Connect with us

Eveniment

Noutăți de la Poliția Animalelor – Atribuții în plus pentru agenți

Published

on



Noi instrumente legislative, care asigură posibilitatea instituirii de urgență a unui mecanism de protejare a animalelor aflate în pericol, au fost instituite prin intermediul O.U.G. nr. 175/2020.

Prin acest act normativ, a fost reglementat ordinul de plasare a animalului în adăpost, acesta constituind un instrument administrativ conferit polițistului, în vederea înlăturării unui pericol iminent îndreptat împotriva animalelor.

Conform noilor prevederi legale, polițiștii din cadrul Poliției Române care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.

Prin animal aflat într-o situație de pericol se înțelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situații:

a) animal care a fost rănit sau schingiuit;

b) animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;

c) animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul;

d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;

e) animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;

f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.

Polițiștii constată existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă, după caz, din:

a) constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;

b) declarațiile persoanelor implicate în activitățile desfășurate cu privire la situațiile de pericol sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora;

c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;

d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau publicărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă;

e) fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.

Ordinul de plasare a animalului în adăpost se pune în executare de îndată de către personalul care asigură prestarea serviciilor publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost, în prezența polițistului care l-a emis.

Legislația privind protecția animalelor reglementează situația tuturor animalelor, inclusiv a celor sălbatice, consfințind o serie de drepturi și obligații atât în sarcina deținătorilor acestora, cât și în sarcina autorităților și instituțiilor statului.

Deținătorii de animale au în mod obligatoriu și responsabilități privind întreținerea și supravegherea acestora, tratamentul aplicat animalelor excluzând orice act de cruzime și violență.

sursa: Ora de Sibiu


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

30 noiembrie: Ziua naţională a tezaurului uman viu în România. Artiști populari din Alba, care poartă acest titlu

Published

on

Ziua naţională a tezaurului uman viu este sărbătorită la 30 noiembrie, în România. Ziua a fost instituită prin Legea 120/2023. Sunt foarte mulți artiști populari din Alba, care poartă, sau au purtat de-a lungul anilor, acest titlu.

Proiectul de lege a fost iniţiat de deputatul PNL de Alba Florin-Claudiu Roman, care a motivat acest demers prin faptul că satul românesc trebuie apărat.

Conform expunerii de motive din proiectul de lege, iniţiativa legislativă a vizat „creşterea gradului de recunoaştere şi vizibilitate a păstrătorilor şi transmiţătorilor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

S-au deschis pârtiile de schi de la Păltiniș Arena în minivacanța de 1 Decembrie. Prețuri și program

Published

on

Complexul de pârtii Păltiniș Arena își deschide porțile în minivacanța de 1 Decembrie, oferind condiții excelente pentru iubitorii sporturilor de iarnă.

Păltiniș Arena este cel mai apropiat și accesibil domeniu schiabil de Alba Iulia. Este recunoscut pentru facilitățile sale, fiind o destinație ideală pentru familii și începători.

Complexul dispune de instalație de nocturnă, inclusiv pe pârtia de săniuțe, asigurând posibilitatea schiatului și a distracției chiar și după lăsarea serii. Reprezentanții complexului subliniază că principalele obiective…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Saci cu VOTURI din turul 1, găsiți NESIGILAȚI în spațiul de depozitare, la Cluj. Polițiștii fac cercetări

Published

on

Mai mulți saci cu voturi din turul 1 al prezidențialelor au fost găsiți nesigilați într-un loc de depozitare. La sesizarea unui membru BEC, polițiștii fac cercetări.

„În cursul zilei de 29 noiembrie a.c., Poliția…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Foto: Târg de ateliere și meșteșuguri populare, în Cetatea Alba Carolina

Published

on

Un târg de ateliere și meșteșuguri populare are loc sâmbătă în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, în zona Porții a III-a, organizat de Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”.

Organizatorii spun că acolo sunt zeci de meșteri populari din toate colțurile țări. De la vasele de lut, picturile de icoane pe sticlă și sculpturile din lemn, până la țesături tradiționale și articole de cojocărie, fiecare stand așteaptă vizitatorii interesați.

Unul dintre punctele de atracție ale evenimentului va fi reprezentat de atelierele de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading