Connect with us

Eveniment

Mureş: Turismul ecvestru s-a dezvoltat tot mai mult în perioada pandemiei

Publicat


Turismul ecvestru de pe Valea Mureşului Superior s-a dezvoltat tot mai mult pe fondul restricţiilor impuse de pandemia de SARS-CoV-2, iar din acest motiv tot mai mulţi locuitori din municipiul Reghin au decis să îşi cumpere cai pentru a se relaxa în natură.

„Suntem în zonă deja 15 persoane care avem cai, îi ţine fiecare acasă sau pe unde poate şi ieşim la sfârşit de săptămână. Tot timpul apare câte un călăreţ nou. Avem timp mai mult cu acest restricţii, te mai poţi ocupa şi de cai. Eu am călărit şi înainte de pandemie, dar acum parcă ieşim mai des. Nu e ca la un căţel, sunt costuri mai mari, trebuie să întreţii caii, să te ocupi de ei. Nu trebuie să stai tot lângă ei, peste zi le mai dăm drumul. Sunt într-adevăr costuri cu hrana – fân, făină, boabe – apoi deparazitări, potcovitul. Concursuri nu facem, mergem doar să ne relaxăm. Şi lor le trebuie mişcare. În fiecare sfârşit de săptămână alegem trasee de pe aplicaţie, parcurgem cam 30-40 de kilometri dus-întors. E adevărat, prima şi a doua oară faci febră, apoi te obişnuieşti, ca la orice sport. Mai poţi fi aruncat din şa, e ca la Bingo, ai încredere în ei, dar nu ştii de ce se sperie”, a declarat presei Ghiţă Bucin, unul dintre călăreţi.

 

Călăreţii spun că deşi această pasiune are costuri pe măsura unui sport făcut cu regularitate, aduce satisfacţii de nedescris pentru întreaga familie.

Un alt pasionat, Alexandru Truţa, spune că, recent, şi-a cumpărat doi cai, fiindcă i-a plăcut ideea de a ieşi călare în natură.

„Împreună cu nişte prieteni am început cu stilul acesta Western. Mai luam câte un cal cu împrumut, dar acum mi-am cumpărat şi eu. E frumos fiindcă ieşim în natură, facem un grătar, o slănină, te întâlneşti cu prietenii. Costă şi caii, mai costă şi întreţinerea, dar dacă ai grajdul tău, ai loc ca să îţi faci fân, e mai simplu”, a arătat Alexandru Truţa.

 

De potcovitul cailor pasionaţilor de drumeţii călare se ocupă Traian Vrăşmaş din Bistriţa, cel care a învăţat să potcovească în Austria, acolo unde turismul ecvestru se practică cu succes. Potcovarul, care îşi oferă serviciile la domiciliul clientului, a constatat că, la fel ca în Austria, şi în România, de la an la an, sunt tot mai mulţi cai. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Sursa foto: Arhiva personala Ghiţă Bucin
sursa Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alba

Mircea Hava: Dincolo de miza financiară uriașă pentru România, e un moment cu o încărcătură simbolică profundă pentru Alba Iulia

Publicat

Comisarul Elisa Ferreira, premierul Nicolae Ciucă și alți membri ai guvernului se vor afla la Alba Iulia, pentru o ceremonie desfășurată, la fel ca de atâtea alte ori în trecut, în Sala Unirii.

Un moment cu adevărat important pentru România, semnarea Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, se va întâmpla exact în inima ei, în orașul care, pot spune, a avut întotdeauna un cuvânt greu în privința fondurilor europene. Și asta pentru că am avut de partea noastră seriozitatea, echipa și știința de a face lucrurile să se întâmple!

Nu cred că exista un loc mai bun pentru semnarea acestui acord de parteneriat. Dincolo de miza financiară uriașă pentru România, e un moment cu o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Eveniment

Nou traseu de transport public în zona Ocna Mureș, pentru naveta elevilor care vin la școală. CJ aprobă atribuirea contractului

Publicat

Consilierii județeni din Alba au de aprobat, în regim de urgență, contractul de delegare transport public pentru traseul dintr Lunca Mureșului și Ocna Mureș, serviciu necesar elevilor care fac naveta la școală.

Contractul va fi atribuit direct firmei Andra & Alina Transport SRL din localitatea Unirea, singura interesată de acest traseu, potrivit proiectului prezentat consilierilor.

Transportul elevilor din Lunca Mureșului spre Ocna Mureș

Primăria comunei Lunca Mureşului a solicitat Consiliului Judeţean Alba introducerea traseului Ocna Mureș-Lunca Mureșului,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Alba

Joi: ”Șoapte de vânt”. Lansare de carte, expoziție și recital RIFF la Muzeul Principia din Alba Iulia

Publicat

Joi, 6 octombrie, la Muzeul Principia din Alba Iulia se desfășoară evenimentul ”Șoapte de Vânt”, ce include recital RIFF, lansare de carte și expoziție de grafică și sculptură. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este prezentat de către conf. univ. dr. Georgeta Orian și Ioan Hădărig, director Artistic al Fundaţiei Inter-Art Aiud.

”Șoapte de vânt” – expoziție de grafică și sculptură

Inspirat de muzica originală a grupului RIFF și în special de versurile intense și sugestive ale cântecelor formației, artistul plastic Ștefan Balog propune o suită de lucrări de grafică și sculptură prezentate în expoziția ”Șoapte de vânt”.

În…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

AȚI VĂZUT-O? Fată de 14 ani, DISPĂRUTĂ dintr-un centru de minori din Cluj

Publicat

foto plecare voluntara e1664887483578.jpeg

La data de 3 octombrie a.c. Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că minora COVACI CRENGUȚA MARIA, în vârstă de 14 ani, a plecat voluntar la aceeși dată, în jurul orei 22.50 dintr-un centru de minori situat în municipiul Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.65m, forma feței ovală, ochi căprui, ten măsliniu, păr negru, tuns scurt.

La momentul plecării, aceasta era îmbracată cu un tricou negru, fustă de culoare albastră, iar pe cap avea un batic negru.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe