari, trebuie să întreţii caii, să te ocupi de ei. Nu trebuie să stai tot lângă ei, peste zi le mai dăm drumul. Sunt într-adevăr costuri cu hrana – fân, făină, boabe – apoi deparazitări, potcovitul. Concursuri nu facem, mergem doar să ne relaxăm. Şi lor le trebuie mişcare. În fiecare sfârşit de săptămână alegem trasee de pe aplicaţie, parcurgem cam 30-40 de kilometri dus-întors. E adevărat, prima şi a doua oară faci febră, apoi te obişnuieşti, ca la orice sport. Mai poţi fi aruncat din şa, e ca la Bingo, ai încredere în ei, dar nu ştii de ce se sperie”, a declarat presei Ghiţă Bucin, unul dintre călăreţi.

 

Călăreţii spun că deşi această pasiune are costuri pe măsura unui sport făcut cu regularitate, aduce satisfacţii de nedescris pentru întreaga familie.

Un alt pasionat, Alexandru Truţa, spune că, recent, şi-a cumpărat doi cai, fiindcă i-a plăcut ideea de a ieşi călare în natură.

„Împreună cu nişte prieteni am început cu stilul acesta Western. Mai luam câte un cal cu împrumut, dar acum mi-am cumpărat şi eu. E frumos fiindcă ieşim în natură, facem un grătar, o slănină, te întâlneşti cu prietenii. Costă şi caii, mai costă şi întreţinerea, dar dacă ai grajdul tău, ai loc ca să îţi faci fân, e mai simplu”, a arătat Alexandru Truţa.

 

De potcovitul cailor pasionaţilor de drumeţii călare se ocupă Traian Vrăşmaş din Bistriţa, cel care a învăţat să potcovească în Austria, acolo unde turismul ecvestru se practică cu succes. Potcovarul, care îşi oferă serviciile la domiciliul clientului, a constatat că, la fel ca în Austria, şi în România, de la an la an, sunt tot mai mulţi cai. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Sursa foto: Arhiva personala Ghiţă Bucin
sursa Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

VIDEO: Andrei Haneș, taragotistul din Alba, a luat locul I la Festivalul Național ”Florile Ceahlăului”. O doină a cucerit jurații

Publicat

Andrei Haneș, tânărul taragotist din Alba, a cucerit jurații Festivalului Național ”Florile Ceahlăului”. Acesta a obținut locul I, la secțiunea instrumente populare.

Muzicianul a declarat pentru alba24.ro că o doină a fost cea care i-a încântat pe jurați.

La preselecții, pentru festivalul național s-au înscris în jur de 200 de concurenți. Au fost selectați 85, dar în gală au intrat doar 25 de muzicieni.

Andrei și-a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Primăria Alba Iulia caută firme care să curețe zonele de colectare a deșeurilor din municipiu. Valoarea contractului

Publicat

Primăria Alba Iulia caută firme care să asigure curățarea și dezinfectarea zonelor unde sunt puncte de colectare a deșeurilor din municipiu.

Este vorba despre cele peste 100 de platforme de gunoi, subterane și supraterane.

Primăria a lansat în 25 martie procedura de achiziție directă. Obiectul este ”curățarea și dezinfectarea platformelor subterane și supraterane din municipiul Alba Iulia.

Aceste servicii vor fi asigurate…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Școală nouă în cartierul Bună Ziua de 30 de milioane de euro. Va avea 200 de panouri fotovoltaice și terenuri de sport

Publicat

Primarul Emil Boc a anunțat o nouă investiție în infrastructura școlară, și anume o școală nouă în cartierul Bună Ziua pentru 533 elevi, valoarea investiției depășind 30 milioane de euro, finanțare de la bugetul…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Cum a reușit un polițist din Alba să completeze greșit un proces verbal. Eroare comisă l-a ajutat în instanță pe șoferul amendat

Publicat

Un șofer din Alba care a mers în instanță pentru a cere anularea unei amenzi, a primit ”ajutor” chiar din partea poliției. Mai exact, din partea polițistului care l-a amendat. 

Este vorba despre o amendă de 1305 și 6 puncte de penalizare, primită după ce șoferul ar fi încălcat viteza legală pe raza localității Sântimbru.

În instanță, în data de 21 martie 2024, magistrații Judecătoriei Blaj au analizat procesul verbal…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe