Connect with us

Covasna

Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe aniversează 10 ani de la înfiinţare. Peste 80.000 de vizitatori i-au trecut pragul în această perioadă

Publicat


sursa foto: Facebook, arhivă foto

Muzeul cinegetic din municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna va aniversa, în primăvara anului 2023, un deceniu de existenţă, perioadă în care a avut peste 80.000 de vizitatori.

Muzeul funcţionează într-o clădire monument istoric aflată în centrul municipiului, reabilitată de Primărie cu fonduri europene, şi a fost înfiinţat, printre altele, cu scopul de a promova potenţialul natural al judeţului Covasna şi de a prezenta, într-un mod interactiv, informaţii despre păsările şi animalele care vieţuiesc în această zonă.

„Pe data de 12 mai, intenţionăm să organizăm un eveniment public pentru a marca împlinirea a 10 ani de la înfiinţarea muzeului, în cadrul căruia vom prezenta activitatea noastră de până acum (…)

După estimările mele, peste 80.000 de persoane ne-au trecut pragul în aceşti zece ani, majoritatea copii”, a declarat luni, pentru AGERPRES, Demeter Janos, directorul executiv al Asociaţiei Vadon, care administrează muzeul.

Potrivit acestuia, numărul mare de vizitatori se datorează, în bună parte, şi diversificării ofertei, în cadrul muzeului fiind organizate în mod periodic proiecţii de filme, expoziţii de pictură şi fotografie, seminarii şi cursuri de ştiinţele naturii.

Muzeul cuprinde o bogată colecţie de trofee, arme de vânătoare, documente şi fotografii, majoritatea provenind din colecţiile particulare ale unor vânători din zonă.

„Majoritatea trofeelor şi obiectelor de vânătoare expuse au fost donate de domnul Sarkany Arpad, provenind din moştenire şi din colecţia proprie.

Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe aniversează 10 ani de la înfiinţare. Ce pot admira vizitatorii

Pe lângă acestea au donat sau au expus trofee şi obiecte atât vânătorii din zonă, cât şi din alte părţi ale ţării (…) Prezentarea colecţiei este organizată tematic.

Acest lucru se face conform aşteptărilor zilelor noastre, cu o tehnologie modernă.

Astfel, vizitatorii pot admira diorama Carpaţilor de Curbură, sala Africa, sala trofeelor de selecţie, camera de vânătoare, bârlogul ursului în mărime naturală şi alte exponate interesante.

Expoziţia cuprinde peste 300 de trofee, din care multe au participat la expoziţii mondiale şi care ocupă locuri proeminente ale clasamentului mondial.

Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe aniversează 10 ani de la înfiinţare. Printre exponate se numără cel mai mare trofeu de cerb din România

Tot aici pot fi văzute diplomele trofeelor câştigătoare, Ordine de Merit, echipamente şi obiecte legate de vânătoare şi, nu în ultimul rând, fotografii care evocă personalităţi importante şi amintiri ale unor vânători atât din trecut cât şi din prezent”, se arată pe site-ul instituţiei.

Printre exponate se numără cel mai mare trofeu de cerb din România, vânat în anul 2011, un urs capturat de Nicolae Ceauşescu în judeţul Covasna şi un trofeu de râs medaliat cu aur, care a fost expus în 1971 la Expoziţia mondială de la Budapesta, precum şi un crocodil de Nil în lungime de peste patru metri.

Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe este închis vizitatorilor pe parcusul acestei luni, din cauza executării unor lucrări interioare de întreţinere, urmând să fie redeschis cel târziu pe 1 martie, dar trenuleţul turistic, Centrul ecvestru şi Şcoala Pădurii de la Şugaş Băi, coordonate tot de asociaţia Vadon, îşi continuă activitatea. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

FOTO: Laborator de cultivare şi prelucrare de droguri de mare risc, descoperit în Covasna. Ce ai descoperit procurorii DIICOT

Publicat

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Covasna şi procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Covasna, au descoperit, în urma unei percheziţii, un laborator de cultivare şi prelucrare de droguri de mare risc.

Un bărbat de 44 de ani a fost reținut de polițiști.

Ce au descoperit polițiștii în urma perchezițiilor

„În urma percheziţiei, poliţiştii şi procurorii au descoperit şi ridicat aproximativ 5.000 de grame de fragmente vegetale uscate de ciuperci, conţinând substanţe cu efect halucinogen.

De asemenea, au fost găsite mai multe bucăţi de timbre şi zahăr cubic, imprimate cu LSD, aproximativ 5 grame de DMT, 591 de capsule cu ciuperci mărunţite, aproximativ 80 de kilograme de pământ însămânţat cu ciuperci în diverse stadii de creştere, zece comprimate, două cântare, precum şi kit-uri şi aparatură specifică pentru cultivarea, creşterea şi deshidratarea ciupercilor cu efect halucinogen”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Un bărbat, de 44 de ani, a fost condus la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Covasna, pentru audieri, fiind reţinut pentru 24 de ore.

Bărbatul cercetat a fost prezentat instanţei, vineri, faţă de acesta fiind dispusă măsura arestării preventive, pentru 30 de zile.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Peste 530 de sancţiuni aplicate de polițiștii din Covasna, pentru nerespectarea legislaţiei privind protecţia animalelor

Publicat

Arhivă foto

Poliţiştii covăsneni au aplicat anul 2022, peste 530 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 55.600 de lei, pentru nerespectarea legislaţiei privind protecţia animalelor, se arată în bilanţului Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna pe anul 2022, dat vineri publicităţii.

Potrivit acestuia, poliţiştii din cadrul structurii pentru protecţia animalelor au documentat şi soluţionat 50 de petiţii, au desfăşurat activităţi de verificare privind 42 de sesizări venite din partea cetăţenilor privind posibile încălcări ale legislaţiei de protecţie a animalelor şi au intervenit la 34 de sesizări primite prin 112.

„În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au înregistrat 35 de dosare penale.

De asemenea, au fost constatate şi aplicate 532 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 55.600 de lei, pentru nerespectarea legislaţiei privind protecţia a animalelor”, se arată în bilanţul Poliţiei Covasna.

Infracţionalitatea în domeniul silvic a scăzut anul trecut cu 1,3% faţă de cel anterior, menţionează sursa citată.

În 2022 au fost efectuate 4.839 de controale în fondul forestier naţional, pe drumurile publice şi cele forestiere, precum şi la depozitele de materiale lemnoase şi la instalaţiile de prelucrat lemn rotund existente în judeţul Covasna, în urma acestora fiind aplicate 284 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 461.000 de lei, şi confiscaţi 4.302,14 metri cubi de material lemnos, în valoare totală de 815.000 de lei.

Tot anul trecut, poliţiştii covăsneni au efectuat 632 de controale pe linia respectării regimului armelor şi muniţiilor şi 157 pe linie de explozivi şi substanţe periculoase, în urma cărora au constatat 33 de infracţiuni şi au aplicat 68 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 103.850 de lei.

Totodată, au fost indisponibilizate 24 de arme de foc şi 3.799 de bucăţi de muniţie, 40 de kilograme de carne de vânat, 51 de trofee, o capcană şi 2 autovehicule folosite la braconaj cinegetic, 114,5 de kilograme de articole pirotehnice, 4.700 de kilograme de deşeuri periculoase şi 2 autovehicule folosite la transportul de deşeuri periculoase, se mai arată în bilanţul IJP Covasna. Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Accident pe DN12 în județul Covasna. Impact între două autoturisme, trafic blocat

Publicat

arhiva foto

Traficul este blocat, vineri dimineață, pe DN 12 în  județul Covasna, după ce două autoturisme s-au cicnit.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, accidentul a avut loc pe  DN 12 Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc, pe raza localității Malnaș (kilometrul 26+700 metri), județul Covasna.

Din primele informații, în accident au fost implicate două autoturisme. Din impact, una dintre mașini s-a răsturnat în șanț.

Traficul a fost complet blocat în zona producerii accidentului.

UPDATE – Trei răniți. Precizările polițiștilor

Potrivit IPJ Covasna, vineri, 17 martie, în jurul orei 08.00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați prin apel 112 despre faptul că pe DN 12 în localitatea Malnaș, a avut loc un accent rutier.

Din primele verificări efectuate la fața locului polițiștii au stabilit că două autoturisme au intrat în coliziune.

În urma evenimentului rutier cei doi conducători auto, doi bărbați de 41, respectiv 49 de ani, și un tânăr de 18 ani, pasager într-unul dintre autoturisme, au fost răniți.

Vitimele au fost transportate la spital pentru îngrijiri.

Conducătorii auto implicați în accident au fost testați cu aparatul etilotest rezultatele fiind negative, au precizat reprezentanții IPJ Covasna.

sursa foto: Info Trafic jud. Covasna

Citește mai departe

Covasna

Impozitele şi taxele locale pot fi plătite joi şi la Chilieni

Publicat

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Taxele locale și impozitele pot fi plătite, joi, 16 martie 2023, și la Chilieni, în clădirea școlii.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Sfântu Gheorghe, Primăria Sfântu Gheorghe atrage atenţia contribuabililor că în ziua de 16 martie 2023, joi, impozitele şi taxele locale pot fi achitate şi la Chilieni, în clădirea școlii, între orele 9:00 – 14:00.

Ca în fiecare an, se acordă bonificaţie de 9% pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie 2023, a impozitului/taxei pe clădire, a impozitului/taxei pe teren şi a impozitului asupra mijloacelor de transport, datorată pe întregul an de către persoanele fizice şi juridice.

Bonificaţia se acordă contribuabililor care la data plăţii impozitelor nu figurează cu obligaţii bugetare restante către bugetul local.

Vă aducem aminte că taxele şi impozitele locale pot fi achitate şi online pe ghiseul.ro.

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Citește mai departe