Connect with us

Alba

Noaptea Muzeelor la Alba Iulia: Participă Palatul Principilor și Muzeul Principia. Precizările directorului Robert Roman. VIDEO

Publicat



Palatul Principilor și Muzeul Principia din Alba Iulia participă la Noaptea Muzeelor, un eveniment boicotat la nivel național de foarte multe muzee mari, din cauza salarizării personalului.

Directorul Palatului Principilor, Rober Roman, a explicat care va fi programul zilei de sâmbătă.

”Centrul Cultural Palatul Principilor prin cele două muzee pe care le deține, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia va sărbători și va continua derularea evenimentului Noaptea Muzeelor.

Din punctul nostru de vedere, este puțin forțat să ne răzbunăm pe public în cursul acestei zile, la acest eveniment atât de important pentru cultura românească” a spus Roman.

El a explicat și programul evenimentelor la cele două locații: lansarea unui film de prezentare a castrului Legiunii a XIII-a Gemina și a castrului roman Apulum, spectacole de reenactment, concerte și salve de tun.

Accesul va fi gratuit de la ora 18:00 atât în spațiile muzeale, cât și la evenimentele pregătite special pentru această ocazie.

Noaptea Muzeelor la Alba Iulia

Astfel, între orele 18.00 și 02.00, vizitatorii se vor putea bucura de spectacole de reconstituire istorică, dansuri medievale, renascentiste, concerte, ateliere antice, lupte cu gladiatori, ba chiar și de salve de tun.

Seria evenimentelor va fi deschisă de spectacolul schimbului de gardă, susținut de Garda Cetății, la ora 18.00, urmat de cel al AIBD Brass&Drums, care vor defila, începând cu ora 18.30, de la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina, până în curtea palatului princiar.

La Muzeul Principia vizitatorii vor fi întâmpinați de centurionul Legiunii a XIII-a Gemina și de gladiatori iar la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei își va face apariția Mihai Viteazul, împreună cu un număr însemnat de oșteni, într-un moment prezentat de istoricul Andrei Pogăciaș.

Costumul lui Mihai Viteazul va fi cel original, purtat de Amza Pellea în filmul istoric românesc 𝑀𝑖ℎ𝑎𝑖 𝑉𝑖𝑡𝑒𝑎𝑧𝑢𝑙, regizat în 1971 de Sergiu Nicolaescu.

Noaptea Muzeelor 2024: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi ÎNCHIS. Anunțul instituției

Muzeul Național al Unirii nu va participa la eveniment. Angajații instituției s-au alăturat unei acțiuni de protest care are loc la nivel național, având în centru salarizarea personalului.

Angajații nu sunt în grevă (Noaptea Muzeelor fiind organizată în afara programului de lucru) ci au decis pur și simplu că nu vor participa.

Reprezentanții muzeului din Alba Iulia au transmis că programul zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, este cel obișnuit: 10-18.00.

sursa: Alba24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Aproximativ 6000 de persoane au participat în prima seară de Alba Fest la Alba Iulia. Cine urcă pe scenă în a doua zi de petrecere

Publicat

Aproximativ 6000 de persoane au participat vineri, 31 mai, la prima seară de Alba Fest. Jandarmii din Alba, structură care se ocupa ca evenimentul să fie unul lipsit de probleme au făcut o serie de precizări. 

”Prima zi de festival s-a desfășurat în condiții de siguranță și fără evenimente negative care să perturba ordinea, liniștea publică și bună desfășurare a evenimentului”, au transmis...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

(P.E.) Comunicat PSD Alba: Susținere puternică din partea premierului PSD, Marcel Ciolacu, pentru dezvoltarea județului Alba

Publicat

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a efectuat vineri o vizită de lucru în Alba Iulia, ocazie cu care a transmis un puternic mesaj de susținere pentru dezvoltarea comunităților locale din județul Alba.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Accident grav în Alba, în zona Lutch 2000: Trei persoane încarcerate după impactul dintre un TIR și un autoturism

Publicat

Un accident rutier grav s-a produs sâmbătă, 1 iunie, în județul Alba. Din primele date un TIR s-a ciocnit cu un autoturism. Accidentul s-a produs în jurul orei 14.50. 

La fața locului intervin pompierii din Sebeș.

Potrivit ISU Alba,secția de pompieri Sebeș intervine pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare la un accident rutier produs în zona Lutch 2000.

Citește mai departe

Alba

Premierul României despre comasarea alegerilor: o decizie ”foarte bună”. Ce a spus la Alba Iulia despre discursul celor din AUR

Publicat

Premierul României, Marcel Ciolacu s-a aflat vineri, 31 mai, într-o vizită la Alba Iulia. Acesta a susținut o conferință de presă la sediul PSD. Ciolacu a răspuns la o serie de întrebari legate de alergerile din data de 9 iunie. 

Preşedintele PSD a spus că decizia privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare a fost una „foarte bună”, el adăugând...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe