Connect with us

Eveniment

Nazare: Deficitul pe trimestrul I din 2021 scade cu 0,4% raportat la deficitul pe 2020

Publicat



Deficitul bugetar în primul trimestru din 2021 este cu 0,4% mai mic faţă de cel din perioada similară a anului trecut, datorită colectării din martie, a declarat, luni seara, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

„Lunile ianuarie şi februarie de anul trecut nu au fost luni de pandemie. Anul acesta sunt luni de pandemie, sunt luni cu cheltuieli suplimentare, de toate tipurile, nu numai medicale, pentru că anul trecut au fost şi creşteri de salarii şi creşteri de pensii care nu au fost reflectate în primele două luni ale anului, dar sunt reflectate în primele două luni ale anului acesta. Vestea bună pe care vreau să v-o dau este că, totuşi, o să vedeţi datele consolidate din martie care arată foarte bine. Adică deficitul pe trimestrul I 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%. Este o scădere de deficit balansată de rezultatele de colectare din martie. Ca atare, per total, o să vedeţi un rezultat bun raportat la anul trecut, deşi suntem în pandemie”, a spus Nazare, la Antena 3.

În ceea ce priveşte creşterea datoriei publice, ministrul Finanţelor a subliniat că a avut loc în toate statele membre, nu doar în România, din cauza efectelor pandemiei.

„Cu toţii ne-am confruntat cu o pandemie. Toate cifrele au fost date peste cap şi evident toate statele au apelat la împrumuturi. De ce au apelat la împrumuturi? Pentru că împrumuturile acoperă deficitele. De ce au crescut deficitele? Pentru că au fost cheltuieli imense neprevăzute care au ţinut de modul în care a avut efect pandemia în economie în general şi de cheltuielile suplimentare în sistemul de sănătate”, a explicat şeful de la Finanţe.

Deficitul bugetului consolidat a urcat la 1,14% din Produsul Intern Brut după primele două luni ale acestui an, de la 0,33% din PIB în ianuarie 2021 şi 0,73% din PIB în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor publicate de MF.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 12,76 miliarde de lei (1,14% din PIB). Sume în valoare de 4,18 miliarde de lei (0,37% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin rambursări de TVA, investiţii şi cheltuieli excepţionale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19. Astfel, în perioada ianuarie-februarie 2021, restituirile de TVA au fost cu 1,11 miliarde de lei mai mari decât nivelul perioadei ianuarie-februarie 2020 pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, iar cheltuielile de investiţii au fost cu 0,88 miliarde de lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi plăţile cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 au fost de 2,19 miliarde de lei”, precizează Ministerul Finanţelor Publice.

După primele două luni ale anului trecut, execuţia bugetului general consolidat indica un deficit de 0,73% din PIB, respectiv 8,3 miliarde de lei. AGERPRES/(AS – autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Andreea Preda)

 

Citeşte şi:

 

* Nazare: Avem pregătită finanţarea inclusiv pentru alte loturi la Sibiu – Piteşti; sectorul este prioritar

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Prezența unui urs, semnalată într-un sat lângă Baia de Arieș. A fost emis mesaj RO-Alert, locuitorilor din zonă

Publicat

Prezența unui urs a fost semnalată într-un sat lângă Baia de Arieș, a anunțat ISU Alba. A fost emis mesaj RO-Alert pentru informarea locuitorilor din zonă.

Aceștia au fost avertizați să nu se apropie de animal și să nu-l hrănească.

De asemenea, li s-a recomandat să rămână în case și să-și protejeze animalele din gospodării.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

VIDEO. Pui de vulpe, salvat de pompierii clujeni după ce a căzut într-un canal pe strada Colinei

Publicat

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au fost solicitați miercuri seară să salveze un pui de vulpe care a căzut într-un canal în apropiere de strada Colinei.

”Imediat, în sprijinul echipajelor…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

FOTO: Premii pentru 7 elevi de la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia, la Olimpiada națională de limbi clasice, greacă veche

Publicat

Șapte elevi de la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia au câștigat premii la Olimpiada națională de limbi clasice. Aceștia au concurat alături de peste 300 de elevi din țară.

Etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice: Greacă Veche, Latină s-a desfășurat în perioada 25-28 aprilie, la Timișoara.

Elevii de la Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia au fost pregătiți pentru olimpiadă de către profesorii Angela Rîșteiu și Gheorghe Popa.

Premiile obținute de elevii Seminarului din Alba Iulia

  • Premiul III: Codrin Romulus…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Restricții de circulație pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu până în 18 mai. Se fac lucrări la rosturile de dilatație

Publicat

CNAIR și Poliția au anunțat restricții de circulație pe autostrada A1 Deva-Sebeș-Sibiu până în 18 mai. Se fac lucrări de reparații la rosturile de dilatație.

Zonele vizate sunt Săcel, în județul Sibiu, pe sensul Sebeș-Sibiu și Turdaș.

Restricții de circulație A1 Sebeș-Sibiu

– km 264+850 – 264+950, Săcel (Sibiu), până în 18 mai, ora 15.00 15:00:00

  • lucrări de înlocuire rosturi de dilatație
  • banda 1 și banda de urgență, pe Calea 2 (sens Sebeș-Sibiu) sunt restricționate;
  • se circulă îngreunat, pe banda 2 a căii 2 (sens…

    Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe