Connect with us

Eveniment

Numărul cazurilor de pestă porcină africană a ajuns la 476, în România

Publicat



Numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA), active la ora actuală în România, este de 476, din care şase focare în exploataţii comerciale şi şase focare în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate 62.516 de porcine, arată datele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), publicate vineri.

La ultima raportare a autorităţilor, în data de 13 august 2021, numărul focarelor active era de 401.

Din data de 13 august până pe 19 august 2021 s-au consemnat 98 de focare noi de PPA, cele mai multe în judeţele Ialomiţa (28) şi Teleorman (25). De asemenea, în aceeaşi perioadă au fost stinse 23 de focare, dintre care nouă în judeţul Sălaj, cinci în judeţul Bihor, câte două în judeţele Hunedoara şi Maramureş, şi câte un focar în judeţele Dâmboviţa, Gorj, Mureş, Satu Mare şi Teleorman.

Potrivit sursei citate, în perioada 2019 şi până în prezent au fost stinse 3.297 de focare de pestă porcină africană.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România (31 iulie 2017) şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.838 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.

Datele centralizate de ANSVSA relevă că, în perioada 13 – 19 august, au fost înregistrate şase cazuri noi de PPA la mistreţi, după cum urmează: în judeţul Satu Mare (trei cazuri, mistreţi vânaţi), judeţul Cluj (două cazuri, mistreţi vânaţi) şi judeţul Dâmboviţa (un caz, mistreţ vânat).

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, precizează ANSVSA.

Agerpres

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Născut de Paște: bucurie pentru o familie din Alba. Un băiețel a venit pe lume, de sărbători, la spitalul din Alba Iulia

Publicat

Născut de Paște, în Alba: Se spune că dacă te naşti în prima zi de Paşte, vei avea noroc în viaţă. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia a venit pe lume, în dimineața zilei de Paște, un băiețel.

Familia din Alba au avut prilej de bucurie în plus față de cea a sărbătorii de Paște.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

În dimineața de Paște, 5 mai, la ora 4.25, la maternitatea spitalului din Alba Iulia s-a născut un băiețel. A avut nota 10, scor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Cutia neagră la mașini: EDR va fi obligatoriu pe autovehiculele înmatriculate începând cu 6 iulie 2024. Ce date colectează

Publicat

Cutia neagră la mașini: EDR, prescurtarea pentru event data recorder, denumit popular și cutia neagră, este un dispozitiv care va deveni obligatoriu pe orice autovehicul înmatriculat începând cu data de 6 iulie 2024.

Utilizat inițial în aviație, acest dispozitiv a ajuns după câteva zeci de ani să fie obligatoriu și pe mașini, scrie G4Media.

Cunoscute sub numele de ”cutii negre”, aparatele de înregistrare a zborurilor au fost impuse în domeniul aviației la sfârșitul anilor 1960.

În ciuda numelui lor, acestea nu sunt de fapt negre; aceste dispozitive…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

VREMEA în Alba, în săptămâna 6-12 mai. Două zile calde, apoi mai frig, cu ploi și furtuni. Prognoza meteo pe localități

Publicat

Vremea în Alba, în săptămâna 6-12 mai. Temperaturile cresc în următoarele două zile, până la valori de 25-26 de grade Celsius. Apoi vremea se răcește și sunt anunțate ploi și furtuni.

Valorile maxime vor coborî la 19-20 de grade Celsius, în a doua parte a săptămânii viitoare. Va ploua în majoritatea zonelor din județ, inclusiv la munte.

La altitudini mai mari, temperaturile vor scădea de la 17-18 grade, la 11-12 grade Celsius.

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

În…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Concert caritabil la Cluj al flautistului Matei Ioachimescu pentru Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice ”Sf. Hristofor”

Publicat

Turneul național ICONS al cunoscutului flautist Matei Ioachimescu ajunge în 15 mai la Cluj, iar suma obținută din vânzarea biletelor va fi donată integral pentru construcția Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice ”Sf….

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe