Eveniment
Numărul donatorilor de sânge din județul Mureș a scăzut drastic faţă de săptămâna trecută

Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Mureș a emis un apel urgent joi, îndemnând toate persoanele sănătoase să se prezinte pentru a dona sânge. Scăderea semnificativă a numărului de donatori înregistrată în ultima perioadă, ajungând la doar 25-30 de donatori pe zi, în comparație cu săptămâna precedentă când au fost înregistrate peste 100 de donări zilnice, este o situație alarmantă.
Această scădere bruscă vine în urma evenimentului de la Crevedia. Donarea de sânge este esențială pentru a ajuta pacienții din spitale și pentru a asigura stocurile necesare pentru tratamente medicale.
„Spre deosebire de săptămâna trecută, când am avut, din fericire, mulţi donatori, pentru că au fost anumite evenimentele în ţară, săptămâna aceasta sunt mult, mult mai puţini.
Astăzi, de exemplu, sunt extrem de puţini donatori şi asta înseamnă că stocurile noastre pe care le avem de săptămâna trecută şi cu o săptămână înainte o să înceapă să se reducă.
De aceea apelăm la toate persoanele sănătoase care doresc să ajute pacienţii din spitale să vină să doneze.
Donarea durează puţin, iar toate informaţiile despre condiţii, despre cum se derulează donarea se găsesc pe site-ul nostru.
Media săptămânii trecute cred a fost la 80-90 de donări, dar astăzi au fost extrem de puţini, până la orele amiezii au fost puţin peste 20 de donatori. Ideal ar fi să vină zilnic la donare circa 60 de persoane”, a declarat presei şefa Centrului de Transfuzie Sanguină Mureş, dr Dana Florea.
Ea a arătat că oamenii care ajung în spitale au mereu nevoie de sânge, că în prezent există stocuri de sânge, însă anumite componentele sanguine au un termen redus de valabilitate.
Numărul donatorilor de sânge din județul Mureș a scăzut drastic faţă de săptămâna trecută. Precizările Centrului de Transfuzie Sanguină Mureş
„Dintr-o pungă de sânge se obţin mai multe produse sanguine, unele dintre acestea au perioada de valabilitate redusă, cum este concentratul trombocitar, care are o perioadă de valabilitate de maximum 5 zile.
Pentru cazurile acestea avem nevoie tot timpul de un număr suficient de donatori ca să acoperim cererea de trombocite”, a arătat dr Dana Florea.
Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Mureş susţine că donarea de sânge este un gest de solidaritate simplu şi generos care permite ca în fiecare an milioane de bolnavi să primească o şansă la sănătate şi viaţă.
„Donatorul oferă din prinosul său de sănătate o mică parte pentru pacienţii din spitale, componentele sanguine fiind indispensabile pentru supravieţuirea bolnavilor cu leucemie, cancer, naşteri dificile, operaţii, accidente, hemoragii, arsuri grave.
În fiecare an, Centrul de Transfuzie Sanguină Mureş promovează donarea, recoltează, testează, produce şi distribuie în jur de 40.000 de componente sanguine.
Din păcate, donările nu sunt niciodată suficiente pentru a acoperi toate cererile, la Centrul de Transfuzie Sanguină Mureş nevoile de componente sanguine pot fi satisfăcute prin cel puţin 80 de donări pe zi, iar necesarul creşte în fiecare an”, se precizează pe site-ul Centrului de Transfuzii Sanguine Mureş.
Numărul donatorilor de sânge din județul Mureș a scăzut drastic faţă de săptămâna trecută. Detalii despre donarea de sânge
După recoltare, sângele este testat, prelucrat şi separat în mai multe tipuri de componente sanguine, conform cu necesităţile pacienţilor.
„Cu ocazia fiecărei donări, beneficiaţi de un set gratuit de analize de laborator, iar odată pe an de un cotrol biologic extins (rezultatele sunt confidenţiale şi supuse secretului medical).
După ce se efectuează analizele, componentele sanguine sunt conservate până vor fi distribuite spitalelor şi administrate bolnavilor care au nevoie de ele”, mai precizează site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină Mureş. Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Alba
Acțiuni ale polițiștilor și jandarmilor din Alba: Sute de persoane și autoturisme, verificate. Amenzi de peste 38.000 de lei

Polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat miercuri, 20 septembrie 2023, acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.
Potrivit IPJ Alba, în cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate 544 de persoane și au fost verificate 337 de autovehicule.
Au fost constatate 177 de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Premieră absolută la Cluj. Festivalul Khetane 2024, Grand Opera Pata Rât, cu o operă compusă special. 4 artiști vor fi romi

Fundația AltArt lansează ediția a 2-a a Festivalului Khetane, în parteneriat cu Opera Națională Română Cluj-Napoca, și pregătește o operă specială pentru acest eveniment, care este în curs de realizare și care va fi…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
CASS de 10% pe tichetele de masă: Măsura are impact negativ. CONAF respinge alternativa în bani

CASS de 10% pe tichetele de masă: Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) atrage atenția asupra consecințelor propusei măsurii de introducere a alternativelor în bani la tichetele de masă.
CONAF susține că această inițiativă nu aduce beneficii nici statului, nici angajatorilor sau angajaților, și aduce în prim-plan preocupări legate de trasabilitatea cheltuirii acestor sume, precum și de impactul negativ al…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Medicul Radu Vieru: Noul spital de cardiologie intervențională și relocarea oncologiei, lucruri certe. Comunicat PNL Alba

”În calitate de medic, dar și de membru al PNL, vreau sa infirm categoric ceea ce a apărut în spațiul public, și anume că noul spital de cardiologie intervențională și relocarea oncologiei nu se va face.
Singurul lucru care se modifică este sursa de finanțare, adică Banca Europeană de Investiții. Sunt în permanent contact atât eu, cât și conducerea Spitalului Județean de Urgență Alba, cu dl. deputat Florin Roman.
Dânsul…
Citește mai mult pe Alba24.ro