Connect with us

Alba

Noaptea Muzeelor la Alba Iulia: Participă Palatul Principilor și Muzeul Principia. Precizările directorului Robert Roman. VIDEO

PublicatPalatul Principilor și Muzeul Principia din Alba Iulia participă la Noaptea Muzeelor, un eveniment boicotat la nivel național de foarte multe muzee mari, din cauza salarizării personalului.

Directorul Palatului Principilor, Rober Roman, a explicat care va fi programul zilei de sâmbătă.

”Centrul Cultural Palatul Principilor prin cele două muzee pe care le deține, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia va sărbători și va continua derularea evenimentului Noaptea Muzeelor.

Din punctul nostru de vedere, este puțin forțat să ne răzbunăm pe public în cursul acestei zile, la acest eveniment atât de important pentru cultura românească” a spus Roman.

El a explicat și programul evenimentelor la cele două locații: lansarea unui film de prezentare a castrului Legiunii a XIII-a Gemina și a castrului roman Apulum, spectacole de reenactment, concerte și salve de tun.

Accesul va fi gratuit de la ora 18:00 atât în spațiile muzeale, cât și la evenimentele pregătite special pentru această ocazie.

Noaptea Muzeelor la Alba Iulia

Astfel, între orele 18.00 și 02.00, vizitatorii se vor putea bucura de spectacole de reconstituire istorică, dansuri medievale, renascentiste, concerte, ateliere antice, lupte cu gladiatori, ba chiar și de salve de tun.

Seria evenimentelor va fi deschisă de spectacolul schimbului de gardă, susținut de Garda Cetății, la ora 18.00, urmat de cel al AIBD Brass&Drums, care vor defila, începând cu ora 18.30, de la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina, până în curtea palatului princiar.

La Muzeul Principia vizitatorii vor fi întâmpinați de centurionul Legiunii a XIII-a Gemina și de gladiatori iar la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei își va face apariția Mihai Viteazul, împreună cu un număr însemnat de oșteni, într-un moment prezentat de istoricul Andrei Pogăciaș.

Costumul lui Mihai Viteazul va fi cel original, purtat de Amza Pellea în filmul istoric românesc 𝑀𝑖ℎ𝑎𝑖 𝑉𝑖𝑡𝑒𝑎𝑧𝑢𝑙, regizat în 1971 de Sergiu Nicolaescu.

Noaptea Muzeelor 2024: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi ÎNCHIS. Anunțul instituției

Muzeul Național al Unirii nu va participa la eveniment. Angajații instituției s-au alăturat unei acțiuni de protest care are loc la nivel național, având în centru salarizarea personalului.

Angajații nu sunt în grevă (Noaptea Muzeelor fiind organizată în afara programului de lucru) ci au decis pur și simplu că nu vor participa.

Reprezentanții muzeului din Alba Iulia au transmis că programul zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, este cel obișnuit: 10-18.00.

sursa: Alba24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

FOTO Lucrări aflate în derulare la Blaj: modernizarea unor străzi, construirea stadionului din Tiur și întreținerea zonelor verzi

Publicat

Primarul din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar a prezentat joi care sunt lucrările aflate în derulare în municipiu.

  • Modernizarea străzii Gheorghe Magheru,...
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Doi șoferi prinși beți la volan, în timp ce conduceau pe străzile din Aiud. Ce alcoolemie a arătat aparatul etilotest

Publicat

Doi șoferi din Alba s-au ales cu dosare penale după ce au fost trași pe dreapta de polițiștii rutieri. Aceștia au fost prinși beți la volan, pe străzile din Aiud. 

Ambele cazuri au fost comunicate de reprezentații IPJ Alba, în buletinul de presă din 20 iunie 2024.

La data de 19 iunie 2024, în jurul orei 06.40, polițiștii rutieri din Aiud au depistat un bărbat de 49 de ani, din...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Decizie CSAT: România va dona Ucrainei un sistem PATRIOT de rachete sol-aer cu bătaie mare

Publicat

Decizie CSAT: România va dona Ucrainei un sistem PATRIOT, a decis Consiliul Suprem de Apărare a Țării, conform comunicatului remis presei la finalul ședinței de joi de către Administrația prezidențială.

Decizia a fost anunţată printr-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială după şedinţa CSAT,...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Admitere în școlile MAI 2024: peste 90% dintre locuri, ocupate după proba scrisă. Rezultatele finale, după examinarea medicală

Publicat

Admitere în școlile MAI 2024: După susținerea probei scrise din 15 iunie, au fost ocupate peste 90% dintre locurile disponibile la școlile de poliție, jandarmi și pompieri. Rezultatele finale vor fi cunoscute după perioada de examinare medicală.

Admitere la școala de agenți de poliție...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe