Cluj
Numărul IT-iştilor s-a dublat în ultimul deceniu. În 2020, companiile din domeniu au făcut peste 6.000 de noi angajări
Companiile din domeniul IT&C au făcut peste 6.000 de noi angajări în 2020, iar numărul total al angajaţilor din sectorul-vedetă al economiei a depăşit 200.000 de persoane în primul an de pandemie.
Cu toate acestea, creşterea numărului de angajaţi din IT&C din ultimul an a fost mai redusă decât în anii anteriori pandemiei: în perioada 2014 – 2019, de exemplu, numărul de angajaţi din sectorul IT&C a crescut cu câte peste 10.000 de noi angajaţi în fiecare an, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Până înainte de panemie, numărul de angajați în domeniul IT creștea cu câte 10.000 în fiecare an
„A fost o tendinţă naturală a companiilor de a se conserva, pentru că, neştiind ce urmează, au avut o rezervă în materie de noi angajări, inclusiv în IT. Pe de altă parte, acolo unde au fost angajări la nivelul multinaţionalelor, o parte din angajaţi au lucrat din România pentru firmele-mamă din alte ţări pentru a ajuta la această transformare digitală, iar aceste două componente – rezerva în a face multe angajări şi transferul unor angajaţi – au făcut ca dinamica angajărilor din IT să fie mai redusă în 2020 faţă de cea din alţi ani“, a explicat Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, care are circa 32.000 – 33.000 de studenţi în prezent şi care „livrează“ câte 3.500 de absolvenţi pe an (dintre care 600- 700 în IT).
București – pe primul loc în top orașe cu cei mai mulți IT-iști
Cei mai mulţi IT-işti lucrează în companiile înregistrate în Bucureşti, Cluj, Timiş, Iaşi şi Braşov, iar cei mai puţini în Mehedinţi, Giurgiu, Bistriţa, Sălaj şi Teleorman.
Capitala concentrează jumătate din totalul angajaţilor din IT&C din România, o explicaţie a acestei situaţii fiind şi faptul că aici este sediul celor mai mari companii IT locale şi multinaţionale care au angajaţi şi din alte judeţe, dar care sunt înregistraţi pe entitatea juridică de la Bucureşti.
IT&C-ul este unul dintre puţinele sectoare în care aportul la PIB a crescut în ultimii ani: contribuţia sectorului IT&C la PIB a crescut de la 4,7% în 2017 la aproape 7% în 2021.
(sursa: Mediafax)
Citește Romania24.ro pe Google News
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Cluj
Record pe piața imobiliară la Cluj, la final de an. Prețurile apartamentelor au atins o medie de 2.549 euro/mp
Anul 2024 a fost marcat de evoluții spectaculoase pe piața imobiliară din Cluj-Napoca. Cu prețuri care au atins o medie de 2.549 €/mp în decembrie, Cluj-Napoca a înregistrat un nou record la finalului anului 2024.
…
Citește mai mult pe Cluj24
Cluj
Ordonanța “trenuleț” îi scoate pe profesorii clujeni în stradă. Se anunță proteste la început de an
Profesorii din Cluj și din întreaga țară amenință cu proteste în acest început de an, nemulțumiți de înghețarea salariilor, dar și de alte prevederi ale Ordonanței “trenuleț”.
Federația Sindicatelor Libere…
Citește mai mult pe Cluj24
Cluj
Bărbatul care a provocat accidentul de pe strada Oașului din Cluj-Napoca era beat. A fost reținut pentru 24 de ore
Bărbatul care a provocat accidentul petrecut joi seara pe strada Oașului din municipiul Cluj-Napoca era sub influența băuturilor alcoolice. A fost reținut de polițiști pentru 24 de ore.
Inspectoratul de Poliție…
Citește mai mult pe Cluj24
Cluj
Zborurile Cluj-Napoca – Riga, amânate din cauza întârzierilor neașteptate în mentenanța motoarelor Pratt & Whitney
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a anunțat amânarea lansării rutei directe Cluj-Napoca – Riga, operată de compania aeriană airBaltic, inițial programată să debuteze pe 2 mai 2025.
Această decizie…
Citește mai mult pe Cluj24